KORUPCIJA

Namještanje mečeva ozbiljan problem u Evropi

Bozkurtova je rekla da u sportu postoji "stalan rizik od korupcije" zbog nedostatka propisa, razvijene mreže klađenja putem interneta i direktnih veza sa organizovanim kriminalom.
4 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 14:24h

Autor studije o namještanju mečeva i korupciji u sportu Emin Bozkurt ocijenila je da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije kriminalci infiltrirali u klubove i saveze i da djeluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje aktivnosti.

Kako je danas objavljeno na sajtu Euraktiva (www.euractiv.rs), Specijalni odbor Evropskog parlamenta o organizovanom kriminalu, korupciji i "pranju" novca raspravljao je o namještanju mečeva i kriminalu u sportu.

U izvještaju holandske poslanice Emin Bozkurt, članice grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i autora studije o namještanju mečeva i korupciji u sportu, navodi se da su otkrivene "snažne veze između fudbalskih i kriminalnih organizacija, posebno u istočnoj Evropi i na Balkanu".

Pozivajući se na studiju francuskog nezavisnog Instituta za međunarodne i strateške odnose (IRIS) Bozkurtova navodi se da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije, pripadnici kriminalnih krugova infiltrirali u klubove i saveze i da djeluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje aktivnosti.

"U tim i mnogim drugom zemljama, poput Njemačke, Italije i Turske, kriminalci ubjeđivanjem, podmićivanjem i prijetnjama utiču na igrače i sudije kako bi namjestili mečeve", navodi se u izvještaju.

Bozkurtova je rekla da u sportu postoji "stalan rizik od korupcije" zbog nedostatka propisa, razvijene mreže klađenja putem interneta i direktnih veza sa organizovanim kriminalom.

Pritom, pošto među članicama postoje razlike u kaznama, oni koji namještaju mečave obično odlučuju da to rade u zemljama sa blažim kaznama.

U Evropskoj uniji (EU) namješteni mečevi su registrovani u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Letoniji, Malti, Poljskoj, Portugaliji, Sloveniji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Bozkurtova, kao i više organizacija, pozvala je da se zajednički pristupi tome da se namještanje mečeva uvede kao krivično djelo u članicama EU, da se utvrdi opšti pravni okvir na nivou EU, kao i da se potpišu sporazumi kako bi se koordinisale istrage.

Evropski komesar za jedinstveno tržište Mišel Barnije nedavno je najavio da će biti objavljen predlog akcionog plana o tome kako da se regulišu klađenje i kockanje u Evropi.

Preporučujemo za Vas