Remi u „el klasiku”, Mesi i Ronaldo činili čuda

I veliki duel dva najbolja igrača svijeta ostao je bez pobjednika, pošto su sva četiri gola postigli Leo Mesi i Kristijano Ronaldo
56 pregleda 5 komentar(a)
Mesi i Ronaldo, Foto: Reuters
Mesi i Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2012. 20:12h

„Dvije zlatne lopte”. Naslov španskog sportskog lista „As” najkraći je i najbolji opis 253. „el klasika”, u kojem su Barselona i Real Madrid podijelili bodove, u kojem su dva najbolja igrača svijeta, Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, postigla sva četiri gola.

Nakon spektakularnih 90 minuta na „Kamp nouu”, koji je prije meča specijalnom koreografijom bio „ofarban” u boje katalonske zastave, ništa se nije promijenilo - Barsa i dalje ima ogromnih osam bodova prednosti. Nema 11, sa kojima bi prvenstvo bilo zaključeno, ali Madriđani nisu prišli na samo minus pet, čime bi „zakuvali” Primeru...

"Ne želim da se opterećujem Zlatnom loptom. Trebalo bi da bude zabranjeno da se kaže ko je najbolji igrač na svijetu, jer su ovo dva fudbalera sa druge planete. Volio bih da nagrada pripadne meni, jer sam šampion u najboljoj ligi na svijetu", u svom stilu je poručio Žoze Murinjo.

Hitac Ronalda i promašaj Benzeme

Nakon nekoliko uvodnih polušansi, Real je poveo - Karim Benzema je dodao loptu do sjajnog Portugalca, koji je iz prve „odapeo” lijevom nogom i savladao nemoćnog Viktora Valdesa.

Dva minuta kasnije, „kraljevski klub” je mogao da stekne ogromnu prednost, ali je Benzema zatresao stativu, a Anhel di Marija nije pogodio nakon što je natrčao na odbijenu loptu.

Mesi se približio Di Stefanu

Kazna je ubrzo stigla - Pepe je „zaplivao” u šesnaestercu, promašio loptu, a Mesi je lagano gurnuo u mrežu i postigao 16. gol u najvećim derbijima na Pirinejskom poluostrvu.

Čovjek koji je tri puta uzastopno osvojio Zlatnu loptu donio je potpuni preokret u 61. minutu, kada je izvanredno pogodio iz slobodnog udarca i stigao do kote 17, na samo jedan pogodak od rekordera Alfreda di Stefana.

Slavlje navijača na najvećem stadionu u Evropi nije dugo trajalo - Mesut Ozil je izvanrednom asistencijom „pocijepao” oslabljenu odbranu Barselone (nisu igrali Karles Pujol i Đerard Pike, dok je Dani Alveš izašao u 28. minutu zbog povrede), a Ronaldo je rutinski zatresao mrežu.

Barsa je do kraja napadala, ali nije uspjela da postigne gol za sedmu pobjedu... Ostalo je 2:2.

"Ovaj rezultat se ne sviđa ni nama ni njima. Rival je odigrao veliku utakmicu, ali mi smo bili bliži pobjedi u finišu. Viđen je vrhunski spektakl. I dalje imamo osam bodova prednosti, potrudićemo se da ih sačuvamo", naglasio je kapiten „blaugrane” Ćavi Ernandes.

Žal za penalima, sreća zbog utakmice bez tenzija

Nakon utakmice, i jedni i drugi su se ljutili na sudije - iz Reala su tražili penal zbog starta Havijera Maskerana nad Ozilom, a isto su htjeli i Katalonci poslije duela Pepea i Andresa Inijeste.

"Madrid je gospodski klub i ne mogu da komentarišem penale koji nisu dosuđeni. Delgado je veoma dobar sudija, koji je u jednom dijelu utakmice napravio veliku grešku. Ali to može da se dogodi bilo kome", rekao je Murinjo.

Sudijske greške, ipak, nisu bile u prvom planu, jer je nakon duže vremena „el klasiko” završen bez ikakvuh tenzija. To je oduševilo sve...

"Uvijek se trudimo da igramo sportski, ali ono što je viđeno u prethodne dvije sezone nije bilo dobro ni za koga. Naučili smo lekcije", prokomentarisao je Serđo Buskets.

Falkao doveo Atletiko na vrh!

Preostale četiri utakmice nedjeljnog programa u Primeri bile su u „debeloj” sjenci „el klasika”, ali je jedan meč privukao veliku pažnju - Atletiko Madrid je savladao Malagu sa 2:1 i izjednačio se na vrhu tabele sa Barselonom!

Junak je, naravno, bio Radamel Falkao. Matador je već u 6. minutu donio prednost „kolčonerosima” i osmim golom se izjednačio sa Lionelom Mesijem i Kristijanom Ronaldom na čelu liste strijelaca u Primeri.

Roke Santa Krus je izjednačio, ali je na scenu ponovo stupio Falkao - u 90. minutu je natjerao Veligtona da postigne autogol za neviđeno slavlje na „Visente Kalderonu”.

Moguće je čak i da je kolumbijski reprezentativac skrenuo loptu u mrežu, ali to će se tek vidjeti na usporenom snimku...

Bonus video: