Fabrika talenata: Ovako se ulaže i stvara tim

Studije koje je sproveo CIES (Centar za sportska istraživanja) prethodnog oktobra pokazale su da je Lion odmah iza Real Madrida, a ispred Barselone, po proizvodnji igrača koji trenutno nastupaju u jednoj od pet najboljih evropskih liga
2999 pregleda 1 komentar(a)
Fudbaleri Liona, Foto: AP
Fudbaleri Liona, Foto: AP

Ime Žerar Bonu možda ne zvuči poznato u svijetu fudbala, ali i te kako bi trebalo. Ovaj 64-godišnji Francuz bio je na čelu mlađe akademije Olimpika iz Liona četvrt vijeka, prije nego je napustio tu funkciju na kraju pošle sezone i preselio se u švajcarski Servet.

U periodu između 2003. i 2017. godine jedan je od najzaslužnijih za lansiranje sijaset talenata među kojima su Entoni Marsijal, Aleksandr Lakazet, Samuel Umtiti, Karim Benzema, Hatem Ben Arfa, Kleman Grenije, Maksim Gonalon, Rašid Gezal, Korentan Toliso, Nabil Fekir... Malo ko bi mogao da se pohvali sličnim dostignućem.

- Jednostavno uživam u pronalaženju talentovanih igrača. Želio bih da ostanem skroman, ali istina je da sam imao dosta uspjeha - kazao je Bonu.

Bonuov i rad njegovih kolega pomogao je Lionu da postane jedna od najplodnijih fabrika za proizvodnju talenata u svijetu fudbala. Studije koje je sproveo CIES (Centar za sportska istraživanja) prethodnog oktobra pokazale su da je Lion odmah iza Real Madrida, a ispred Barselone, po proizvodnji igrača koji trenutno nastupaju u jednoj od pet najboljih evropskih liga.

To je ogroman uspjeh za klub čiji je nadimak “Les Gones”, lokalni izraz koji znači “Djeca”.

- Lion njeguje tradiciju vjerovanja mladim igračima, to je u genima kluba - kazao je Žan Fransoa Vulije, aktuelni direktor akademije.

Žan Mišel Olas je 1987. došao na čelo kluba koji se tada takmičio u drugoj ligi i doveo Rejmona Domeneka za trenera i Bernara Lakomba za sportskog direktora. Ulaganje u mlade snage isplatilo se dvije godine kasnije kada je Lion ušao u Ligu 1, predvođen Remijem Gardeom, Brunom Ženesiom i Brunom Ngotijem.

Devedesete godine prošlog vijeka obilježio je napadač Floran Moris, a prethodnu deceniju krilo Sidni Govu, kada je francuski tim osvojio sedam uzastopnih šampionata. Kada je Lion posljednji put osvojio titulu (sezona 2007/08), svi napadači poticali su iz akademije kluba - Govu, Benzema i Ben Arfa.

Nakon što su potrošili velike svote novca za igrače kao što su Lisandro Lopez i Joan Gurkuf, u krajnje bezuspješnom pokušaju da zaustave jaz za vodećim evropskim klubovima, “lavovi” su uspjeli da ostanu konkurentni u posljednjim sezonamam uglavnom zahvaljujući doprinosima domaćih igrača kao što su Gonalons, Umtiti, Toliso, Lakazet i Fekir.

- Čak i kada smo imali sjajan tim ostavljali smo prostor za izvanredno talentovane igrače kao što su Benzema i Ben Arfa - istakao je Bonu.

Olas, koji puni 70 godina idućeg mjeseca, nastavlja da daje prioritet Lionovom omladinskom sastavu, dodjeljujući budžet od osam do 10 miliona eura akademiji svake sezone. Lion je uspostavio partnerstvo sa 26 lokalnih amaterskih klubova. Obezbijedio im je opremu i podijelio savjete u strukturalnom razvoju. Zauzvrat, za svakog talenta koji obećava Lion će imati prednost.

- Klub je stabilan, imamo predsjednika koji i dalje investira u mlade. Iskusni smo što se tiče skautinga, što nam pomaže da pronađemo perspektivne igrače. Želimo da nastavimo da se razvijamo - zaključio je Vulije.

Napadački orijentisan klub - više špiceva nego defanzivaca

Poseban uspjeh Lion ostvaruje u “proizvodnji” napadača.

Sadašnji kapiten, Nabil Fekir, posljednji je u nizu fantastičnih igrača, kao što su njegovi prethodnici Lakombe, Ludovik Žili, Govu, Benzema, Ben Arfa i Loik Remi.

- Proizvodimo više napadača nego defanzivaca, jer više preferiramo ofanzivni fudbal - slikovito je objasnio Arman Garido, bivši trener uzrasta do 17 godina.

Bonus video: