Najljepše su autsajderske priče

Dejvid Gendelman prati svaki trening reprezentacije, svaku konferenciju za novinare, bio je i prije dvije noći na tribinama - pravi priču o maloj zemlji, najmlađoj evropskoj državi...
16 komentar(a)
Crna Gora - Poljska, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Poljska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2012. 08:56h

Rezultati crnogorskih fudbalera u prošlom kvalifikacionom ciklusu odjeknuli su i sa druge strane okeana - u Americi.

Jeste da je soker - kako ga oni zovu - još iza bejzbola, košarke, njihovog fudbala i hokeja, ali globalni fenomen zvani fudbal odavno je zahvatio i Ameriku.

Dejvid Gendelman je američki sportski novinar - frilenser, koji od prošle nedjelje boravi u Crnoj Gori.

Prati svaki trening reprezentacije, svaku konferenciju za novinare, bio je i prije dvije noći na tribinama - pravi priču o maloj zemlji, najmlađoj evropskoj državi...

"Za mene je veoma interesantno i neobično što je reprezentacija zemlje, koja postoji šest godina, i koja je tako mala, za tako kratko vrijeme došla u situaciju da se takmiči na visokom nivou. To je klasična autsajderska priča, a to su najljepše sportske priče".

Montenegro je za mnoge Amerikance nepoznat pojam, a sport je najbolja prilika da se upozna jedna zemlja.

Posebno ako je tako karakteristična kao što je naša...

"Ljubitelji sporta u Americi vole, uslovno rečeno, male timove. Oni koji ne navijaju, recimo za Lejkerse u košarci, uvijek navijaju protiv njih. Crna Gora je klasična priča o malim i velikim. Zato je tako uzbudljiva".

Tokom boravka blizu reprezentacije, Gendelman je našao ono što ga je zanimalo...

"Svi igrači su u inostranstvu i očito je da uživaju u zajedničkim trenucima. Primjetno je da je atmosfera dobra, kao da se užele jedan drugom. Ima nekoliko interesantnih priča – recimo za Volkova, koji je igrao i za Srbiju i za Crnu Goru, za Poleksića, koji se vratio poslije dvije godine suspenzije. Ima materijala za dobru priču.

Dejvid je u Crnoj Gori fokusiran na fudbal, ali u brojnim razgovorima čuo je, naravno, i za uspjehe drugih naših selekcija.

I za njega je pitanje kako sa tako malog prostora i iz male baze mogu napraviti takvi rezultati.

"To je zaista pitanje na koje je teško odgovoriti, ali zaista je riječ o neobičnoj pojavi. Gledao sam vašu košarkašku reprezentaciju kada je dobila Srbiju, i to je veliki rezultat. Tu sam da pokušam to da otkrijem, vidjećemo da li ću uspjeti kad objavim reportažu".

Dejvid će u Crnoj Gori ostati do srijede, ispratiti reprezentaciju na put u San Marino.

Tada će naša selekcija imati ulogu apsolutnog favorita, ali to neće promijeniti priču koja će otići u svijet...

Bonus video: