Jovetić je sazreo za veliki klub

"Imao je povredu koja ga je sputala i usporila, ali ga nije zaustavila, naprotiv, vratio se na pravi način. Najvažnije je da se radi o vrlo ambicioznom momku"...
55 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 15:16h

Stevan Jovetić je i kao fudbaler i kao ličnost sazreo za veliki klub, iako se prelazak nije dogodio u ovom prelaznom roku, kaže u razgovoru za "Vijesti" Predrag Mijatović, legenda Real Madrida i crnogorskog fudbala.

"Stevan je vrlo talentovan igrač i mnogo mi je drago što je cijelo ljeto bio u žiži, što su se spominjali veliki klubovi i što je bio među najtraženijim fudbalerima prelaznog roka. Trenutno ne poznajem toliko dobro situaciju u Fiorentini da bih mogao da kažem da li je za njega bolje da je otišao ili ne, ali u svakom slučaju Jovetić je i kao čovjek i kao fudbaler sazreo za veliki klub".

Kako ste zadovoljni njegovim napretkom nakon što je propustio cijelu sezonu 2010/11. zbog teške povrede koljena?

"Ja više nemam dilemu na pitanje da li on može ili ne može. Odgovor je - može! Imao je povredu koja ga je sputala i usporila, ali ga nije zaustavila, naprotiv, vratio se na pravi način. Najvažnije je da se radi o vrlo ambicioznom momku, jer su fudbalski kvaliteti nesporni. Možda je bilo pravo vrijeme da zaigra u nekom velikom evropskom klubu, ali ako se to nije dogodilo ove, ubijeđen sam da će se dogoditi naredne sezone”, kaže Mijatović, koji je od 1999. do 2002. godine nosio dres Fiorentine.

Bili ste na Evropskom prvenstvu i gledali Poljsku, Ukrajinu i Englesku. Kolike su šanse Crne Gore da se u takvoj konkurenciji plasira na Svjetsko prvenstvo u Brazilu?

"Za Crnu Goru je prava stvar što je igrala baraž za Evropsko prvenstvo. Iako je nedostajala sreća da se ostvari plasman na veliko takmičenje, napredak je evidentan, a iskustvo koje je stečeno kroz takve mečeve neprocjenjivo. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo biće teško, jer konkurencija je žestoka, autsajdera nema i svi će pokušati da se plasiraju na veliko takmičenje. Najvažnije je biti ambiciozan i vjerovati u ciljeve koji se postave, jer je to vrlo važan preduslov da se ostvari uspjeh. Treba i biti strpljiv".

Crna Gora ima talentovanu generaciju omladinaca, od kojih su Đorđević i Bakić već ostvarili atraktivne transfere. Koliko je dobro za mlade fudbalere da direktno iz Crnogorske lige prelaze u velike evropske klubove?

"Vremena se mijenjaju, u svemu pa i u fudbalu. Svjedoci smo da igrači od 17 ili 18 godina idu direktno u jake evropske lige. Ja lično nisam pristalica toga, jer iako neki transfer izgleda vrlo atraktivno, mnogo je važnije poći u veliki klub sa određenim iskustvom. Fudbaleri od 17 ili 18 godina još moraju da prođu proces fomiranja, a u velikim klubovima obično nemaju vremena da vas čekaju. U moje vrijeme se išlo stepenicu po stepenicu, iz domaćeg se prelazilo u neki osrednji evropski, pa tek onda u veliki klub. I to je bio najuspješniji put, ali je očigledno da se granice pomjeraju. Nadam se da će treneri, koji su obično pod pritiskom, imati strpljenja za mlade fudbalere".

Zeta je izgubila 9:0 od PSV Ajndhovena. Koliko je to traumatično iskustvo za fudbalere?

"Zeta je prije utakmice sa PSV-om napravila veliki uspjeh, jer niko nije vjerovao da će doći do 4. kola kvalifikacija. Protiv PSV-a se desilo to što se desilo, ali Zeta nije jedini primjer.

Partizan je prije dvije godine izgubio sve mečeve u Ligi šampiona, vidjeli smo kako je Dinamo prošle sezone prošao u istom takmičenju. To je realno stanje klupskog fudbala u zemljama bivše Jugoslavije. Lijepo je igrati kući, ali kada se sudarite sa vrhom, onda shvatite gdje ste. Prema tome, ovakav poraz Zete ne treba shvatiti kao katastrofu, već kao realno stanje. Isto je i u Srbiji, i u Hrvatskoj...

Real je u Španiji osvojio Super kup, ali i samo bod u prva dva kola Primere. Šta pokazuje početak?

"Mnogo je teško odbraniti titulu, posebno protiv ovako jake Barselone, ali Real je veliki klub i vjerujem da će stvari brzo doći na svoje. Real je prošle sezone odigrao fantastično, oborio sve moguće rekorde, ali je sada činjenica da su se dogodili neki kiksevi. Ipak, sve je još na početku, u pripremnoj fazi, i pristalica sam mišljenja da ako su morali da se dogode takvi rezultati, bolje je što su se desili na početku. Mnogo je važno za Real što je osvojio Superkup, zbog samopouzdanja u trci sa Barselonom. Ubijeđen sam da će Murinjo vrlo brzo i u prvenstvu dovesti stvari u normalu", zaključuje Mijatović.

Tri godine na čelu Reala kao 10 u drugom klubu

Predrag Mijatović je od 2006. do 2009. godine obavljao funkciju sportskog direktora Reala, najvećeg svjetskog kluba. Kaže da nakon odlaska nije odustao od ambicije da obavlja sličnu funkciju u nekom drugom velikom klubu, ali i napominje da mu prija pauza.

"Tri godine u Real Madridu je kao 10 u nekom osrednjem klubu. Bilo je mnogo presije i mislim da nije loše odmoriti se koju godinu, pa potražiti rješenje. Čak i u fudbalskoj utakmici koja traje 90 minuta, imate odmor od 15 minuta. Nije loše odmoriti se, meni ta pauza još prija", ističe Mijatović.

Galerija

Bonus video: