Teriju četiri utakmice suspenzije i 220 hiljada funti kazne

Teri je proglašen krivim da je vrijeđao Antona Ferdinanda na utakmici sa Kvins Parkom u Premijer ligi u oktobru prošle godine, iako ga je britanski sud ranije oslobodio optužbi
3 komentar(a)
Džon Teri i Anton Ferdinand, Foto: Reuters
Džon Teri i Anton Ferdinand, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2012. 15:54h

Kapiten Čelzija Džon Teri moraće da pauzira četiri utakmice i da uplati Fudbalskoj asocijaciji Engleske 220 hiljada funti, sve zbog vrijeđanja defanzivca Kvins Parka Antona Ferdinanda na rasnoj osnovi krajem prošle sezone.

Time je stavljena tačka na "slučaj godine" u engleskom fudbalu, koji je nedavno uslovio i šokantno povlačenje Džona Terija iz reprezentacije Engleske.

"Teri je strašno razočaran ovakvom presudom, jer je Fudbalska asocijacija donijela sasvim drugačije zaključke od Suda", izjavio je Terijev portparol.

Zbog incidenta sa Ferdinandom Teri je u julu morao da se pojavi pred Vestminsterskim sudom za prekršaje. Tu je oslobođen svake krivice, na osnovu svjedočenja lijevog beka Čelzija Ešlija Kola, koji je izjavio da Teri nije vrijeđao Ferdinanda na rasnoj osnovi.

Anton Ferdinand zbog toga nije želio da se rukuje ni sa Terijem ni sa Kolom na nedavnoj utakmici Premijer lige između Čelzija i Kvins Park Rendžersa.

Slučaj je posebno zanimljiv zbog toga što je Anton Ferdinand rođeni brat Rija Ferdinanda, dugogodišnjeg saigrača Džona Terija iz reprezentacije Engleske.

U kakvim su sada odnosima stariji Ferdinand i Teri vjerovatno se neće saznati, jer je Teri prije samo četiri dana objavio svoju odluku da se povlači iz reprezentacije.

"FA je uticala na to da moje igranje za nacionalni tim bude gotovo nemoguće. Igrati za svoju zemlju i biti kapiten je nešto o čemu sam sanjao kao dječak i imao sam zaista veliku čast. Uvijek sam davao sve od sebe i ova odluka mi slama srce. Želim momcima i selektoru Roju Hodžsonu mnogo uspjeha u budućnosti", rekao je Teri.

Kapiten Čelzija ima rok od 14 dana da uloži žalbu.

FA Engleske je u obrazloženju presude navela da je Teri koristio riječi "crnac" i da je psovao Ferdinanda. Čelnici engleskog Saveza ovim su još jednom pokazali da će iimati nultu toleranciju prema svakom obliku rasističkog ponašanja.

Kapiten Čelzija je drugi fudbaler u Premijer ligi koji je ove godine suspendovan zbog rasizma. Prije njega, FA je kaznio i napadača Liverpula Luisa Suaresa, koji je vrijeđao igrača Mančester junajteda Patrisa Evru, takođe na rasnoj osnovi.

Bonus video: