Ako dobijemo Poljsku, da vidim ko će nas zaustaviti

Ako pobijedimo Poljsku, dobili bismo jak polet i niko ne bi mogao da nas zaustavi u pohodu na jednu od prve dvije pozicije u grupi - najavio je Brnović
107 pregleda 25 komentar(a)
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.08.2012. 10:12h

U pobjedničkim najavama i superoptimističkim očekivanjima proteklo je obraćanje javnosti crnogogorskog selektora Branka Brnovića uoči početka novog ciklusa kvalifikacija - mečeva sa Poljskom u Podgorici 7. septembra i San Marinom u Seravalju četiri dana kasnije.

Brnovićeva izjava koja je obilježila jučaršnju pres konferenciju - “ako pobijedimo Poljsku, niko neće moći da nas zaustavi” - dovoljno govori koliko se značajan meč igra pod Goricom za 10 dana.

Bitna, ali nije presudna

- Meč sa Poljskom je za nas najbitnija utakmica. Ne mora da bude presudna, ali je vrlo značajna. Ako pobijedimo, dobili bismo jak polet i niko ne bi mogao da nas zaustavi u pohodu na jednu od prve dvije pozicije u grupi - najavio je Brnović.

I treći kvalifikacioni ciklus Crna Gora otvara utakmicom na domaćem terenu, protiv jednog od konkurenata za visok plasman. Surovo ili ne, ali ishod prvog meča usmjeravao je put najmlađe evropske selekcije u dva prethodna ciklusa. Bila je to prosta matematika - remi sa Bugarima 2008. godine (2:2) negativno je uticao i na psihološkom i na bodovnom planu, dok je pobjeda nad Velsom 2010. otvorila sva vrata. U prvom slučaju Crna Gora je završila peta na tabeli, a u drugom je stigla do baraža.

Ipak, značaj prve utakmice u ”operaciji Brazil” ne bi smio da optereti fudbalere, kaže Brnović.

- Ponavljam, utakmica je vrlo bitna, ali nije presudna i odlučujuća. I nakon pobjede nad Letonijom ponavljao sam igračima - sve što želim od njih jeste da izađu na teren i da uživaju u igri. Ubijeđen sam da će u tom slučaju i dati najbolje od sebe.

U predvečerje početka kvalifikacija, Brnović ima razloga za optimizam - njegova ekipa igra sve bolje ako su parametar prijateljski mečevi (pobjede nad Islandom i Letonijom, remi sa Belgijom u Briselu), dok se na njegovom spisku od 24 imena nalaze sve raspoložive snage.

- Najvažnije mi je da na okupljanje u nedjelju svi dođu zdravi. I sada ima nekih problema, Milan Jovanović je dobio udarac i ne trenira, Baša takođe ima problema sa primicačem, ali se nadam da će se oporaviti.

Valjda prvi put od formiranja tima 2007. godine, za Crnu Goru više ne može da se kaže da ima “mlad i neiskusan tim”. Fudbaleri koji čine okosnicu ekipe u prosjeku imaju skoro 30 nastupa za reprezentaciju, što je stvar koja, takođe, može da raduje Brnovića.

- Zaista igramo sve bolje, vjerujem da će tako biti i kada dođu takmičarske utakmice. Želim da imamo što veći posjed lopte, jer kada je tako i manje se “trošimo” nego kada je ima protivnik - ističe Brnović.

Crnogorski selektor tri puta je uživo snimao narednog rivala tokom Evropskog prvenstva, njegov asistent Anto Drobnjak bio je “specijalac” nedavno u Estoniji, gdje su Poljaci izgubili 1:0 na debiju novog selektora, Valdemara Fornalika.

- Primijetio sam da se Poljska dosta potcjenjuje u našoj javnosti. Gledao sam svaku njihovu utakmicu na Evropskom prvenstvu i uprkos ispadanju u grupi vidjelo se da se radi o veoma čvrstom timu, sa jakim srednjim redom, gdje okosnicu čine tri igrača iz njemačkog šampiona, Borusije Dortmund. Protiv Grčke su, na primjer, odigrali 1:1, ali da su realizovali sve šanse koje su imali u prvih pola sata, mogli su da vode i sa 3:0 - kaže Brnović.

Nagradni pozivi

Na njegovoj (proširenoj) listi od 24 imena nalaze se i dva nova lica, napadač Zenita Luka Đorđević i 16-godišnji talenat Zete Aleksandar Boljević, koji je time postao najmlađi igrač koji se našao na spisku seniorske reprezentacije.

Poziv njima dvojici nije “kozmetičke” prirode, iako se nalaze i na spisku mlade reprezentacije, tvrdi Brnović.

- Već sam rekao da će biti praksa da mladi fudbaleri budu sa A timom. I njima će mnogo značiti treninzi sa Vučinićem, Jovetićem, Bašom...

Od 24 igrača, čak šestorica će morati na tribine.

- Za mene su to slatke muke. Ali, ako ima fudbalera koji nisu spremni da budu ili na klupi ili na tribinama, bolje je da mi to odmah kažu.

O drugom meču u kvalifikacijama, protiv San Marina, 11. septembra, Brnović još neće da priča:

- Da pregrmimo Poljsku - zaključio je selektor.

Bonus video: