Raičević: Nije dobro što se Blohin oprašta protiv Crne Gore

"Nije dobro za Ukrajinu što Blohin napušta selektorsku funkciju, ali mislim iskreno i da nije dobro za Crnu Goru što odlazi baš protiv nas", kaže Raičević
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 09:49h

Mnogo se toga dešava oko reprezentacije Ukrajine uoči kvalifikacionog meča sa Crnom Gorom, 16. oktobra - prvo je na izborima za predsjednika Saveza Anatolij Konkov naslijedio Grigorija Srukisa, a onda je odstupio i selektor Oleg Blohin, koji je prihvatio primamljivu ponudu da sjedne na stolicu najvećeg ukrajinskog kluba i nekadašnjeg giganta sovjetskog fudbala, Dinama iz Kijeva.

Blohin će ipak voditi reprezentaciju još dvije utakmice: protiv Moldavije 12. oktobra i Kišinjevu, te protiv naše reprezentacije četiri dana kasnije u Kijevu.

Legenda se oprašta protiv Crne Gore, je li to dobro ili loše, pitali smo nekadašnjeg crnogorskog reprezentativca Mirka Raičevića, fudbalera Zakarapata, koji je nekada sarađivao sa Blohinom u Černomorecu.

"Nije dobro za Ukrajinu što Blohin napušta selektorsku funkciju, ali mislim iskreno i da nije dobro za Crnu Goru što odlazi baš protiv nas", kaže Raičević, ističući da će Olimpijski stadion u Kijevu tog 16. oktobra biti pun.

"Blohin mi je bio sportski direktor pola godine u Černomorecu. Iako nismo imali baš najbolji odnos, ne mogu i neću da kažem ništa protiv takve veličine - u pitanju je najveće ime ukrajinskog fudbala, dobar trener, fantastičan motivator i veliki autoritet. Protiv Crne Gore će mu biti posljednja utakmica na klupi reprezentacije i znaće da motiviše fudbalere da odigraju na pravi način kako bi oproštaj bio što ljepši, a fudbaleri će takođe pokušati da mu se oduže sa tri boda", kaže Raičević.

Dugoročno, ipak, Ukrajina je oslabljena, smatra nekadašnji kapiten Budućnosti.

"Nije kraj fudbala što je Blohin otišao, naprotiv, vidim da za novog selektora figuriraju takođe vrlo poznata imena, ali Ukrajina gubi stručnjaka koji odlično poznaje fudbalere, kojeg u zemlji nevjerovatno poštuju i koji je napravio pravi familijarnu atmosferu unutar reprezentacije. Vidjeće se da li će novi selektor moći baš tako da poveže konce", tvrdi Mirko Raičević.

Miks događaja u ukrajinskom fudbalu, uključujući i dobru igru i rezultat na “Vembliju” prošlog mjeseca (1:1), Crna Gora bi mogla da iskoristi, ubijeđen je Raičević.

"Meni nije senzacija što je Ukrajina odigrala 1:1 u Engleskoj, to sam rekao i ukrajinskim medijima. Isto kao što mi nije bila senzacija kada je Crna Gora igrala 0:0 na “Vembliju”. Jednostavno, odavno nisam vidio da su Englezi nekog razbili na svom stadionu. Nakon tog remija u Ukrajini je bila prisutna mala euforija. Iako to nije bilo nigdje naglašeno, primijetio sam da Ukrajinci već vide sebe i Englesku na prve dvije pozicije. A mislim da stvari u grupi ne stoje baš tako i to bi Crna Gora mogla da iskoristi".

I igrački, Crna Gora može dobro da parira Ukrajini, kaže Raičević.

"Daleko od toga da Crna Gora nije bez šansi. Rekao bih čak da su šanse u Kijevu 50:50. Uz dobar napad i dobar blok u defanzivi, može da se parira Ukrajini, koja je više puta pokazala da joj nedostaje kontinuitet. Ako su Ukrajinci oduševili na Vembliju, ne bi me iznenadilo da razočaraju protiv Crne Gore".

Meč se igra na Olimpijskom stadionu u Kijevu, na kojem je Raičević igrao prije dva mjeseca.

"Izabrali su da igraju u Kijevu iz jednostavnog razloga što stadion u Donjecku ne bi bio pun. Na stadionu Dinama će biti bolja atmosfera", zaključuje Raičević.

Bonus video: