Kozaci na ulicama Rostova: Posebne mjere bezbjednosti za goste Mundijala

“Kozak je prije svega stanje duha... Obavezni uslovi pristupa su pravoslavna vjera, služenje domovini, zaštita porodice, rođaka, briga za djecu, starije ljude – zapravo univerzalne ljudske vrijednosti”, kazao je Branikov
3 komentar(a)
Kozaci, Foto: Reuters
Kozaci, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2018. 15:12h

Do Mundijala u Rusiji ostalo je još šest dana, a bezbjednost aktera i navijača jedna je od centralnih tema u organizaciji glamuroznog sportskog spektakla.

Da bi sve proteklo u najboljem redu, u Rostovu, jednom od 11 gradova domaćina, brinuće se – kozaci.

Rostov na Donu – grad bogate istorije, značajan idustrijski centar Ruske federacije, izabran je za jednog od 11 domaćina predstojećeg Mundijala...

Čelnici te ruske oblasti iznenadili su javnost informacijom da će oko 200 kozaka čuvati mir u gradu i pomagati policiji oko stadiona i na aerodromu.

“Na vama je velika odgovornost da osigurate da se građani Rostova, cijelog regiona, kao i gosti i sportisti osjećaju mirno i sigurno u našoj pokrajini”, poručio im je Mihail Korneev, zamjenik guvernera Rostovske oblasti.

Oleg Branikov, rukovodi kozačkim patrolama u Rostovu, a objasnio je šta, zapravo, znači biti kozak...

“Kozak je prije svega stanje duha... Obavezni uslovi pristupa su pravoslavna vjera, služenje domovini, zaštita porodice, rođaka, briga za djecu, starije ljude – zapravo univerzalne ljudske vrijednosti”, kazao je Branikov.

Kozaci su brinuli o bezbjednosti i na prošlogodišnjem Kupu konfederacija. Bila je to njihova generalna proba...

“Želimo da Svjetsko prvenstvo prođe u najboljem redu. Želimo da ljudi koji posjete našu zemlju uživaju....To je globalni događaj i jako smo srećni što ćemo imati priliku da budemo dio jednog takvog projekta – što ćemo moći da pozdravimo sve zemlje učesnice, ljude razičitih nacionalnosti i vjere... Od gostiju ćemo zatražiti da poštuju tradiciju regiona i zemlje u koju dolaze”, naglasio je Branikov.

Kozaci su odani predjedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu – često su razbijali demonstracije koje su organizovane protiv njega.

Nisu svuda omiljeni, a svjetski mediji su izvještavali da su upravo oni zlostavljali članice ruskog pank benda Pusi rajot i spriječili njihov nastup u centru Sočija, tokom Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Njihovi zadaci u Rostovu biće, kažu, više edukativni....

“Pripreme su u završnoj fazi. Sada vršimo osnovne provjere, pozdravne fraze na engleskom jeziku, kako bi smo mogli da pomognemo gostima na najbolji mogući način”, rekao je Sergej Strogonov, šef kozačkog operativnog štaba.

Bonus video: