Zeta protiv PSV Ajndhovena

Zeta će imati izuzetno težak zadatak, PSV kao kapiten predvodi slavni Mark van Bomel, koji je ljetos stigao iz Milana, a trener je Dik Advokat
80 pregleda 31 komentar(a)
Zeta, Foto: Vesko Belojević
Zeta, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.08.2012. 12:06h

U posljednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope fudbaleri Zete igraće protiv holandskog predstavnika PSV Ajndhovena.

Zeta prvu utakmicu igra 23. avgusta na stadionu pod Goricom, a revanš je u Ajndhovenu sedam dana kasnije.

To znači da će pod Goricom gostovati Mark van Bomel (ljetos stigao iz Milana), zatim takođe bivši reprezentativci Holandije Vilfred Bouma i Orlando Engelar, te sadašnji reprezentativci Viljems, Strotman, Lens i Narsing.

Članovi PSV-a su i reprezentativni golman Poljske Pržemislav Titori, član nacionalnog tima Švedske Ola Toivonen, Kanade Atiba Hačinson, Danske Matijas Jorgensen, Belgije Dri Mertens, Slovenije Tim Matavž, Bugarske Stanislav Manolev, te bivši član mlade reprezentacije Brazila Marselo.

Ipak, uz Van Bomela najveća zvijezda ekipe je trener Dik Advokat, koji se takođe ljetos vratio u klub (bio trener PSV-a od 1995-98), nakon što je na Evropskom prvenstvu vodio reprezentaciju Rusije.

Njegov pomoćnik je bivši slavni fudbaler kluba i holandske reprezentacije Filip Koku.

PSV je skraćenica od Philips Sport Vereniging, što znači Filipsova asocijacija sportova, među kojima je fudbal svakako najpopularniji. PSV je 21 put bio prvak Holandije, po devet puta je osvajao Kup svoje zemlje i trofej “Johan Krojf”. Bio je pobjednik Kupa Evrope 1988. godine i osvajač Kupa UEFA 1978.

Njegovu slavnu istoriju, koja je počela 1913. godine, obilježili su, između ostalih, braća Vili i Rene van der Kerhof, Ronaldo, Romario, Rud Gulit, Rud van Nistelroj, Mateja Kežman, Erik Gerec, Luk Nilis, Ronald Kuman, Jap Stam, Arjen Roben, Aleks, Park Ji-Sung... Za “crveno-bijele” je 1996. i 1997. igrao i crnogorski internacionalac Željko Petrović, a trener mu je bio upravo Dik Advokat.

Možda i više od imena igrača, o snazi kluba govore imena aktuelnih sponzora i partnera PSV-a: Filips, Najk, Mercedes, Bavaria, Rabobank, Ernst&Young, Koka-Kola...

Prošle sezone PSV je bio 3. u prvenstvu Holandije sa sedam bodova zaostatka za prvakom Ajaksom.

U 4. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope učestvuju 62 tima, među kojima i sedam bivših prvaka Evrope.

U grupi ekipa sa kojima je Zeta mogla da igra bili su Štutgart, Steaua, PAOK, Djepro i Genk.

Crvena zvezda igra protiv Bordoa, a Partizanov rival je norveški Tromzo. Zvezda prvu utakmicu igra kući, a Partizan vjerovatno u gostima jer može da bira.

Pobjednici idu u grupnu fazu Lige Evrope. Zeta je već prošla tri kola kvalifikacija, izbacivši jermenski Pjunik, finski JJK i Sarajevo, ali nije bila među povlašćenim ekipama prilikom žrijeba.

Bonus video: