Remi sa Poljskom: Čeka nas težak put

U meču u kojem je bilo svega - preokreta, dva crvena kartona, svađa igrača... podjela bodova je najrealnija.
71 pregleda 175 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 23:16h

Mnogo težak put čeka Crnu Goru u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Nije sinoćnji remi protiv Poljske (2:2) oduzeo sve šanse i nadu da će borba trajati do kraja, ali su se Brnović i njegovi momci uvjerili kakav će pakao morati da prođu u ovoj grupi, čak i na utakmicama kod kuće. Šta ih tek čeka na strani?

Prošlo je samo 90 minuta, a već se dogodilo puno.

Čak i previše da bi mogli da se izvuku pravi zaključci.

Dva data, ali i dva primljena gola (u prošlim kvalifikacijama kapitulirali smo tek u 5. kolu), sjajna reakcija u prvom poluvremenu, ali mnogo nervoze, neorganizacije u igri i pogrešno kanalisanih emocija. Na kraju čak i direktan crveni karton.

Srećno ili nesrećno, ostalo je neriješeno, jer se ne zna ko je bio bliži trećem golu - Jovetić je promašio zicer nad zicerima za 3:2, ali su i Poljaci imali puno opasnih napada nakon što je naša selekcija u finišu fizički totalno pala. Levandovski, srećom, nije sjajnu partiju pod Goricom krunisao makar golom.

Već je imperativ

Ostao je rezultat koji je neodoljivo podsjetio na toliko žaljenih (i maleroznih) 2:2 protiv Bugara, prije četiri godine u Podgorici.

Čak je i kretanje rezultata bilo potpuno isto - primljeni gol, pa preokret, pa još jedna lopta u našoj mreži.

Srećom, ovoga puta nas ne čekaju Italijani i Irci, već dva puta San Marino. Crna Gora će imati dobru priliku da se osvježi bodovima protiv autsajdera i ostane u vrhu grupe makar do oktobra. A onda, pohod na Ukrajinu, kada će Crna Gora biti pod prvim pravim imperativom.

Imperativom, da se uzme makar bod, jer ako je cilj plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo (Brnović je najavio da jeste), onda sinoćnji bodovi negdje moraju da se nadoknade.

Nervozan početak

Nakon borbe i dileme koja je trajala gotovo cijelog dana da li će Mirko Vučinić pobijediti povredu ili ne, kapiten reprezentacije izdržao je zagrijavanje i istrčao na teren - stadion je bio na nogama da pozdravi treći početak ciklusa najmlađe evropske reprezentacije.

Početak je, međutim, bio mnogo nervozniji nego obično, napetiji nego što je trebalo.

Levandovski je već u 4. minutu pobjegao Stefanu Saviću i izborio penal, a Blaščikovski se sa bijele tačke pobrinuo da „sokoli” odmah krenu iz minusa.

Duel Levandovskog i Savića, koji je dobio napadač Borusije, umnogome je bio uzrok konstantnih problema koje je Crna Gora imala do kraja meča.

Na primljeni gol su se nadovezale ubačene stolice na teren i petarde koje su pucale oko golmana PSV-a Titona, koji se u jednom trenutku dvoumio da skine rukavice i napusti teren. Gore nije moglo da počne, ni na terenu ni na tribinama.

Sjajna reakcija

Reakcija je, srećom, bila ekspresna, brža nego što se i očekivalo.

Gol Simona Vukčevića glavom nakon centaršuta Volkova nije priznat zbog ofsajda, ali je to bila najava za ono što je uslijedilo.

Mirko Vučinić, za kojeg se činilo da zbog povrede mišića igra meč sa jednom nogom, ali je i takav bio najbolji u moru neraspoloženih igrača našeg tima, ostavio je petom loptu za Drinčića, koji je za svoj 28. rođendan opalio od stative u mrežu - za 1:1.

Nošena podrškom sa tribina Crna Gora je zaigrala kao u transu, ali su i u tom periodu počeli da se javljaju problemi zbog kojih smo patili u nastavku. Mnogo fudbalera je, naime, neobjašnjivo i previše emotivno išlo iz odbrane u napad, ostavljajući veliki prostor za kontranapade protivnika.

Kao da se izgubio svaki red u igri, što su Poljaci umalo kaznili - prvi promašeni zicer Levandovskog dogodio se u 39. minutu.

I kada se očekivao kraj prvog poluvremena, sudija sa Islanda je nadoknadio čak četiri minuta zbog petardi na Titona, a Drinčić "pogodio" Mirka Vučinića u rame iz kornera za veliki preokret i ekstazu na tribinama.

Totalni pad

Ipak, slabosti iz finiša prvog dijela, kada je Levandovski pobjegao drugi put, došle su do izražaja u nastavku.

Savić je sa gol-linije raščistio pokušaj napadača Borusije Dortmund prije nego što je Mježejevski iskoristio očajno postavljanje našeg tima kod prekida i glavom pogodio za 2:2. Golu je prethodio faul Pavićevića koji nije trebalo da bude dosuđen...

Samo minut nakon 2:2, Crna Gora je propustila šansu za kojom će žaliti možda do kraja kvalifikacija. Vučinić je velemajstorskim potezom ostavio Jovetića samog kao list na vjetru sa Titonom, ali to nije bila noć napadača Fiorentine - lopta je otišla i pored i preko gola.

Tako je iskliznula i posljednja nada da može da se zabilježi trijumf, jer je Crna Gora u finišu toliko pala da ni pet izmjena ne bi bilo dovoljno da se „saniraju” stvari.

Kada je Pavićević laktom udario Levandovskog za crveni karton 15 minuta prije kraja činilo se da Crna Gora pleše ivicom poraza, ali srećom Obranjak je bio jednako naivan, pa je i on dobio crveni karton.

A onda je Levandovski promašio još jedan zicer...

CRNA GORA - POLJSKA 2:2

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 12.000. Sudija: Kristin Jakobson (Island). Strijelci: Drinčić u 27. i Vučinić u 90+3. minutu za Crnu Goru, Blaščikovski (penal) u 6. i Mježejevski u 55. minutu za Poljsku. Žuti kartoni: Vučinić, Pavićević i Džudović (Crna Gora), Polanski (Poljska). Crveni kartoni: Pavićević (Crna Gora) u 69, Obranijak (Poljska) u 73. minutu.

Crna Gora: Božović 6, Pavićević 5,5, Baša 6,5, Savić 6, Jovanović 6 (Kasalica), Drinčić 7 (Džudović), Zverotić 6,5 Vukčević 6,5 (Peković), Volkov 6, Jovetić 6, Vučinić 7,5.

Poljska: Titon 6,5, Pišček 6,5, Glik 6,5, Borisjuk 6 (Muravski), Polanski 6,5, Vavržnjak 6, Grosicki 5,5 (Mježejevski 6,5), Obranijak 5,5, Blaščikovski 7, Levandovski 7 (Saganovski).

TOK MEČA

92. minut - Saganovski umjesto Levandovskog. Treća izmjena i za Poljake.

Sudijska nadoknada trajaće četiri minuta.

U teren je uletjela stolica sa južne tribine! Golman Titon je zahtijevao da se meč na trenutak prekine.

84. minut - Treća zamjena za Crnu Goru. Džudović umjesto Drinčića, koji više nema snage. Opet pretumbacije - Savić ide na desnog beka, Zverotić u vezni red.

75. minut - Levandovski nema dan. Opet je promašio iz izgledne prilike.

72. minut - Crveni karton i za Obranjaka! Glavom je udario Kasalicu, sa kojim se nedavno sastao i u kvalifikacijama za Ligu Evrope, u duelima Bordo - Crvena zvezda.

71. minut - Peković ušao umjesto Vukčevića, jer je Zverotić morao da pokrije poziciju desnog beka nakon isključenja Pavićevića

69. minut - Crveni karton za Pavićevića! Bez lopte je udario Levandovskog, sa kojim je minut ranije imao obračun pored aut linije.

68. minut - Muravski ušao umjesto Borisjuka.

67. minut - Drinčić nije centrirao, već pokušao da šutne. Titon je boksovao.

65. minut - Prva izmjena u Crmoj Gori. Kasalica je ušao umjesto Jovanovića, Volkov se vratio na mjesto lijevog beka.

61. minut - Slobodni udarac Mirka Vučinića, lopta je otišla preko gola

59. minut - Poljaci imali slobodnu udarac sa 17 metara, Vasilevski šutira preko gola.

56. minut - Jovetić potpuno sam ispred Titona nakon maestralnog pasa Vučinića, ali šalje loptu daleko od gola!

55. minut - Crna Gora - Poljska 2:2. Strijelac rezervista Mježejevski nakon centaršuta Obranjaka.

52. minut - Božović je pao preko Baše i ispustio loptu, koju je Levandovski pokušao da preko leđa ubaci u mrežu, ali je Stefan Savić bio na pravom mjestu i izbacio je sa gol linije.

50. minut - Šut Jovetića, Poljaci blokiraju. Kornner za Crnu Goru.

47. minut - Božović je nakon kornera Obranjaka loše procijenio let lopte, ali nije bilo nikog na drugoj stativi da je proslijedi u mrežu.

Mježejevski je ušao umjesto Grosickog.

Drugo poluvrijeme je počelo

45+3. minut - Crna Gora vodi 2:1!!!!! Mirko Vučinić je ramenom ubacio loptu u gol nakon kornera Drinčića!

Četiri minuta nadoknade u prvom poluvremenu

39. minut - Zicer za Levandovskog, šutira preko gola

37. minut - Vukčević traljavo šutira.

27. minut - Crna Gora - Poljska 1:1!!!! Drinčić je fenomenalnim udarcem sa 22-23 metra od stative pogodio mrežu Titona!

24. minut - Poništen gol Vukčevića zbog ofsajda. I bio je - nakon centaršuta Volkova, Savić je glavom prebacio loptu do Vukčevića, koji je bio iza posljednjeg igrača poljske odbrane.

19. minut - Vukčević je pokušao da plasira loptu u dalji ugao, šutnirao je preko gola...

14. minut - Vučinić je imao šansu nakon lošeg istrčavanja golmana Titona, ali je predugo oklijevao.

12. minut - Grosicki šutira sa 20-ak metara, pravo u Božovića.

6. minut - Poljska vodi 1:0. Jakub Blaščikovski je poslao Mladena Božovića u jednu, a loptu u drugu stranu!

4. minut - Stefan Savić je napravio penal nad Robertom Levandovskim!

1. min - Utakmica je počela.

Alarm je ugašen - Mirko Vučinić nalazi se u sastavu Branka Brnovića za duel sa Poljacima, koji počinje u 20.30 časova.

Crna Gora igra u sastavu: Božović - Pavićević, Baša, Savić, Jovanović - Drinčić, Zverotić, Vukčević, Volkov - Jovetić, Vučinić.

Za Poljsku počinju Titon, Glik, Borisjuk, Polanski, Vavržnjak, Pišček, Grosicki, Blaščikovski, Vasilevski, Obranijak, Levandovski.

Pod Goricom je spektakl, iako su dva sata prije početka meča na ulicama zabilježeni i manji incidenti.

Naime, crnogorski navijači su se sukobili s policijom, koja im nije dozvolila da dođu do manje grupe gostiju iz Poljske.

Galerija

Bonus video: