Poljaci: Sa Crnom Gorom kao sa Njemačkom

Poljaci su prije tačno godinu, 6. septembra 2011, odigrali 2:2 sa Njemcima u prijateljskom meču, a trebalo je i da pobijede.
10 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 09:13h

Baš kao i Crna Gora, fudbalska reprezentacija Poljske juče se kompletirala, pa selektor Valdemer Fornalik može da računa na sva 23 fudbalera koje je pozvao. Juče nije trenirao samo Tomas Kuščak, golman Brajtona, koji je naknadno uvršten u tim umjesto povrijeđenog golmana Arsenala Vojčeha Šćešnija.

Poljaci su kao bazu priprema izabrali Gdanjsk, odakle će sjutra u zoru poletjeti ka Podgorici. Na pitanje zašto baš Gdanjsk, imaju spreman odgovor:

"Zato što nas orkuženje podsjeća na meč sa Njemačkom, koji smo igrali na PGE areni u Gdanjsku", rekao je pomalo ironično Tomaš Raza, koji ima funkciju direktora reprezentacije za kontakt s medijima.

Poljaci su prije tačno godinu, 6. septembra 2011, odigrali 2:2 sa Njemcima u prijateljskom meču, a trebalo je i da pobijede.

Tamošnji mediji napominju da je to najbolji meč koji je nacionalna selekcija odigrala posljednjih godina.

Kapiten reprezentacije, vezista Dortmunda Jakub Kuba Blaščikovski, raduje se povratku u Gdanjsk iz istih razloga.

"Gdanjsk me asocira na meč sa Njemačkom i raduje kada se prisjetim toga. Bili smo blizu pobjede, primili smo gol pri kraju meča. Vjerujem da će se novi boravak u Gdanjsku završiti srećno po nas, da ćemo dobro proći u mečevima sa Crnom Gorom i Moldavijom", poručio je Blaščikovski.

Iza ekipe je, kako je kazao, veliko iskustvo igranja na Evropskom prvenstvu.

"Da, to je ogromno iskustvo. Ispali smo u grupi i ta priča je završena. U fudbalu je isto kao u životu, neke se priče završavaju, a druge počinju. Pred nama su kvalifikacije za Mundijal i dobra prilika da se iskupimo za Euro. Šta možemo da uradimo u Crnoj Gori? Mislim da, prije svega, treba da se usredsredimo na sebe, a ne na protivnika. U timu imamo dosta potencijala i ako ga iskoristimo, pobjeda je vjerovatna", zaključio je Blaščikovski.

U Poljskoj, inače, već danima traju rasprave i prepirke zbog toga što će prvi put u istoriji tamošnjeg fudbala meč nacionalne selekcije prenositi takozvane “pay-per-view” televizije, što znači da će poljski građani morati da plate ako žele da gledaju meč sa Crnom Gorom.

Utakmicu će prenositi kanali “Polsatem”, “Cifra+” i “UPC” i za svaki od njih potrebna je - pretplata.

Bonus video: