Šampion na iskušenju

Iako više parametara upućuje da se može očekivati neki pomak u kvalitetu lige, treba imati u vidu da besparica ozbiljno koči domaće prvoligaše.
50 pregleda 5 komentar(a)
Bošković, Foto: Savo Prelević
Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.08.2012. 10:28h

Sedmo izdanje elitnog crnogorskog klupskog takmičenja počinje u subotu, uz nadu da će se u predstojećoj sezoni igrati kvalitetniji fudbal nego lani... Domaći klubovi su, uostalom, ovogodišnjim učešćem na međunarodnoj sceni napravili bolju uvertiru za početak prvenstva nego ranijih sezona.

Prednjači Zeta, koja je dočekala avgust na evropskoj sceni, novi prvoligaš Čelik je preskočio jednu prepreku u kvalifikacijama za Ligu Evrope (eliminisao banjalučki Borac), Budućnost je eliminisana u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali i pokazala da je u najmanju ruku bila ravnopravan rival sa poljskim prvakom Slaskom. Rudar je eliminisan od Širaka, Pljevljacima je remi u revanšu u Jermeniji ostao za utjehu...

U prethodnoj sezoni afirmisali su se brojni mladi igrači, a neki od njih pokazali da mogu da budu nosioci igre u svojim klubovima, kao Marko Bakić i sada već novi fudbaler Zenita Luka Đorđević (u Mogrenu), te Nikola Vukčević i Risto Radunović u Budućnosti. Mnogi su, takođe, nagovijestili da su perspektiva crnogorskog fudbala - Kalezić, Marko Vukčević (Budućnost), Boljević, Vujačić (Zeta), Mitrović (Mladost)...

Mlade snage su, pri tom, bogatije za jednogodišnje prvoligaško iskustvo. Aktuelni osvajač Kupa, debitant Čelik već je najavio da bi mogao da bude prijatno osvježenje i na prvoligaškoj mapi, a isto važi i za Mladost koja se odlično pojačala u minulom prelaznom roku. Tim Miodraga Vukotića ima ozbiljne namjere...

No, iako više parametara upućuje da se može očekivati neki pomak u kvalitetu lige, treba imati u vidu da besparica ozbiljno koči domaće prvoligaše...

Ostaje da se vidi da li će se nešto ozbiljnije promijeniti u odnosu snaga, jer su se u minulih šest sezona jasno izdvojila četiri najuspješnija kolektiva - aktuelni i dvostruki šampion Budućnost, zatim Mogren, koji je takođe dva puta bio prvak Crne Gore, te najtrofejniji Rudar i ambiciozna Zeta, koja je prvi šampion nezavisne Crne Gore.

Činjenica da nijedan tim nije uspio da osvoji titulu dva puta zaredom valjda dovoljno potvrđuje da će Budućnost biti na velikom iskušenju... Šampion je ostao bez trenera Miodraga Radulovića, a otišli su i Radonjić, Kojašević, Dragojević.

S druge strane, dosadašnji pomoćni trener Radislav Dragićević preuzeo je kormilo Budućnosti, a ekipu pojačali Kurbegović i golman Asanović.

Rudar je kao i lani ozbiljan kandidat za najviši plasman, a novi strateg Pljevljaka Nikola Rakojević ima okosnicu tima iz prethodne sezone. Otišli su, istina, Stojanović, Mijatović i Radusinović, ali će svježu krv unijeti Damjanović, Lakićević i Krkeljić.

Zeta je zadržala ekipu iz prethodne sezone, ali nije isključeno da uprava kluba iz Golubovaca proda nekog od prvotimaca, pogotovo nakon serije uspješnih igara i rezultata na evro-sceni. Na Trešnjici je već zaoštrena konkurencija - stigli su Kovačević, Ajković, Jovović i Radović.

Ostaje da se vidi da li je Mogren spreman da se upusti u borbu za vrh. Četa Brana Milačića oslabljena je prije svega odlaskom Đorđevića, a ekipu su napustili i Ćulafić, Šćekić, Stevović, Krstić... Na Lugove su stigli Nuhodžić i Gardašević, te nekadašnji bek Budućnosti i Lovćena Popović i povratnik Bojić, koji donose dragocjeno iskustvo.

„Telekom Prva CFL”

Prva liga Crne Gore će u sezoni 2012/13. nositi ime Telekom 1. CFL, umjesto T-Com 1. CFL kako se zvala u posljednje dvije sezone.

Parovi prvog kola - subota: Jedinstvo - Rudar, Sutjeska - Budućnost, Lovćen - Čelik, Grbalj - Petrovac, Mogren - Mladost. Utorak: Mornar - Zeta.

Sve utakmice počinju u 17.30 časova.

Bonus video: