Vjerujte u nas čak i ako primimo gol

"Ne daj bože da se to desi, ali ova ekipa ima kapacitet i da preokrene rezultat”, poručio je navijačima selektor Crne Gore Branko Brnović
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 10:50h

“Vjerujte u nas i ako primimo gol. Ne daj bože da se to desi, ali ova ekipa ima kapacitet i da preokrene rezultat”, poručio je navijačima selektor Crne Gore Branko Brnović juče na pres konferenciji, demonstrirajući koliko vjeruje u svoj tim uoči početka kvalifikacija i večerašnjeg duela sa Poljskom.

Utakmicom sa jednim od domaćina nedavnog Eura, Crna Gora počinje treći kvalifikacioni ciklus. Malo je nedostajalo da se dvije ekipe sastanu ljetos u Vroclavu (umjesto Crne Gore, tamo je igrala Češka), pa će večerašnji duel u Podgorici biti i neka vrsta simulacije Evropskog prvenstva.

Jasno, pobjeda nad Poljacima bila bi mnogo više od obične utjehe za propuštenu šansu u prošlim kvalifikacijama. Najmlađa selekcija u Evropi pokušaće da napravi prvi, ali veliki korak na dugačkom i teškom putu - ka zemlji fudbala, Brazilu.

Velika očekivanja

Uz poruku da bezgranično vjeruje u svoj tim kako god krenula utakmica, Brnović je pokušao i da stiša euforiju u javnosti. Jer, Crna Gora večeras ne igra sa San Marinom.

- Neće biti lako. Gledajući šta se se priča u javnosi i među navijačima, vidim da niko ne očekuje da ćemo, na primjer, odigrati neriješeno, samo se priča o našoj pobjedi. Naravno, i mi želimo da pobijedimo, bilo bi sjajno kada bismo otvorili kvalifikacije sa tri boda, ali čeka nas težak zadatak i opasan protivnik - rekao je Brnović.

Prezentirajući javnosti kakva je atmosfera i energija u timu uoči kvalifikacija, crnogorskom selektoru se omaklo da mu je pomalo žao što večeras pod Goricom ne gostuju - Englezi. Naravno, ne zbog toga što je Poljska lošiji protivnik...

- Iskreno, odavno nisam vidio tako dobro raspoloženje i pozitivnu energiju u timu. Momci su spremni i usredsređeni. Možda ću zvučati pomalo čudno, ali bih više volio da večeras igramo sa Engleskom nego sa Poljskom. Jer, svi očekuju da ćemo zabilježiti pobjedu, a čeka nas vrlo ozbiljan i tvrd protivnik, što ponavljam još od Evropskog prvenstva, gdje sam ih gledao na dvije utakmice. I ne smije da nas zavara to što su izgubili od Estonije u prijateljskom meču i što trpe velike kritike u njihovim medijima. Upravo te kritike mogu da ih dignu, a mi moramo da budemo oprezni.

Osim sjajnog raspoloženja koje su Brnović i Mirko Vučinić juče demonstrirali i na konferenciji za novinare, crnogorskog selektora raduje još jedna stvar...

- Valjda prvi put od kad postoji ovaj tim, nemamo nikakvih problema sa povredama - kazao je Brnović, ali prije povrede Mirka Vučinića.

U takvoj situaciji nije mu bilo teško da izabere prvih 11.

Sve je sklopljeno

- Sastav znam, svje je sklopljeno. Neću vam ga reći, jer mislim da ga znate i vi. Baš da vidimo hoćete li ga pogoditi sjutra u novinama - rekao je Brnović novinarima u šali.

Poljskoj će se suprotstaviti kompletna i motivisana, ali ne i prepotentna Crna Gora, tvrdi selektor.

- Ne, nikog ne možemo i ne želimo da potcijenimo. Isto tako nikog ne želimo da precijenimo, pa ni Poljsku. Mnogo ih poštujemo, imaju vrlo kvalitetne pojedince, ali imamo i mi još bolje! Pa neka oni razmišljaju o nama. Mi igramo kod kuće i imamo jače individualce nego oni - napomenuo je Brnović.

Ubijeđen sam da ćemo stvoriti šanse

Na pitanje da li Crna Gora može da ponovi dominaciju kakvu je imala u drugom poluvremenu revanša baraža protiv Češke, kada je promašila četiri čista zicera, Brnoviću je bilo malo nelagodno.

-Ne volim da se prisjećam te utakmice. Više bih volio da nismo bili toliko dominantni, a da smo mi dali prvi gol. Jer, i da smo ga dali u 80. minutu, možda ne bi bilo kasno. Ne znam da li ćemo moći toliko da dominiramo, jer Poljska je čvrsta i vrlo agresivna reprezentacija i neće nam biti lako da igramo pas-igru, ali sam ubijeđen da ćemo stvoriti makar tri ili četiri šanse. Vjerujem i da će realizacija biti puno bolja nego protiv Češke.

Crna Gora je, po Brnoviću, i taktički spremna da odgovori na napade Poljske. Glavna opasnost dolazi po desnoj strani, gdje Poljaci počinju kontre preko Blaščikovskog.

- Jaki su po desnoj strani, ali i mi smo jaki, tu su Jovanović, Volkov. Puno smo radili na tome i vjerujem da smo našli model kako da ih tu zaustavimo. Crna Gora ne smije da srlja u napad, napominje Brnović. - Protiv Letonije smo imali loptu, ali se dešavalo da publika ponese fudbalere i da svi masovno idu u napad, ostavljajući veliki prostor. Letonija to nije iskoristila, ali bi Poljska možda dala dva gola. To ovoga puta ne smijemo da radimo.

Jasno, Poljaci teško da će ostaviti puno prostora za naše napadače. Brnovića to ne brine puno: - Nema te odbrane kojoj Vučinić i Jovetić ne mogu da daju gol.

CRNA GORA - POLJSKA

Podgorica - Stadion pod Goricom. Kapacitet: 12.000. Sudija: Kristin Jakobson (Island). Pomoćnici: Oli Sigurdur Torleifson i Johan Gunar Gudmundson (Island). Početak u 20.30.

Crna Gora (4-4-2): Božović - Pavićević, Baša, Savić, Jovanović - Drinčić, Peković, Vukčević, Volkov - Jovetić, Vučinić (Zverotić).

Poljska (4-2-3-1): Titon - Pišček, Vašilevski, Perkis, Vavžinjak - Polanski, Borišjuk - Blaščikovski, Obranjak, Grosicki - Levandovski.

Bonus video: