Vešović: Utakmica decenije

"PSV Ajndhoven je fenomenalna ekipa, skup izvanrednih pojedinaca čija je vrijednost na tržištu ogromna", rekao je Vešović na konferenciji za novinare.
117 pregleda 9 komentar(a)
Zeta, Foto: Vesko Belojević
Zeta, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.08.2012. 15:03h

Zapaženim rezultatima u dosadašnjem toku kvalifikacija za Ligu Evrope, fudbaleri Zete “častili” su sebe, ali i crnogorsku javnost spektaklom - ekipa iz Golubovaca ugostiće sjutra veče slavni PSV, holandskog i evropskog giganta. Izabranici Rada Vešovića biće, dakle, akteri istorijskog meča sa favorizovanim protivnikom koji u glavni grad Crne Gore stiže sa povratnicima - trofejnim stručnjakom Dikom Advokatom i doskorašnjim reprezentativcem Holandije Markom van Bomelom.

A njihova imena vjerovatno i najbolje potvrđuju kakve su ovogodišnje ambicije kluba iz Ajndhovena...

"Ostalo je još malo vremena do meča godine, možda i decenije. Stiže veliki klub, iz evropske elite... PSV ima fenomenalnu ekipu koja je sastavljena od sjajnih pojedinaca, igrača koji imaju ogromnu vrijednost na tržištu. Naš rival je bio i prvak Evrope", tim riječima je trener Vešović opisao rivala.

Sa druge strane, Vešovićevi puleni su od ponedjeljka u karantinu na Cetinju.

"Na miru spremamo taktiku. Želimo da odigramo što bolje i zabilježimo što bolji rezultat. Očekujem težak meč, vjerujem da će i stadion biti popunjen, da će biti pravi spektakl", dodao je trener Zete.

"Momci su spremni, na posljednjoj prvenstvenoj utakmici odmorili smo većinu igrača. Morali smo to da uradimo, sada i psihički i fizički potpuno spremni iščekujemo utakmicu. Želimo da pokažemo da smo prava ekipa, pravi klub, kao i da dosadašnji rezultati nisu slučajni", istakao je Vešović, koji nema dilema oko startne postave.

"U karantinu je 20 igrača, a dobiće šansu oni koji su iznijeli teret i u dosadašnjim mečevima!"

A o načinu na koji će se Zeta suprotstaviti velikom rivalu Vešović nije trošio previše riječi...

"Moj saradnik (Darko Šuškavčević) bio je da uživo odgleda utakmicu PSV-a. Ne bih pričao o tome kako ćemo igrati sjutra, uostalom sve će se vidjeti na terenu", kazao je Vešović.

Predstojeći dvomeč sa PSV-om podsjeća na okršaje Zete i Rendžersa na ljeto 2007. godine (tada u kvalifikacijama za Ligu šampiona). Uprkos porazima u oba meča, Zeta je na dostojan način predstavila sebe i crnogorski fudbal, a njena partija na kultnom “Ajbroksu” i danas se prepričava...

I u sadašnjem timu je nekoliko igrača koji su i tada nosili dres Zete - Korać, Knežević, Kaluđerović, golman Ivanović (oporavlja se nakon loma noge), te Vladan i Zarija Peličić, koji nisu zaigrali protiv Rendžersa ali su bili u konkurenciji...

"Oni pričaju o svemu tome. Zamislite šta ovakvi mečevi znače Boljeviću, koji je 16-godišnjak", priznaje Vešović.

Zeta je do sada eliminisala Pjunik iz Jermenije, finski JJK, Sarajevo... Da li je naredni dvomeč u neku ruku i lakši, jer igrate protiv favorita ?

"U svakom slučaju je lakši - nemamo šta da izgubimo, možemo samo da dobijemo. PSV ima odlične igrače, reprezentativce, bilo bi glupo da im prijetimo. Ali, fudbal je čudna igra, to je jedini kolektivni sport u kom slabija ekipa može da dobije jaču. Imamo pravo na nadu, a očekujem tvrdu i tešku utakmicu", odgovorio je trener Zete.

Da li bi vas, bez obzira na rezultat, zadovoljio pozitivan utisak, odnosno kada bi se i o meču sa PSV-om pričalo kao i o Rendžersu...

"Normalno da bih bio zadovoljan ukoliko ostavimo dobar utisak. Vjerujem, međutim, da PSV mora puno da pruži da bi nas savladao. I zaista tako mislim. A da li će nas pobijediti ili ne, to ćemo znati tek posle utakmice", zaključio je Vešović.

Nema euforije

Ovakvi mečevi nerijetko nose i specifičnu atmosferu, kao i jaču dozu adrenalina kod fudbalera...

"Nema euforije, igrači su mirni i koncentrisani", kazao je Vešović.

Sa druge strane, motivacija je ogromna.

"Ne igramo svakog dana ili svakog mjeseca ovakve mečeve. Nakon utakmica sa Rendžersom, morali smo da čekamo pet godina na ovo... Svi imaju veliki motiv, nekima se više neće pružiti prilika da igraju ovakav meč", ističe šef struke kluba iz Golubovaca.

I za Vešovića važi isto što i za njegove pulene...

"Sigurno da je i za mene ogroman motiv kada naspram sebe imam stručnjaka koji je osvojio 20-ak trofeja."

ZETA - PSV

Podgorica - Stadion pod Goricom. Sudija: Aleksej Nikolajev (Rusija). Kapacitet: 12.000. Početak u 21 čas.

Zeta (4-2-3-1): Bulatović - Miloš M. Radulović, Kaluđerović, Miloš B. Radulović, Novović - Zlatičanin, Božović - Boljević, Burzanović, Došljak - Korać.

PSV (4-2-1-3): Titon - Hačinson, Marselo, Bauma, Vilems - Van Bomel, Strotman - Toivonen - Mertens, Narsing, Lens.

Bonus video: