Lakši trening za Ukrajinu, ono pravo tek dolazi

Iako prvo mjesto nakon septembarskih mečeva ima više pshihološki nego fudbalski efekat, sam pogled na tabelu možda već negovještava da će se Crna Gora do kraja boriti za visok plasman
4 komentar(a)
Zverotić, Foto: Savo Prelević
Zverotić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2012. 19:48h

Šestica u San Marinu je možda bila očekivana, ali je ipak odjeknula - Crna Gora je zabilježila najubjedljiviju pobjedu u cijelom programu kvalifikacija od utorka, smjestila se na prvu poziciju grupe H, a čak je i selektor Ukrajine, legendarni Oleg Blohin izjavio da će se za prvo mjesto grupe H “boriti četiri tima”. Mislio je na Engleze, reprezenzaciju Poljske, na svoju selekciju i - Crnu Goru.

Iako prvo mjesto nakon septembarskih mečeva ima više pshihološki nego stvarno fudbalski efekat (drugi će tek igrati sa San Marinom i popravljati gol-razliku), sam pogled na tabelu grupe H možda već negovještava da će se Crna Gora do kraja boriti za visok plasman.

Sve ostale analize nakon partije sa nedoraslim protivnikom, najvećim autsajderom evropskog fudbala, bile bi preuranjene. Zato osim dva statistička podatka - najubjedljivija pobjeda do sada, prva nakon oktobra 2010 - selektora Brnovića može da raduje ozbiljan i odgovoran pristup koji su njegovi fudbaleri imali protiv amatera.

Meč u Seravaleu bila je idealna prilika da se razigraju napadači. Šansu da igraju dobila su čak šestorica, svi osim Mirka Vučinića. Ukazano povjerenje najbolje su iskoristili debitant Luka Đorđević, strijelac i dvostruki asistent, te Fatos Bećiraj i Anrija Delibašić, koji su postigli po dva gola.

"Bilo je samo bitno da damo prvi gol, a mi smo postigli dva za tri minuta. Znali smo da smo kvalitetniji i da neće biti problema, samo da ih načnemo. Kasnije je bilo sve mnogo lakše. Moja igra? Uradio sam sve da iskoristim šansu koju sam dobio, drago mi je da sam postigao prve golove u kvalifikacijama, nakon što sam dao gol Azerbejdžanu u prijateljskom susretu", kaže Fatos Bećiraj, koji je skor u reprezentaciji povećao na tri gola.

San Marino je, ipak, bio samo lakši trening, zagrijavanje za ono što dolazi. Crna Gora 16. oktobra gostuje Ukrajini, vjerovatno na Olimpijskom stadionu u Kijevu, i prava borba za Brazil počeće baš od tog meča.

"Pauzu koja dolazi moramo da iskoristimo na pravi način da bi se spremili za taj duel. Nije to ključna utakmica, jer ima puno do kraja, ali svakako jeste vrlo značajna, bitna za nastavak kvalifikacija", ističe Bećiraj.

Činjenica da niti jedna ekipa u prva dva kola nije osvojila šest bodova, čak ni Engleska, najbolje govori kakav se “pakao” sprema u grupi H.

"Očekivali smo da će Engleska pobijediti Ukrajinu, ali treba da vodimo računa o sebi, a ne da gledamo kako drugi igraju. Taj remi na “Vembliju” samo je dodatno potvrdio koliko je naša grupa jaka. Osim Engleske, koja je najveći favorit, Ukrajinci, Poljaci i mi imamo šansi da osvojimo drugo mjesto. Svaki meč, svaki osvojeni bod biće bitan, možda i presudan", zaključio je Bećiraj.

Crna Gora neće igrati 12. oktobra i imaće četiri dana više za pripremu od Ukrajinaca, koji tog dana gostuju u Moldaviji.

Bonus video: