Je li vrijeme za rastanak?

Selektor mlade reprezentacije Dušan Vlaisavljević najdugovječniji je selektor na klupi neke crnogorske selekcije, ne samo fudbalske
82 pregleda 11 komentar(a)
Vlaisavljević, Foto: Savo Prelević
Vlaisavljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.09.2012. 18:28h

Selektor mlade reprezentacije Dušan Vlaisavljević najdugovječniji je selektor na klupi neke crnogorske selekcije, ne samo fudbalske - njegova služba u Fudbalskom savezu Crne Gore traje od početka, od februara 2007. godine, kada je Dejan Savićević u hotelu “Podgorica” zvanično predstavio prve selektore svih selekcija.

Vlaisavljević je među njima bio i ostao jedini koji je “preživio” čak tri kvalifikaciona ciklusa. Rezultati su varirali - od prvog kada je u “grupi smrti” sa Engleskom, Portugalom, Irskom i Bugarskom zauzeo odlično treće mjesto, do nedavno završenog kada je njegova selekcija bila takođe treća, ali u mnogo slabijoj konkurenciji (Češka, Jermenija, Vels, Andora) zabilježivši samo jednu “pravu” pobjedu, protiv Velsa u Podgorici.

Mlade selekcije su, međutim, svuda u Evropi isključivo u službi A tima, stoga rezultat ne treba da bude glavni cilj, niti jedini parametar kada se vrednuje uspješnost ili neuspješnost jedne generacije, kao i rad njenog selektora.

Koliko je mlada reprezentacija afirmisala fudbalera za najbolju selekciju, možda je bolje pitanje kako bi se opisao Vlaisavljevićev rad.

Rezultati nisu impresivni. Ako se pogleda spisak A selekcije za posljednje utakmice sa Poljskom i Moldavijom, primjetno je da je samo jedan fudbaler prošao pravi “filter” mlade selekcije, a onda se nametnuo seniorskom timu.

U pitanju je Elsad Zverotić, koji se 2007. godine našao na spisku mladih kao totalni anonimus, a potom postigao neke vrlo značajne golove u seniorskom timu, kao što su onaj protiv Bugara u Sofiji, ili Engleza u Podgorici.

Drugi fudbaler koji je “išao redom” (mlada, pa seniorska) je Marko Ćetković, ali njegova uloga i minutaža u A timu nijesu toliko značajne.

Napadač Dinama Fatos Bećiraj prošao je mladu selekciju, ali je, doduše, vrlo brzo stigao do A tima - debitovao je još protiv Italije u Podgorici 2009. godine. Jedno vrijeme je i Filip Kasalica, koji je debitovao za A tim pogotkom protiv Letonije, igrao za mlade “sokole”...

Vlaisavljeviću, doduše, ne može baš sve da se pripiše. Neki fudbaleri su još kao tinejdžeri bili predodređeni da zaigraju za senorski tim (Jovetić, nešto stariji Simon Vukčević, posljednjih dana i Đorđević), pa su u mladu selekciju vraćani samo kao ispomoć.

Stefan Savić je, takođe, u A tim uskočio maltene direktno iz omladinaca, debitovao je za seniore nakon samo jedne utakmice u mladom timu (protiv Izraela 2009), nakon čega je periodično vraćan Vlaisavljeviću.

Konstatacija da je Vlasiavljević više uzimao iz seniora nego što je davao A timu možda bi bila prejaka, ali je činjenica da U21 selekcija u posljedna dva ciklusa baš i nije ispunila svoju svrhu.

Bilo bi, doduše, i nepravedno okriviti samo Vlaisavljevića što je premalo fudbalera napredovalo u mladoj selekciji i nastavilo da gura u seniorskom timu. U obzir treba uzeti i rad trenera u klubovima, karakter samih fudbalera (pojedini nisu uspjeli da se nametnu po odlasku u inostranstvo), ali i ostale objektivne okolnosti koje su obično rezultat opšteg stanja u fudbalu jedne zemlje.

Iako mu fudbalska javnost u Crnoj Gori od starta nije bila naklonjena, Vlaisavljević je rezultatski solidno počeo, a onda sve više padao. Na kraju - niti je oduševio, niti je razočarao. Prosjek njegovog rada mogao bi da se opiše pravom linijom, ali je pitanje je li to dovoljno i za četvrti mandat na klupi?

Ako je već imao sreću i povjerenje predsjednika FSCG Dejana Savićevića da bez velikog trenerskog iskustva i pečata u nekom klubu sjedne direktno u selektorsku fotelju (isto kao i njegov kolega iz seniorskog tima Brnović), pitanje je da li je Vlaisavljević zaslužio da čak osam godina bude selektor mladih?

Ako mu Savićević uruči još jedan mandat, definitivno će ga kandidovati i za nadimak - Aleks Ferguson crnogorskog fudbala.

Mogući nasljednici

Brano Milačić

Gdje god mu se pruži malo duža šansa, Branislav Milačić ostavi trag, makar kada je u pitanju rad sa mladim fudbalerima. Poznat kao trener koji se ne libi da gurne tinejdžere u prvi tim (nekad u Podgorici i na Cetinju, sada u Budvi), aktuelni trener Mogrena je i logično kandidat za posao u mladoj selekciji.

Aleksandar Miljenović

Sjajni rezultati sa omladinskom selekcijom Aleksandra Miljenovića su logično kandidovali za korak više u karijeri - mjesto na klupi mlade reprezentacije. Miljenović je dva puta sa omladincima igrao elitnu rundu kvalifikacija za EP, a nijanse su ga krajem maja dijelile da se sa Markom Vukčevićem, Đorđevićem, Bakićem, Kalezićem i ostalima plasira u završnicu. Kao trener Petrovca, Miljenović je osvojio Kup i u Ligi Evrope eliminisao Anortozis.

Miodrag Vukotić

Veliko prijateljstvo sa predsjednikom FSCG Dejanom Savićevićem nije jedini adut Miodraga Vukotića, aktuelnog trenera Mladosti. Vodeći “crvene đavole” sa Starog aerodroma Vukotić je već tri sezone bilježio solidne rezultate. Njegova ekipa igrala je lijep fudbal, afirmisao je i dosta mladih fudbalera.

Dragan Radojičić

Trener Sutjeske Dragan Radojičić kandidat je za selektora mlade reprezentacije, mada je pitanje kako bi u Nikšiću prihvatili ovaj transfer. Na početku sezone Sutjeska je hit crnogorskog šampionata, na pet utakmica zabilježila je svih pet pobjeda. Prošle sezone, dok je vodio Rudar, Radojičić nije osvojio trofej, iako je i u Kupu i u prvenstvu bio “živ” do kraja.

Bonus video: