Bajka traje: Zeta eliminisala i Sarajevo!

Zećanima je za prolaz dalje bio dovoljan pogodak Gorana Burzanovića koji je pogodio mrežu protivnika u 9. minutu i tako anulirao minus iz sarajevskog okršaja (1:2)
137 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 20:23h

Evropska bajka traje - Zeta će igrati u završnoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope! Herojski trijumf nad Sarajevom u revanšu (1:0) omogućio je klubu iz Golubovaca da se nađe u elitnom društvu, na samo stepenik od grupne faze takmičenja Lige Evrope!

Taj korak je ogroman, ali o njemu sada niko i ne razmišlja, jer je Zeta već napravila istinski podvig, preskočila čak tri runde kvalifikacija...

Veliku pobjedu osigurao je Goran Burzanović u 9. minutu, prethodno je mladi Aleksandar Boljević sjajno prodro po desnoj strani i majstorski poslužio novog kapitena Zete koji je uklizao i pogodio nebranjeni dio mreže.

Navijači Zete bili su u transu u posljednjih nekoliko minuta, pjevali su i drhtali u sudijskoj nadoknadi...

A fudbaleri tima iz Golubovaca su pravu mušku borbu završili na viteški način - prvo je Hadžić glavom ciljao pod prečku, a Kaluđerović takođe glavom osujetio njegov pokušaj. Posljednji trzaj imao je Husejinović, nakon čega je euforija prerasla u delirijum.

Podgorički stadion proključao je u vreloj avgustovskoj noći, a Zeta proslavila rezultat koji će teško koji domaći klub nadmašiti u bliskoj budućnosti. A borba je bila teška, iscrpljujuća, jer je Sarajevo bilo “u životu” do kraja, a preko hiljadu gostujućih navijača vjerovalo je sve do posljednjeg trenutka.

Domaćin je, međutim, na vrijeme došao do rezultata koji ga vodi u narednu rundu, Burzanović je već u devetom minutu ubrizgao veliku dozu samopouzdanja sebi i saigračima.

Gosti su bili strpljivi, u prvom dijelu Husejinović je dva puta zaprijetio (prvi put minut prije Burzanovićevog pogotka), dok je Hadžić u 45. minutu šutirao pravo u golmana Bulatovića. Na drugoj strani, Korać je oprobao šut sa distance u 44. minutu, ali je golman Bandović bio siguran...

I u nastavku je bilo otvoreno, gosti su strpljivo kombinovali, a već u četvrtom minutu drugog dijela Sesar je iz “skraćenog kornera” zagrijao Bulatovića. Mladi Boljević je bljesnuo i u 61. minutu, ali je golman Bandović zaustavio prvo njegov, a potom i pokušaj Koraća.

Rezervista gostiju Karamatić u dva navrata je ozbiljno uposlio Bulatovića (jednom iz “slobodnjaka”), dok je oštar šut Sesara prohujao pored stative. Uzvratio je Došljak nakon fenomenalne asistencije Burzanovića, ali njegov šut nije bio naročito opasan.

U finišu je rezervista Zete Milorad Dabić uputio bombu sa 20-ak metara, a za vrhunac drame Zeta je malo i drhtala u nadoknadi....

Navijači Sarajeva, čuvene “Hirde zla”, koji su sjajnim navijanjem uljepšali lijepo fudbalsko veče na stadionu pod Goricom, po završetku meča slomili su i na teren ubacili nekoliko plastičnih stolica.

To, međutim, nije pokvarilo kompletan utisak...

Zeta - Sarajevo 1:0 - prvi meč 1:2

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 6.000. Sudija: Tomi Skjerven (Norveška). Strijelac: Burzanović u 9. minutu. Žuti kartoni: M. B. Radulović (Zeta), Sesar, Suljić (Sarajevo).

Zeta: Bulatović 7,5, M. M. Radulović 7, M. B. Radulović 7,5, Kaluđerović 7, Novović 7, Zlatičanin 7, Božović 7,5 (Ajković), Burzanović 7,5, Došljak 7, Boljević 7,5 (M. Dabić), Korać 7 (Knežević).

Sarajevo: Bandović 7, Tatumirović 6,5, Dupovac 6,5, Torlak 6,5, Zlatković 6,5, Šunjevarić 6,5 (Čomor), Sesar 7, Suljić 7, Belošević 6,5 (Karamatić), Husejinović 7, Hadžić 6,5.

Galerija

Bonus video: