Uefa će u krajnjem oduzimati i titule!

U petak ističe rok koji je Uefa ostavila Budućnosti i Rudaru da se riješe probleme i dugovanja, kako bi odobrila sredstva koja ih sljeduju na osnovu nastupa u kvalifikacijama za evropska takmičenja
12 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 11:09h

Ukoliko do petka ne regulišu bar dio finansijskih obaveza prema zaposlenima u klubu i fudbalerima, Budućnost i Rudar mogli bi već u oktobru da se oproste od evropske scene naredne sezone.

U petak, naime, ističe rok koji je Uefa ostavila podgoričkom i pljevaljskom klubu da riješe probleme i dugovanja, kako bi im odobrila sredstva koja ih sljeduju na osnovu nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope, ali ako to ne urade, ne samo da će ostati bez nagrade, već možda i bez licence za sezonu 2013/2014.

Oduzimanje prava nastupa u evropskim takmičenjima je druga po težini kazna koju propisuje Uefa prema Pravilniku o licenciranju i finansijskom fer-pleju i Pravilniku o radu Uefinog finansijskog kontrolnog tijela.

Najteža kazna, koja bi važila u slučaju Budućnosti, bila bi čak oduzimanje titule! Ako Budućnost i Rudar ne izvrše obaveze, a Uefa posegne za najrigoroznijom mjerom, prvak Crne Gore za 2012. godinu bila bi Zeta, koja je prethodno prvenstvo završila na trećem mjestu.

Dijapazon kazni je, inače, širok – od opomene, preko novčanih kazni i oduzimanja bodova, pa i nemogućnosti registrovanja novih igrača za tekuća i buduća Uefina takmičenja, do pomenutih drakonskih mjera.

Sada je pitanje šta klubovi mogu da urade, i da li su, zapravo, svjesni u kakvim su se problemima našli, posebno Budućnost, koja ima čak 40-ak stalno zaposlenih i možda je i jedini klub na svijetu u kome su treneri, uglavnom mlađih kategorija, u stalnom radnom odnosu. Samo se "radnoj zajednici", uključujući i trenere, duguju četiri plate, a doprinosi i porezi, koje je, takođe, obavezno uplaćivati da bi se dobila licenca, nisu regulisani, kako saznajemo, bar tri godine. Licenca se do sada dobijala na osnovu potvrda Ministarstva finansija o odlaganju obaveza kluba prema državi.

Postoje dugovanja i prema igračima, koja, takođe, nisu mala, posebno dio koji se odnosi na rate iz ugovora.

Teško je procijeniti o kolikoj cifri je riječ, ali je logično pitanje kako će se klub snaći za novac, odakle će ga nabaviti, kada tokom ljetnjeg prelaznog roka nijedan igrač nije prodat, niti je Bećiraj otišao iz Dinama i aktivirao klauzulu po kojoj Budućnosti pripada 30 odsto od njegovog transfera.

Jedini spas je, izgleda, Opština, koja je i vlasnik kluba, ali pitanje je ima li novca u gradskoj kasi ili nekim "crnim fondovima", koji su, izgleda, neophodni, jer je račun Budućnosti odavno pod blokadom.

U Rudaru je situacija još teža - bivši gazda i finansijer kluba Duško Šarić, koji se nalazi u zatvoru, podnio je ostavku prije nekoliko mjeseci a u klubu muku muče kako da isplate sudije nakon utakmica, a kamo li plate i premije zaposlenima...

U svakom slučaju, i Budućnost i Rudar do petka moraju da urade bar nešto i nadaju se da će Uefino finansijsko-kontrolno tijelo, na čijem je čelu bivši belgijski premijer Žan Lik Dehen, imati milosti i produžiti rok za regulisanje svih obaveza, a ne odmah rigorozno presuđivati.

Eliminacija Budućnosti i Rudara sa evropske scene bio bi žestok udarac za crnogorski klupski fudbal, potpuno bi obesmislila domaće takmičenje. Mada - možda bi to bila dugoročno pozitivna odluka, koja bi natjerala čelnike klubova da shvate da je fudbal ozbiljan posao, a ne zabava lokalnog karaktera, rivalstvo sjevera i juga, Podgorice i Nikšića...

Bila bi to lekcija i Fudbalskom savezu da napismeno dobije potvrdu o neozbiljnosti i nesposobnosti klubova i ljudi koji ih vode, jer su do sada na upozorenja putem medija da je liga pred bankrotom prelazili suviše lako.

Mogući alibi da je, pored Budućnosti i Rudara, pred kaznom Uefe još 21 klub ne bi mogao da bude prihvaćen.

Jer, uz Budućnost i Rudar, licence za Evropu za minulu sezonu dobili su još samo Zeta i Čelik (dakle, minimalan broj klubova), dok bi recimo iz Španije, ako Atletiko i Malaga ne budu mogli u Evropu, mogli, recimo, Deportivo i Selta, iz Srbije umjesto Partizana i Vojvodine moći će Radnički iz Kragujevca i Jagodina, iz Turske umjesto Eskišehira ići će Gazijantep... A ko bi iz Crne Gore išao u Evropu, kad i ovi koji idu nisu za nju spremni...

"Činimo maksimalne napore..."

U Budućnosti i Rudaru, kako tvrde, čine maksimalne napore da do predviđenog roka izmire dugovanja prema fudbalerima i zaposlenima u klubu.

"Mi smo dobar dio tih dugovanja već izmirili. Očekujem da ćemo naći načina da izmirimo i preostali dio, jer ne smijemo sebi da dozvolimo da nas Uefa kazni na bilo koji način", rekao je izvršni direktor Budućnosti Budimir Miranović.

U Rudaru se nadaju da će Uefa makar malo prolongirati rok za isplatu...

"Činimo sve što je u našoj mogućnosti kako bismo izmirili najveći dio obaveza po osnovu plata, poreza i doprinosa. Ako ništa drugo, vjerujemo da će se makar malo prolongirati rok, jer je situacija vrlo teška. Mislim da će nam biti dozvoljeno da izmirimo dugovanja do 10. oktobra. Do tada ćemo poslati našem Savezu potvrdu da smo sve uplatili, a oni će sve proslijediti Uefi", kaže sekretar Rudara Muhamed Gerina.

Galerija

Bonus video: