Košarkaši inspirišu i fudbalere

"Teško je porediti, ali košarkaši su napravili veliki uspjeh koji će i nama biti inspiracija pred kvalifikacije", kaže povratnik Vukašin Poleksić
12 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija, Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
Fudbalska reprezentacija, Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.09.2012. 18:38h

Sjajan niz košarkaša u kvalifikacijama za Eurobasket, začinjen pobjedom nad Srbijom u nedjelju veče, mogao bi makar u pogledu želje, motiva i timskog duha da bude inspiracija i najboljim crnogorskim fudbalerima, koji u petak okršajem sa Poljskom kreću u svoju veliku kvalifikacionu bitku.

Teško je porediti dva različita sporta, naročito one koji se igraju rukama i nogama, ali je u ovom slučaju suština ista - ako fudbaleri u petak budu imali ono što su sinoć imali košarkaši, veliko srce i jedinstvo na terenu (huk sa tribina biće isti), pobjeda nad Poljacima, s obzirom na kvalitet crnogorskog fudbalskog tima, neće biti daleko.

"Nisam mogao da gledam košarku, ali sam ispratio sve što se dešavalo. To je veliki uspjeh koji će i nama biti inspiracija i zato čestitam košarkašima na svemu što su postigli do sada. Što se tiče ostalih detalja, zaista je teško porediti, ovo je drugi sport, ni njima nije bilo lako da naprave ovo što su napravili, daleko od toga, ali mislim da će nama biti još teže", kaže Poleksić.

I dok košarkaška groznica u glavnom gradu Crne Gore polako ustupa mjesto fudbalskoj, "sokoli" se spremaju za najvažniju, ili jednu od najvažnijih utakmica u kvalifikacijama. Tim Branka Brnovića je na večerašnjem treningu bio skoro kompletiran, nedostajali su samo Mirko Vučinić, Stevan Jovetić i Nikola Drinčić, koji su kasno u nedjelju igrali prvenstvene mečeve u svojim klubovima.

"Mnogo je važna prva utakmica, svi se sjećamo kako je bilo prije četiri godina protiv Bugarske i ne želimo da nam se to ponovi", dodaje Poleksić, koji se vratio u reprezentaciju nakon dvogodišnje suspenzije.

Ipak, pritiska nema, golman Debrecina smatra da ni remi ne bi bio toliko loš rezultat na početku kvalifikacija.

"Najvažnije je da ne primimo gol. Čak i ako bude neriješeno nije smak svijeta, jer je tek početak, ima još puno da se igra", ističe Poleksić, koji je ubijeđen da će Poljaci igrati defanzivno.

"Ne vjerujem da će igrati otvoreno, i oni bi bili zadovoljni bodom. Ipak, mislim da imamo bolji tim i da ćemo slaviti pobjedu. Naročito zbog tandema Jovetić-Vučinić, koji je jedan od najboljih u Evropi", zaključuje golman Debrecina.

Savić: Atmosfera i publika su naša prednost

Važno je da se ne primi gol, smatra i Stefan Savić, koji će Premijer ligu uskoro zamijeniti Serijom A, jer će se nakon mečeva sa Poljskom i San Marinom priključiti novim saigračima u Fiorentini.

"Da, bili bi super kada bismo i ove kvalifikacije početi kao i prošle, bez primljenog gola. To je ono što nas je karakterisalo i od čega zavisi puno. Jer, ako ne primimo gol ubijeđen sam da ćemo dobiti utakmicu, jer smo mnogo jaki u napadu", ističe Savić.

Fiorentina je, kako kaže, bila njegov izbor.

"U razgovoru sa trenerom Manćinijem shvatio sam da neću biti standardan u Mančester sitiju i želio sam da pređem negdje gdje ću imati veću minutažu. Mislim da je Fiorentina pravi izbor, a u Serija A je jedna od najboljih u Evropi. Prilagođavanje? Mislim da neće biti teško, jer kada prođete Premijer ligu, mnogo vam je lakše", zaključio je novi saigrač Stevana Jovetića.

Bonus video: