Sudije će moći da prekinu utakmicu zbog rasizma

Infantino je rekao da su preduzete mjere ako se nešto slično dogodi na utakmicama u Rusiji i upozorio na "ozbiljne posljedice"
0 komentar(a)
Đani Infantino, Foto: AP/BETA
Đani Infantino, Foto: AP/BETA
Ažurirano: 07.06.2018. 10:34h

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije Đani Infantino rekao je da će sudije na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji moći da otkažu utakmicu ako bude bilo incidenata na rasnoj osnovi.

Postoji zabrinutost fudbalera i navijača o diskriminaciji i uvredama na rasnoj osnovi na Mundijalu u Rusiji, koji počinje sljedećeg četvrtka, posebno poslije učestalih problema u toj zemlji u posljednjih nekoliko godina.

Infantino je rekao da su preduzete mjere ako se nešto slično dogodi na utakmicama u Rusiji i upozorio na "ozbiljne posljedice".

"Ne bih rekao da smo zabrinuti oko diskriminacije, ljudskih prava i bezbjednosti, ali to shvatamo veoma ozbiljno. Preduzeli smo odgovarajuće mjere tokom priprema za turnir. Imaćemo jasne procedure, uključujuću i proceduru u tri koraka za sudije, koji mogu da zaustave, prekinu ili otkažu utakmicu u slučaju diskriminacije", rekao je Infantino.

Infantino je dodao da Fifa ima sistem praćenja i neposrednih kazni ako se nešto dogodi.

"Mi naravno ne želimo da se nešto dogodi i svi su upozoreni da će, ako se to dogodi, biti ozbiljnih posljedica", naveo je prvi čovek svjetske kuće fudbala.

Na Mundijalu u Rusiji će se prvi put u istoriji Svjetskog prvenstva koristiti video tehnologija VAR.

"Fudbal je spreman za upotrebu VAR, testirali smo ga u posljednje dvije godine. Analizirali smo ga i uvjereni smo da će od njega biti koristi. Neće potpuno riješiti probleme, ali će biti velika pomoć sudijama, a njima moramo da pomognemo koliko možemo. Sudije će dobiti pomoć, ali oni uvijek kraju donesu konačnu odluku", rekao je Infantino.

Bonus video: