Želimo da pokažemo volju kao Crnogorci

Fornalik, koji je na klupi „bijelih orlova” debitovao 15. avgusta porazom na gostovanju Estoniji (1:0), poručio je da se nada da će njegovi izabranici igrati bolje nego u Talinu
4 komentar(a)
Poljska, trening, Foto: Boris Pejović
Poljska, trening, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.09.2012. 11:32h

Konferencija za novinare, na kojoj su bili Valdemar Fornalik i Pžemislav Titon, trajala je skoro pola sata.

Sala na stadionu pod Goricom bila je prepuna poljskih kolega, koji su dugo „davili” selektora i prvog golmana svoje reprezentacije, pa je pred početak treninga za crnogorske pripadnike "sedme sile” ostalo dovoljno vremena tek da postave četiri pitanja.

Fornalik, koji je na klupi „bijelih orlova” debitovao 15. avgusta porazom na gostovanju Estoniji (1:0), poručio je da se nada da će njegovi izabranici igrati bolje nego u Talinu.

"Očekujem da prikažemo dobru igru - istakao je Fornalik. Ambicija u svakoj kvalifikacionoj utakmici je, naravno, da osvojimo bodove, koji su nam potrebni da bismo ostvarili cilj. Kao jedan od primjera koji bismo htjeli da iskopiramo su upravo fudbaleri Crne Gore i način na koji su igrali prethodne kvalifikacije, posebno na svom terenu".

Da li biste bili zadovoljni i remijem?

"Teško je kalkulisati prije utakmice. Bilo bi dobro da osvojimo tri boda, ali to nije nimalo lako"

Predstavlja li Vam problem činjenica da je tim odigrao svega tri takmičarske utakmice u posljednje tri godine?

"To svakako jeste problem. Naša reprezentacija nije igrala za bodove, propustila je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, što je otežavajuća okolnost. Propustili smo šansu i tokom Eura, jer smo odigrali svega tri utakmice, što nikako nije dovoljno. Očekujem, ipak, da ćemo ostvariti dobar rezultat".

Smatrate li da ste, ipak, previše optimistični, jer Crna Gora na svom terenu nije izgubila ni od Engleske?

"Nisam ni rekao da ćemo pobijediti. Želimo da osvojimo tri boda, ali nismo uvjereni da ćemo to uraditi, jer smo svjesni snage i dobrih strana crnogorske reprezentacije", zaključio je Fornalik i pohitao na trening.

Tomaš Žonsa, koji je sa Partizanom igrao Ligu šampiona, nakon pres konferencije se izvinjavao crnogorskim novinarima.

Čovjek koji je sada direktor za medije Fudbalskog saveza Poljske se, doduše, i tokom pres konferencije trudio da skrati dio namijenjen za njihove novinare, često govorio da je sljedeće pitanje posljednje, ali je sve bilo uzalud...

"Ja znam pomalo srpski”

S obzirom na to da su crnogorski mediji ostali uskraćeni za dužu analizu selektora Poljske Valdemara Fornalika, u pomoć nam je priskočio Pjotr Holdrih, novinar "Super ekspresa”.

"Ja znam pomalo srpski, mogu da vam kažem šta je rekao trener", rekao je Holdrih.

Novinar lista koji dnevno odštampa 370 hiljada primjeraka, po čemu je treći najčitaniji dnevnik u Poljskoj, preveo je da je Fornalik siguran da će meč početi samo dva igrača - golman PSV-a Pžemislav Titon i napadač Borusije Dortmund Robert Levandovski.

"Zapravo, ima dvije-tri dileme, sve ostalo se zna. Riješiće to neposredno pred utakmicu", rekao je Holdrih.

Poljaci se uzdaju u svog skauta Huberta Maloviejskog, koji je bio asistent i Františeku Smudi na Evropskom prvenstvu.

"On ima nevjerovatnu kolekciju snimaka. Zna kako igraju Vučinić i Jovetić, a pažnju je obratio i na golmana iz Videotona, Božovića i kako da ga napadaju", naglasio je Holdrih, uz napomenu da je Fornalik bio veoma nezadovoljan nakon poraza od Estonije.

"Bio je nervozan, ništa mu se nije svidjelo. Vidio je da nije dobro da igra sa dva napadača, već sa jednim, a to je Levandovski".

Bonus video: