SMS da potvrdi klasu, Meksikanci imaju čudo iz PSV-a

BBC predstavlja 15 fudbalera od kojih se očekuje da skrenu pažnju na sebe tokom Mundijala. Sergej Milinković-Savić je već zvijezda, a tu su još Kristijan Pavon, Irving Losano, Juri Tilemans, Aleksej Mirančuk...
1 komentar(a)
Talenti Mundijal 2018., Foto: Reuters
Talenti Mundijal 2018., Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2018. 13:39h

Svi znaju ko su najveće zvijezde pred Mundijal u Rusiji, ali šta je sa potencijalnim iznenađenjima, igračima od kojih se očekuje da na Svjetskom prvenstvu zablistaju iz drugog plana?

BBC nudi pomoć, pročešljao je po svijetu i izabrao 15 imena mladih igrača na koje treba obratiti pažnju. Ima tu fudbalera koji su već asovi, poput Sergeja Milinković-Savića, ali analitičari su se vodili time da nijedan od pomenutih igrača još nije zablistao u reprezentaciji.

IRVING LOSANO (MEKSIKO, PSV) - Losano ima 22 godine, prirodna pozicija mu je krilni napadač. Prošle sezone je u PSV-u na 34 meča dao 19 golova, imao je i 11 asistencija, a već je 27 puta nosio dres Meksika. Losano je sa PSV-om je u junu prošle godine potpisao šestogodišnji ugovor, ali je već na meti evropskih velikana...

KRISTIJAN PAVON (ARGENTINA, BOKA JUNIORS) - Pavon je upao na konačan spisak Argentine, iako se vjerovalo da je napadač Boka juniorsa iza Dijega Perotija, Maura Ikardija, Lautara Martinesa... Ali, Horhe Sampaoli nije imao mnogo dilema kada je Lionel Mesi javno pohvalio 22-godšnjeg saigrača.

ALEKSEJ MIRANČUK (RUSIJA, LOKOMOTIVA MOSKVA) - Ima 22 godine, igra na poziciji iza napadača - Aleksej Mirančuk je fudbaler od kojeg Rusi najviše očekuju na Mundijalu. Uz Aleksandra Golovina, Mirančuk je u ovom trenutku najveća zvijezda ruskog nacionalnog tima.

BRIL EMBOLO (ŠVAJCARSKA, ŠALKE) - Očekuje se da u Rusiji 21-godišnji napadač Šalkea potvrdi zašto je jedan od najtalentovanijih napadača u Evropi. Karijeru su mu posljednjih sezona usporile povrede, ali za njega još ima vremena.

RENATO TAPIJA (PERU, FEJNORD) - Tapiju karakteriše to što jednako može da bude koristan kao desni bek, štoper i zadnji vezni. Najviše, ipak, pruža kao vezista i jedan je od aduta Perua na Mundijalu nakon što se od 2013. dokazao u holandskom fudbalu.

SARDAR AZMUN (IRAN, RUBIN KAZANJ) - Sardar Azmun, ili persijski Mesi, predvodio je Iran na putu do Mundijala sa 11 pogodaka na 14 utakmica. Ovaj napadač ima 23 godine, a već je pogodio 23 puta u ukupno 32 meča za nacionalni tim.

AŠRAF HAKIMI (MAROKO, REAL MADRID) - Mladi desni bek Real Madrida na Mundijal dolazi kao trofejan fudbaler. U prvoj seniorskoj sezoni u karijeri je osvojio Ligu šampiona i Svjetsko klupsko prvenstvo, čak i odigrao desetak mečeva za "kraljevski klub". Miljenik Zinedina Zidana, igrač zbog kojeg je prodao Danila Mančester sitiju.

ANDRE SILVA (PORTUGAL, MILAN) - Iza Silve je očajna sezona u Milanu, ali mu se u Portugalu i dalje vjeruje. Možda i najviše zato što ga je prije nekoliko godina Kristijano Ronaldo proglasio golgeterom na duže staze. Još se, međutim, čeka da 22-godišnji napadač bljesne...

RODRIGO BENTANKUR (URUGVAJ, JUVENTUS) - Bentankur je u Juventusu prošle sezone pokazao da može da bude koristan timski igrač. Ima samo 20 godina.

ALIREZA JAHANBAHŠ (IRAN, AZ ALKMAR) - Jahanbahš više nije mlad napadač, ima 24 godine, ali je za kratko vrijeme od anonimusa postao igrač na kojeg mora da se obrati pažnja. Jer, Jahanbahš je bio najbolji strijelac holandske Eredivizije prošle sezone - dao je 21 gol.

SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ (SRBIJA, LACIO) - Milinković-Savić je sa Srbijom osvojio U19 Euro, pa U20 Mundijal, ali je trebalo vremena da dođe do seniorske reprezentacije. Spekuliše se da je upravo zbog veziste Lacija Slavoljub Muslin morao da napusti klupu "orlova" nakon kvalifikacija za Mundijal, jer mu se nije uklapao u koncepciju.

JURI TILEMANS (BELGIJA, MONAKO) - Ima 23 godine, u belgijskoj reprezentaciji mu nije lako da dođe u prvi plan pored velikih zvijezda u veznom redu, ali njegov kvalitet nije sporan.

ISMAILA SAR (SENEGAL, REN) - Mladi 20-godišnji Senegalac iza sebe već ima ozbiljnu povredu tetive, ali mu se karijera razvija prirodno. Upoređuju ga sa zemljakom Sadijom Maneom, a Mundijal u Rusiji bi mogao da ponudi odgovor na pitanje da li je Sar već sada spreman za veliki klub.

UROŠ SPAJIĆ (SRBIJA, KRASNODAR) - Uroš Spajić je nedavno iz Anderlehta prešao u ruski Krasnodar i to je transfer koji je iznenadio BBC analitičare, jer vjeruju da 25-godišnji štoper ima kvalitet za ozbiljniju ligu.

MAKSI GOMES (URUGVAJ, SELTA) - Iza Gomesa je odlična sezona sa Seltom, pa je selektor Urugvaja Oskar Tabares dobio ono što je želio - igrača koji može da bude konkurencija Edinsonu Kavaniju i Luisu Suareu. Gomes, koji ima 21 godinu, ipak zna svoju ulogu u reprezentaciji, pa će morati da se zadovolji manjom minutažom.

Bonus video: