Glamurozan početak: Real protiv Sitija

Real Madrid protiv Mančester sitija, okršaj šampiona Španije i Engleske, dvije najjače lige u Evropi - bolji početak nije mogao da se zamisli
108 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 10:37h

Kreće Liga šampiona, i to glamurozno - šampioni dviju najjačih liga u Evropi, španske i engleske, međusobnim duelom u Madridu otvaraju novu sezonu najelitnijeg klupskog takmičenja.

Real Madrid protiv Mančester sitija, uzdrmani evropski gigant protiv kluba koji tek treba da se dokaže u Evropi. Sudar ekipa ispunjenih zvijezdama, bolji početak Lige šampiona nije mogao da se zamisli.

Murinjo: Razapnite me

„Marka” i ostali španski listovi izračunali su da Real nikad nije osvojio titulu kada je imao osam bodova manje od vodećeg tima. Ali, mediji su izvukli još jedan podatak - kada je posljednji put krenuo u Primeri sa minus osam, Real je osvojio - Ligu šampiona.

Bilo je to prije tačno 10 godina, 2002. - Realova posljednja evropska titula i jedina u 21. vijeku. Analogija je slučajna, ali sve se poklapa - Žoze Murinjo je baš kao nekada Visente del Boske prinuđen da baci sve karte na Ligu šampiona. Pokušaće u Evropi da sanira domaću sezonu koja je, tvrde španski mediji, izgubljena već u startu.

- Ja sam odgovoran za loš početak sezone. Ako treba nekog da napadate, udarite po meni - izjavio je Murinjo juče na pres konferenciji.

Mediji su, međutim, već “isukali sablje”. Naslov jedne kolumne u jučerašnjem broju najuticajnijeg lista “Marka” glasio je: “Trener koji nikad nije kriv”. Na drugoj strani, dnevnik “El Pais” je izjavio da portugalski trener polako sprema odstupnicu za svoj odlazak iz Reala.

Najveće reakcije izazvala je Murinjova izjava nakon poraza od Sevilje, da prvi put od kada je preuzeo Real “nema pravi tim”.

Juče je, međutim, kritikovao sebe.

- Nema dileme ko je odgovoran. Moji kriterijumi su sljedeći: Kada dobijamo, svi dobijamo, kada gubimo, krivac sam samo ja. Ja sam odgovoran za loš početak. Ja nisam bio u stanju da stvorim grupu koja će biti privržena Realu. Ja nisam bio u mogućnosti da sastavim grupu igrača kojima je fudbal prioritet. Sada mi je jedini zadatak da vratim ekipu na iste staze na kojima je bila prošle sezone - rekao je Murinjo.

Zadatak je delikatan, ne samo zbog snage Mančester sitija. Navijači Reala očekuju ne samo prolaz u nokaut fazu već i poigravanje sa rivalima u preliminarnoj fazi. A na drugoj strani su, osim engleskog, šampioni Njemačke (Borusija Dortmund) i Holandije (Ajaks).

- Siti je kandidat za osvajanje Lige šampiona, sa moje tačke gledišta - dodao je Murinjo, koji računa na najbolji tim.

Trener Sitija Roberto Manćini mirnije spava, ali ni on nije spokojan - arapski šeici ne ulažu toliki novac da bi dva puta zaredom ispali u grupnoj fazi Lige šampiona.

- Grupa nam je teža nego što je bila prošle sezone. Krećemo sa teškog terena, protiv tima koji je u svakom pogledu evropski vrh - izjavio je Manćini, koji muke muči da oporavi Serhija Aguera.

- Mislim da imam 23-24 prava fudbalera, spremna za ovakav meč i ovakvu vrstu takmičenja - dodao je Italijan.

Ibra i „petrodolari”

Južnije, u Parizu, evropsku misiju počinje još jedan tim u koji su ovog ljeta uloženi arapski “petrodolari” - Pari Sen Žermen i Zlatan Ibrahimović ne bi trebalo da imaju problema da prođu grupu u kojoj su Porto i dva Dinama, kijevski i zagrebački.

- Već vidim razliku u veličini kluba od dana kada sam došao, pa sve do danas. Liga šampiona će pomoći da ovaj klub još više odraste - izjavio je Ibrahimović uoči okršaja sa Dinamom iz Kijeva večeras na “Parku prinčeva”.

Biće to prvi meč “svetaca” u Ligi šampiona nakon osam godina.

- Pariz je osam godina čekao na ovaj dan. Pritiska nema, tek je početak sezone - izjavio je trener Karlo Anćeloti.

U istoj grupi u Zagrebu se sastaju Dinamo i Porto. “Modri” su se prošle sezone izblamirali u grupi sa osam ubjedljivih poraza, sada žele da se časnije predstave Evropi. Treneru Zagrepčana Antu Čačiću savjet je dao Zlatko Kranjčar, nekadašnji selektor Crne Gore.

- Brani se sa svih deset igrača! Ako to može Murinjo, onda smiješ i ti.

Večeras:

GRUPA A

Dinamo Zagreb - Porto

PSŽ - Dinamo Kijev

GRUPA B

Monpelje - Arsenal

Olimpijakos - Šalke

GRUPA C

Malaga - Zenit

Milan - Anderleht

GRUPA D

Borusija D. - Ajaks

Real Madrid - Mančester siti

Sve utakmice počinju u 20.45 časova

Galerija

Bonus video: