Spaleti mu već vjeruje

Doskorašnji napadač Mogrena i jedan od najtalentovanijih crnogorskih fudbalera bio je na klupi ruskog šampiona u subotnjoj pobjedi nad Dinamom iz Moskve (2:0), u 2. kolu Ruske lige
3 komentar(a)
Đorđević, Foto: Sajt Zenita
Đorđević, Foto: Sajt Zenita
Ažurirano: 31.07.2012. 10:28h

Nije bilo mnogo prilagođavanja, adaptacije, navikavanja, Luka Đorđević je toliko očarao trenera Zenita Lućana Spaletija da ga je čuveni italijanski stručnjak odmah gurnuo u takmičarski pogon tima iz Sankt Peterburga.

Doskorašnji napadač Mogrena i jedan od najtalentovanijih crnogorskih fudbalera bio je na klupi ruskog šampiona u subotnjoj pobjedi nad Dinamom iz Moskve (2:0), u drugom kolu ruske Premijer lige.

Tik uz njega sjedjeli su sve sami reprezentativci - Rusi Zirjanov, Bukharov i Kanunikov, Danac Lumb, Srbin Luković i Bjelorus Ževnov. Svi oni zajedno gledali su kako se Bruno Alveš, Krišito, Denisov, Keržakov, Širokov i ostali majstori na terenu poigravaju sa velikim rivalom na stadionu “Petrovski” - dovoljno da se crnogorski vunderkind odmah uvjeri u kakav je klub i kakvu je ligu došao.

A koliko Spaleti vjeruje Đorđeviću, koji je prije dva mjeseca prešao iz Mogrena pravo u Zenit, govore i riječi italijanskog trenera na treningu uoči starta sezone:

- U prvom kolu igrali smo protiv Amkara, a ja nisam imao pravo da igram, jer ugovor nije bio gotov. Spaleti mi je rekao da nisam u timu samo zbog toga što nemam pravo - priča za “Vijesti” Đorđević, momak koji je prije 20 dana napunio 18 godina.

Možda će debitovati predstojećeg vikenda protiv CSKA u Moskvi, možda u 4. kolu protiv Hidinkovog i Petrovićevog Anžija, možda tek narednog mjeseca, ali to više i nije presudno - Đorđević je “preko noći” postao dio fudbalske elite i samo je pitanje trenutka kada će dobiti šansu da zaigra na najvećoj sceni.

- Odradio sam pripreme, gotovo na svakom prijateljskom meču sam postigao gol i za mene nije neočekivano što sam odmah konkurisao za tim. Znam da je Spaleti zadovoljan, kao što sam zadovoljan i ja. Na meni je sada samo da nastavim da ovako radim, jer kao što je put do ekipe za mene bio kratak, put iz ekipe mogao bi da bude još kraći. Mislim, međutim, da se to neće dogoditi - optimista je Đorđević.

Njegov fudbalski prelaz bio je drastičan - sa terena crnogorske lige u klub koji će za mjesec i po igrati prvi meč Lige šampiona. Ipak, Đorđević vjeruje da se u fudbalu ništa ne dešava slučajno.

- Od kada sam počeo da igram fudbal, moja porodica i ja smo se na neki način spremali za sve ovo i potajno smo vjerovali da će se ovako nešto i desiti. I svjestan sam da sam ovo zaslužio, da ništa nije palo s neba.

Oko Đorđevića su sve same vedete ruskog i evropskog fudbala. Prilagodio se, kako kaže, vrlo brzo.

- Imao sam sreću da su stranci koji igraju za Zenit izuzetno korektni momci. Tu je i Luković, pa nije bilo jezičke barijere. Privikao sam se vrlo brzo, i u svlačionici, i na ritam treninga. Kod Spaletija se 95 odsto treninga obavlja s loptom, što svima odgovara.

Đorđević nije želio da izdvaja nikog od saigrača, uglavnom se, kako kaže, radi o “suvim” majstorima.

- Svi igrači u odbrani su nevjerovatna klasa, od Bruna Alveša, preko Krišita, Lombartsa, Hubočana. Sredina i napad su tek posebna priča.

Ali, majstoru je najlakše sa majstorima - Đorđević na treninzima Zenita ima od koga da uči. Između ostalih i od prvog napadača Keržakova, standardnog ruskog reprezentativca.

- Keržakov je posebna priča. Na treninzima teži egzibiciji, kada izađe sam na golmana često pokušava da lobuje, voli da se zeza. Ali, kada dođu utakmice, realizacija mu je besprjekorna. U prva dva kola već je dao tri gola, što dovoljno govori o njemu.

Đorđević se u Zenitu navikava na drugačiji pristup treninzima.

- Mnogo se jače radi nego kod nas, ali ne u smislu da trening duže traje. Razlika je u tome što sve pršti, što nema izmicanja, što su dueli jaki kao na utakmicama. Naravno, tu je i klasa - ističe Đorđević.

Ruska liga je peta ili šesta po kvalitetu u Evropi, a Zenit brani titulu.

- Zabilježili smo dvije pobjede na startu, što je jako bitno, jer želimo odmah da napravimo seriju. Biće teško, jer se maltene svake sedmice igra derbi. Puno je sličnih i jakih ekipa, poput Spartaka, Dinama, CSKA, Rubina, Anžija, Lokomotive...

Đorđević, na kraju, jedva iščekuje zvanični debi.

- Ja sam spreman, na treneru je da odluči!

Taksisti ga prepoznaju

Sankt Peterburg je grad mostova i kanala (zovu ga i Venecija istoka), grad Ermitaža, jednog od najčuvenijih muzeja na svijetu, ali i grad - fudbala.

Podatak da je Zenit jedini fudbalski klub u najsjevernijem milionskom gradu na svijetu dovoljno govori koliko je tim Lućana Spaletija popularan među navijačima.

Nije Luki Đorđeviću trebalo puno da to osjeti na svojoj koži.

- Desilo mi se nekoliko puta da taksista koji me vozi na trening neće da naplati vožnju, jer sam igrač Zenita. U pitanju je veliki klub, a podatak da je jedini u gradu daje mu enormnu popularnost - kaže Đorđević.

Nije ni čudo da je stari stadion “Petrovski”, kapaciteta 21 hiljadu gledalaca, obično pretijesan da primi sve navijače koji žele da gledaju Zenit. Stvari će se uskoro promijeniti, jer se gradi velelepna “Zenit arena”, koja će imati kapacitet 62 hiljade mjesta.

Đorđević je imao dovoljno vremena da upozna grad.

- Grad je zaista prelijep, samo kažu da je vrijeme malo problematično. Ja to još nisam osjetio, jer je sada 30 stepeni, ali će se nažalost i to promijeniti uskoro.

Đorđević za sada komunicira na engleskom. - Ruski u svlačionici upijam svaki dan i vjerujem da ću ga vrlo brzo savladati.

Zahvalan roditeljima

Luka Đorđević u Sankt Peterburgu nije sam, roditelji su od početka sa njim.

- I ostaće sa mnom još neko vrijeme. Mnogo mi je lakše sa njima. Mnogo sam im zahvalan, da nije bilo njih sigurno je da ne bih bio ovdje - kaže Đorđević.

Bonus video: