Neka bude što bolja uvertira za Poljake

"Idemo na pobjedu protiv bilo koga da igramo, posebno pod Goricom", kazao je selektor Brnović.
16 komentar(a)
Brnović, Foto: Savo Prelević
Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.08.2012. 13:08h

Posljednja provjera pred neku važnu utakmicu uvijek ima specifičnu težinu, ima i dozu takmičarskog... Tako je i pred sjutrašnji okršaj Crne Gore i Letonije na stadionu pod Goricom. Četa Branka Brnovića želi što bolju uvertiru za treći kvalifikacioni ciklus, odnosno za premijerni meč sa Poljskom koji se igra već 7. septembra u glavnom gradu Crne Gore.

Bez sumnje, naša selekcija kao favorit dočekuje nekadašnju sovjetsku republiku, ali podatak da je Letonija 2004. godine učestvovala na Evropskom prvenstvu u svakom slučaju poziva na oprez...

A u aktuelnom trenutku po “sokole” i fudbalsku Crnu Goru, Letonija prije svega predstavlja generalku za Poljake.

Da li sjutrašnji protivnik može da “odglumi” Poljsku?

"Ne interesuje me to, jer svaka ekipa ima svoj stil. Ne želim da pravimo eventualni alibi, ali teren je u lošem stanju i biće jako teško za igru. Trebalo bi da se uradi nešto da se teren sredi do utakmice sa Poljskom. Mislim da bi trebalo da ovim momcima stvorimo dobre uslove za igru", kazao je selektor Brnović.

On, međutim, ne bježi od uloge favorita...

"Bitno je da je ekipa zdrava i spremna. Uvijek idemo na rezultat, igramo na pobjedu protiv svakog protivnika, posebno pod Goricom. Biće teško po ovakvom terenu, ali rezultat nam treba zbog sljedeće utakmice u kvalifikacijama", dodao je Brnović.

“Sokoli” imaju čak trojicu debitanata - Filipa Kasalicu, Nikolu Vukčevića i Marka Bakića.

"Htio sam da vidim kako će da se ponašaju sa igračima kakvi su Vučinić, Jovetić, Baša. Ovo će za njih biti dobro iskustvo. I u narednom periodu biće novih imena, i dalje ćemo pružati šansu mlađim igračima. Najlakše je reći da u našim klubovima nema dobrih igrača, ali to nije tako. Ima ih, samo ih treba dobro ispratiti", kategoričan je selektor.

Brnović je još po objavljivanju spiska okarakterisao Letoniju kao agresivnu ekipu.

"Igraju čvrsto, agresivno, pokušavaju da naprave kontru... Mi ćemo, međutim, morati da napadamo, trudićemo se da odigramo što bolje i ostvarimo pobjedu", rekao je Brnović.

As Fiorentine Stevan Jovetić smatra da će on i saigrači imati težak zadatak.

"Svaka unaprijed dobijena utakmica ujedno je i najteža. Moramo ući maksimalno u meč, jer nam je ovo posljednja provjera pred start kvalifikacija. Daćemo sve od sebe i pokušaćemo da ostvarimo dobar rezultat zbog samopouzdanja, kao i zbog navijača kako bi došli u što većem broju da nas podrže protiv Poljaka", istakao je Jovetić.

Iako igraju sa Letonijom, Poljska je, ipak, nezaobilazna tema, pogotovo jer je do prve kvalifikacione utakmice ostalo manje od mjesec...

"Poljska nam je u podsvijesti, važno je kvalifikacije početi pobjedom. Pratio sam, naravno, njihove igre na Euru, radi se o disciplinovanoj ekipi koja ima puno dobrih igrača od kojih se izdvajaju Levandovski i Blažikovski. Ali, treba da idemo korak po korak. Najbitnije je, međutim, da prvo dobijemo Letoniju, a nakon toga ćemo misliti o Poljskoj", ističe uzdanica “viole”.

U prvoj ovogodišnjoj provjeri sa Islandom, Jovetić je bio dvostruki strijelac (naša selekcija je slavila sa 2:1).

"To su mi bili prvi golovi za reprezentaciju iz igre, daću sve od sebe da ponovim partiju kao na meču protiv Islanda. Odradio sam pripreme sa timom, imao sam samo dva dana pauze, a na skoro svakoj utakmici sam igrao 90 minuta. Osjećam se dobro, nadam se da ću krenuti sa golovima", rekao je Jovetić.

I napadač “sokola” požalio se na teren...

"Teren je u lošem stanju. Nadam da će ga popraviti do utakmice sa Poljskom!"

Vučinić na klupi, Delibašić od početka

Selektor Branko Brnović je bez ustezanja saopštio startnu postavu predstavnicima “sedme sile”... Kapiten Mirko Vučinić, koji je danas doputovao iz Kine (gdje je osvojio Superkup Italije sa Juventusom), na poštedi je, tako da neće početi utakmicu.

Na golu će biti Božović, u odbrani Pavićević, Savić, Baša i Jovanović, na sredini Simon Vukčević, Drinčić, Zverotić i Volkov, a u špicu Jovetić i Delibašić.

"Poslije teškog puta, Mirko je pokazao veliku želju da dođe da igra za reprezentaciju. Htio sam da ga oslobodim obaveze, ali on je tražio da bude sa ekipom. Baša je bio pod velikim pritiskom kluba jer u petak igra prvenstvenu utakmicu, ali je i on insistirao da dođe. Timski duh hrabri. Svima nam mnogo znači ovakva atmosfera. Sve je na nama, samo ne treba da se pravi pritisak, jer nije lako dobiti nikog", poručio je Brnović.

Jovetić: Rukometašice su naš ponos

Jovetić je iskoristio priliku da čestita našim olimpijcima, a prvenstveno rukometašicama Crne Gore, koje su osvojile srebro u Londonu...

"Svi smo bili uz njih, one su naš ponos. U finalu nisu mogle protiv sudija, ali i ovako su one zlatne za nas. Čestitam i vaterpolistima koji nijesu imali sreće. Za nas su svi oni takođe zlatni. Čestitam i ostalim sportistima koji su predstavljali Crnu Goru u Londonu", rekao je fudbaler Fiorentine.

Letoniju predvodi Verpakovskis

Letonci su u poslijepodnevnim časovima doputovali u Podgoricu a potom od 19.30 časova odradili trening na stadionu pod Goricom (u isto vrijeme naša reprezentacija trenirala je na Kampu FSCG na Starom aerodromu).

Selektor Letonije Aleksandrs Starkovs doveo je 20 fudbalera koje predvodi 32-godišnji napadač Bakua Maris Verpakovskis, koji je svojevremeno nastupao za Dinamo Kijev, Hetafe i Seltu, dok je u sezoni 2007/2008. nosio dres splitskog Hajduka.

Crna Gora - Letonija

Podgorica - Stadion pod Goricom. Sudija: Danilo Grujić (Srbija). Kapacitet: 12.000. Početak u 20.30 časova.

Crna Gora (4-4-2): M. Božović - Pavićević, Savić, Baša, Jovanović - S. Vukčević, Drinčić, Zverotić, Volkov - Jovetić, Delibašić.

Letonija (4-4-2): Doroševs - Gorkšs, Klava, Laizans, Ivanovs - Fertovs, Kauna, Višnjakovs, Lukjanovs - Rudnjevs, Verpakovskis.

Bonus video: