Igračima ne treba stvarati pritisak

Naša reprezentacija danas će od 17. 45 odraditi prvi trening u kampu na Starom aerodromu, a očekuje se da će u kompletnom sastavu trenirati od utorka
4 komentar(a)
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2012. 09:26h

Najbolji crnogorski fudbaleri danas će početi pripreme za meč sa Ukrajinom, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koji se igra 16. oktobra u Kijevu.

Selektor Branko Brnović vjeruje da njegovi izabranici mogu do pozitivnog rezultata protiv velikog konkurenta u borbi za jednu od prve dvije pozicije u grupi.

Iako je riječ o tek trećoj od 10 utakmica u grupi, gostovanje Ukrajini može biti najvažnije u cijelim kvalifikacijama.

Pozitivan rezultat lansirao bi Crnu Goru u lagodnu poziciju uoči drugog dijela takmičenja.

Selektor Brnović o predstojećem susretu, međutim, ne razmišlja kao o meču presudne važnosti.

"Mi za svaku utakmicu, pa i kad je prijateljska, kažemo da je veoma važna, presudna... Mislim da ne bi trebalo tako da doživljavamo utakmicu sa Ukrajinom, jer se od početka stvara pritisak na igrače. Idemo utakmicu po utakmicu, pripremamo se najbolje što možemo da u Kijevu odigramo kako želimo", kaže Brnović.

Ukrajina je do sada odigrala jedan meč i remizirala sa Engleskom na Vembliju.

Nakon svega što se događalo na tom susretu, a posebno zbog činjenice da su Englezi izjednačili u finišu iz penala, prije se može reći da su Ukrajinci izgubili dva, a ne osvojili jedan bod.

Na Vembliju su se pokazale najjače strane budućeg rivala - prodorni bočni igrači Konopljanka i Jarmolenko, te iskusni Timoščenko na poziciji zadnjeg veznog.

"Odlično organizovana ekipa, čvrsta, a brza kada prelazi u napad. U završnici je konstantno pet igrača najmanje. Izuzetno su opasni po krilima, gdje su Jarmolenko i Konopljanka, dok Timoščenko iskusno drži kontrolu na sredini, iako bi se reklo na prvi pogled da ne pretrči mnogo. U svakom slučaju, radićemo na tome da ih zaustavimo tamo gje su najjači, a ako u tome uspijemo imaće oni dosta problema sa nama".

Crna Gora je u prva dva kola osvojila četiri boda. Plan nije ispunjen u potpunosti, ali remi sa Poljskom pod Goricom nije, niti smije biti opisan kao veliki kiks, napominje Brnović, koji je na pitanje ko je jači – Poljska ili Ukrajina direktno odgovorio:

"Poljska je, po mom mišljenju, bolja. Poljaci su čvršći, agresivniji, jači kao tim"

Imaće problema Brnović tokom priprema, posebno u odbrani. Nema Pavićevića, Savić je tek danas odigrao prvi klupski meč ove sezone.

"Već smo navikli na probleme i na to da nam igrači nisu standardni u klubovima. Najvažnije je, u toj situaciji, da svi dođu zdravi na pripreme".

Naši reprezentativci imaće sada dosta vremena da se pripreme i taktički, i fizički i psihički – čak osam dana biće zajedno. Ne bi trebalo da se ponovi situacija sa meča sa Poljskom, kada je dosta igrača izgubilo svježinu, ostalo bez daha u drugom poluvremenu, iz teško objašnjivih razloga.

"Protiv Poljske smo imali dosta problema na fizičkom planu. Zašto je bilo tako, zaista je teško objasniti, ali činjenica je da je dosta igrača u posljednjih 15 minuta ostalo bez daha. Sada ćemo imati dosta vremena da se osvježimo i da se dobro spremimo".

Ukrajina će četiri dana ranije imati gostovanje Moldaviji. Brnović vjeruje da to može da bude prednost naše selekcije...

"Rekao sam više puta da će Moldavija napraviti neko iznenađenje, nekome otkinuti bod. Nadam se da će se moja prognoza ispuniti protiv Ukrajine. Ako bi kiksali, Ukrajinci bi bili pod velikim pritiskom protiv nas. Ipak, gledamo samo sebe, ne opterećujemo se drugima, ne očekujemo usluge ni od koga".

Nedavno je Oleg Blohin svrstao našu selekciju u ravnopravan položaj u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

Blohin je trebalo da se protiv Crne Gore oprosti od klupe Ukrajine (prešao u Dinamo Kijev), ali su ga zdravstveni problemi odvojili od nacionalnog tima prije nego što je bilo predviđeno...

"Prošlogodišnji rezultati doveli su Crnu Goru od pozicije autsajdera u poziciju da je riječ o selekciji koja može da napravi velike stvari. Mnogo nas ozbiljnije shvataju sada. To je s jedne strane veliko priznanje, a s druge otežavajuća okolnost. Nedavno sam bio na seminaru u Poljskoj, na kome su bili selektori svih evropskih reprezentacija, i mislim da je jedinstveno mišljenje bilo da je naša grupa najjača i najizjednačenija, najvećim dijelom zahvaljujući nama", objasnio je Brnović.

Naša reprezentacija danas će od 17. 45 odraditi prvi trening u kampu na Starom aerodromu, a očekuje se da će u kompletnom sastavu trenirati od utorka.

Bonus video: