Nadtrčali ekipe kojima su počela prvenstva

Pjunikovo prvenstvo je u 2, a ekipe JJK u 3. mjesecu. Ali, mi smo uspjeli da se za kratko vrijeme fizčki maksimalno spremimo i da nadtrčimo protivnike - kaže kondicioni trener Zete Vladimir Krunić
51 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2012. 09:16h

Zeta sjutra protiv Sarajeva igra prvi meč 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, nakon što je neočekivano eliminisala timove čija su prvenstva uveliko u toku - jermenski Pjunik i finski JJK.

Za takav poduhvat ekipe koja je posljednju takmičarsku utakmicu odigrala još u maju, nije dovoljna samo fudbalska klasa, tehnička ili taktička obučenost fudbalera. Da bi se maltene iz odmora izbacile ekipe koje su već nekoliko mjeseci u ponom pogonu, neophodna je fantastična fizička sprema.

Za taj segment u Zeti je zadužen Vladimir Krunić, trener koji se specijalizovao za kondiciju fudbalera. Kakav je posao obavio ovog ljeta, najbolje pokazuju rezultati Zete.

- Za istorijski uspjeh koji je postigala Zeta najveće zasluge idu prije svega igračima, a zatim i šefu stručnog štaba, koji su odradili sjajan posao. Meni je drago što smo fizičku pripremu podigli na visok nivo, nivo koji je neophodan da bismo mogli da pariramo ekipama i klubovima iz Evrope. Posebno kao što je bio slučaj sa rivalima Pjunikom iz Jerevana i ekipom JJK iz Finske, kojima su prvenstva uveliko u toku. Naročito sam zadovoljan kako smo trkački odradili sve četiri utakmice. Poseban naglasak stavljam na ono što se dešavalo na terenu od 70. minuta pa nadalje, kada je protivnik padao a do izražaja je dolazila naša fizčka sprema - kaže Krunić.

I Pjunik i JJK imali su mnogo više vremena od Zete da dovedu formu na optimalan nivo...

- Pjunikovo prvenstvo je već u drugom, a ekipe JJK u trećem mjesecu. Nije im bilo lako parirati, jer su imali puno više vremena od nas da se i pripreme i da tempiraju formu za Evropu. Ali, mi smo uspjeli da za tako kratko vrijeme odradimo sjajan posao, da se fizčki maksimalno spremimo i da fizčki nadtrčimo protivnike - dodaje Krunić, koji više od godinu obavlja funkciju kondicionog trenera Zete.

Krunić je posebno ponosan na činjenicu da se fudbaleri Zete sve manje povređuju.

- Stvarno sam ponosan na igrače kako su izvršavali sve zahtjeve od kada sam došao u klub. U pitanju su nove metode rada gdje sam povrede smanjio na minimalan nivo. Prošlu sezonu smo završili bez ijednog povrijeđenog fudbalera. Mislim da je to uspjeh za mene kao kondicionog trenera, jer mislim da nema kluba na Balkanu ili u Evropu koji je prošao sve naporne utakmice i završio polusezonu bez povrijeđenog igrača. Povrh svega, naša ekipa je veoma mlada, tako da smo svakih pola godine suočeni sa problemom da nam odlazi po nekoliko igrača. Ali, eto, Zeta postiže dobre rezultate bez obzira na odlaske.

Za Krunića, međutim, tek slijedi pravi posao - kako tempirati formu za prvi dio sezone nakon produženog evropskog ljeta.

- Nama je u klubu bio prioritet da se u Evropi pokažemo u što boljem svijetlu. Sav rad bio nam je usmjeren u tom pravcu i uspjeli smo u tome. E sad, probaćemo da u Evropi ostanemo što duže, nadam se da ćemo poći u Sarajevo i da ćemo igrati još utakmica. Nakon toga ćemo probati da se u prvenstvu podignemo što više možemo, mada moram istaći da smo sve četiri utakmice u Evropi igrali sa praktično 12-13 igrača i da je već kod igrača prisutan umor. Treba igrače oporaviti i osvježiti i za Evropu, a kasnije i za prvenstvo. Hoćemo li uspjeti u tome, vrijeme će pokazati - zaključje Krunić.

Muški protiv Sarajeva

Po Vladimiru Kruniću, činjenica da je Sarajevo već potcijenilo Zetu mogla bi da bude prednost golubovačkog tima.

- O Sarajevu ne treba trošiti riječi kao protivniku, u pitanju je klub koji je i u velikoj Jugoslaviji ostavio dubok trag. Čujem, međutim, da su oni nas već otpisali, ali i da će stadion biti krcat u prvom meču. Sve će nas to dodatno motivisati, i fudbalere i nas u stručnom štabu. Jedva čekamo da utakmica počne i siguran sam da nećemo odstupit ni za pedalj, te da ćemo odigrati pravu mušku utakmicu - kazao je Krunić.

Bonus video: