Ovo su najplaćeniji selektori na Mundijalu

Među prvih 10 su, očekivano, selektori Njemačke, Brazila, Francuske, Španije, Argentine i Engleske, ali tu su i neka iznenađujuća imena
65 pregleda 0 komentar(a)
joakim lev, Foto: Reuters
joakim lev, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2018. 11:20h

Kakve su plate selektorima reprezentacija učesnica Svjetskog prvenstva?

One kao da su raspoređene analogno listi favorita za osvajanje Mundijala, barem što se tiče prve četvorke.

Njemačkoj i Brazilu daju se najveće šanse, po bukmejkerskim listama i raznim drugim faktorima i proračunima, a dvije fudbalske super-sile imaju i najplaćenije trenere.

Joakim Lev, vođa svjetskog prvaka Njemačke, najplaćeniji je selektor 21. Svjetskog prvenstva sa godišnjom zaradom od tri miliona i 850 hiljada eura, otkriva “Marka”.

Odmah za njim je selektor Brazilaca Tite, koji za svoj posao na klupi “karioka” prihoduje 3,5 miliona eura godišnje.

Najveća plata - najveća odgovornost i najveći pritisak nacije. To kao da je bilo mjerilo kada su čelnici nacionalnih fudbalskih asocijacija odlučivali koliko će platiti selektore.

Francuska i Španija su na trećem, odnosno četvrtom mjestu na listi favorita, a njihovi selektori su na trećem, odnosno četvrtom mjestu na listi najplaćenijih.

Didije Dešan, prvi stručnjak “trikolora”, ima godišnju platu u Parizu od 3,4 miliona eura, dok selektor Španije Žulen Lopetegi prima tri miliona.

I od Španije, i od Francuske, očekuje se da stignu barem do polufinala.

Na listi je, međutim, i jedan “uljez” - selektor domaćina Rusije Stanislav Čerčesov peti je najplaćeniji selektor Mundijala za 2,6 miliona godišnje. Njegova selekcija ne da nije peti favorit za osvajanje šampionata, već nije ni među prvih 15, iako će imati najveću podršku sa tribina.

Čerčesov je, međutim, pod pritiskom - da odvede “zbornaju komandu” u drugu fazu Mundijala, po prvi put otkada Rusija nije dio Sovjetskog saveza. Ruse čeka velika borba u grupi A sa Urugvajem, Egiptom i Saudijskom Arabijom.

Na šestom mjestu je selektor Portugala Fernando Santoš, koji je evropsku titulu sa svojom selekcijom prije dvije godine naplatio tako što je povećao ugovor na 2,25 miliona godišnje. Portugalci su u krugu favorita iz sjenke, selekcija koje iz pozadine mogu da naprave pometnju, baš kao u Francuskoj 2016.

Na sedmom mjestu još jedno izenađenje, selektor reprezentacije kojoj se daju male, gotovo nikakve šanse da prođe u drugi krug - Karlos Keiroš na klupi Irana godišnje zarađuje dva miliona eura.

Nekadašnji trener Real Madrida je prošle godine postao prvi trener u istoriji koji je “persijske zvijezde” odveo na dva uzastopna Mundijala. Njegov posao je možda i najlakši od prvih 10 - nema ama baš nikakav pritisak pred Mundijal.

Garet Sautgejt, selektor Engleza, osmi je na listi sa nešto ispod dva miliona, dok je selektor Argentine Horhe Sampaoli na iznenađujuće niskom 9. mjestu, s obzirom na količinu pritiska pred Mundijal koji stiže od navijača i medija - godišnje zarađuje 1,8 miliona.

Top 10 najplaćenijih selektora zatvara još jedan Južnoamerikanac, popularni “el maestro”, strateg Urugvaja Oskar Vošington Tabares, sa milion i 700 hiljada eura godišnje.

Najmlađi ima najmanju platu

Selektor Senegala Aliu Sise, kapiten generacije "Lavova sa Terange" koja je 2002. igrala u četvrtfinalu Mundijala, najmlađi je selektor 21. Svjetskog prvenstva. On je 24. marta napunio 42 godine.

Najmlađi je i najjeftiniji - njegova godišnja plata od 200 hiljada eura ubjedljivo je najniža kada su u pitanju selektori 32 reprezentacije učesnice Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Male plate, u poređenju sa ostalima, imaju selektori Poljske Adam Navalka, Srbije Mladen Krstajić, Kostarike Oskar Ramires i Paname Ernan Dario Gomes.

Svi oni godišnje zarađuju 400 hiljada eura ili manje.

Bonus video: