"Sokoli" bez problema protiv Letonije

"Sokoli" su ispunili cilj, mada je jasno da ih čeka neuporedivo teži zadatak 7. septembra protiv Poljaka. Gol debitanta Filipa Kasalice...
85 pregleda 30 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2012. 20:59h

Crna Gora je opravdala ulogu favorita protiv skromnog autsajdera Letonije i napravila pobjedničku uvertiru (2:0) za premijerni kvalifikacioni okršaj sa Poljskom. "Sokoli" su zapravo ispunili cilj bez problema, mada je jasno da ih čeka neuporedivo teži zadatak 7. septembra protiv Poljaka...

Kako god, naša reprezentacija je ostvarila priželjkivano u generalci, a pozitivna stvar je i što je pobjeda bila rutinska, trijumf nijednog trenutka nije dolazio u pitanje. Trijumf za moral i samopouzdanje, kako su i najavljivali reprezentativci u protekla dva-tri dana.

Naša selekcija je strpljivo kombinovala, a oba pogotka postigla "kroz igru", dok je debitant Filip Kasalica prvi meč u dresu A selekcije “začinio” pogotkom za konačnih 2:0. Ohrabrenje je i partija koju je pružio Vladimir Volkov, koji je debitovao tek krajem maja u Belgiji. Univerzalac Partizana je voljom i upornošću najavio da bi mogao da bude osvježenje po lijevom krilu.

A Stevan Jovetić je nastavio golgetersku seriju pod Goricom (as Fiorentine postigao je oba gola u februarskom trijumfu nad Islandom). On je zapravo golom krunisao jedan od svoja dva pokušaja iz prvog poluvremena - u 36. minutu as Fiorentine je primio loptu na ivici šesnaesterca, a potom haldnokrvno, preciznim šutem pogodio desni ugao golmana Vaninsa.

Jovetić je prethodno oprobao šut sa preko 20 metara poslije driblinga, a lopta prohujala pored stative... U prvom dijelu pokušali su još Volkov i Delibašić, ali su obojica šutirali preko prečke.

Sa druge strane, sav ofanzivni učinak gostiju sveo se na nekoliko neuspjelih kontri...Za to, međutim, zasluge ima i odbrana “sokola”, koja je od početka do kraja djelovala sigurno i uigrano. Selektor Branko Brnović je, pri tom, dosta rotirao u nastavku - Bašu je odmorio nakon prvog poluvremena, pa su u drugom dijelu Jovanović (koji je počeo kao lijevi bek), a u finišu i Džudović igrali štopere. Pavićević i Savić su odigrali čitav meč.

Crnogorska selekcija je strpljivo kombinovala, a napadi uglavnom išli po lijevom krilu, preko Volkova i ofanzivnog Jovanovića.

Rutinska pobjeda

U nastavku se debitant Filip Kasalica, koji je igrao čitavo drugo poluvrijeme, potrudio da Crna Gora proslavi rutinsku pobjedu. Napadač Crvene zvezde je nakon najljepše akcije na utakmici postavio konačan rezultat. Sve je počelo tako što je kapiten Mirko Vučinić, koji je ušao u igru u 65. minutu znalački poslužio Volkova, a ovaj proigrao debitanta...

Kasalica je sve to dobro ispratio, a potom iz trka sa nekoliko metara matirao gostujućeg golmana u 76. minutu.

Sa druge strane, kada se sve sabere, nemoćna Letonija nije ozbiljnije ni zaprijetila - Višnjakovs je u 60. minutu zahvatio loptu iz teške pozicije sa lijeve strane, ali Mladen Božović nije imao potrebu da reaguje.

I na kraju, dvojica debitanata nose dragocjeno iskustvo - Kasalica je ostvario golgeterski san, a kapiten i vezista Mogrena Marko Bakić odigrao desetak minuta u finišu (ušao umjesto Jovetića).

Crna Gora - Letonija 2:0

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 6.000. Sudija: Danilo Grujić (Srbija). Strijelci: Jovetić u 36. i Kasalica u 76. minutu. Žuti kartoni: Klava (Letonija).

Crna Gora (4-4-2): M. Božović - Pavićević 7, Savić 7, Baša 7 (Kasalica 7), Jovanović 7(Džudović) - S. Vukčević 6,5 (Bećiraj), Drinčić 6,5 (Peković), Zverotić 6, Volkov 7 - Jovetić 7 (Bakić), Delibašić 6,5 (Vučinić).

Letonija (4-1-4-1): Vanins 6 - Klava 6, Ivanovs 6, Smirnovs 6, Krjauklis 6 - Fertovs 6 - Višnjakovs 6 (Kemeš), Zjuzins 5,5 (Rugins 5,5), Laizans 5,5, Lukjanovs 6 (Verpakovskis) - Rudnjevs 5,5 (Gaurans).

Bonus video: