Makar su se Poljaci tresli do kraja

Budućnost je u drugom poluvremenu pomašila tri zicera za 0:2, a uz to je oštećena i za penal. Ostalo je 0:1, golom Nikole Vukčevića
28 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 21:08h

Budućnost je ispala sa evroscene nakon, kakva koincidencija, najbolje i najzrelije partije koju je podgorički tim odigrao u posljednjih desetak godina.

Velika pobjeda nad poljskim šampionom Slaskom usred Vroclava (1:0) na kraju je poklopljena nesrećnim porazom prije sedam dana kod kuće (2:0).

Baš kao i tog četvrtka pod Goricom, “plavi” večeras u Vroclavu nisu imali ni koncentracije u završnicama napada, ali ni makar trunke sreće sa sudijama.

Bošković i Golubović (dva puta) promašili su zicere nad zicerima da duel u Poljskoj odvedu u propdužetke, dok je engleski sudija Majkl Oliver propustio (još veću) šansu da svira penal nakon faula golmana Kelemena nad Golubovićem u drugom poluvremenu.

Poljaci su se tresli do kraja, ali su uspjeli da sačuvaju minimalan poraz. Idu u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona na poljski Helsingborg, ali ni sami ne znaju kako su prošli dalje.

Na kraju če ipak ostati zapisano: Slask - Budućnost 0:1, golom Nikole Vukčevića u 12. minutu. Najveća evropska pobjeda Budućnosti od Deportiva 2005. nije valorizovana prolazom u drugu fazu.

Podgoričani se opraštaju od Evrope, iako su u 180 minuta igrali mnogo bolje i stvorili makar trostruko više šansi od protivnika.

Podgoričani su otvorili meč šansom Marka Vukčevića (počeo umjesto Golubovića), koji je otišao previše ukoso nakon dodavanja prezimenjaka Nikole, što je bila najava da izabranici Radislava Dragićevića žele da nastave u istom ritmu u kojem su završili prvi meč.

A nakon što su na startu pokazali zube, “plavi” su poveli - Bošković je izveo korner, a kapiten Nikola Vukčević glavom tukao sa peterca. Lopta se odbila od zemlje pravo u Kelemanovu mrežu - 1:0 za Budućnost.

Iako su i Poljaci dva minuta ranije imali šansu iz prekida (Gikevič glavom), “plavi” su otvorili utakmicu onako kako su je crtali u idealnom scenariju. Gol odmah na startu, a onda “aktivno čekanje” i strpljiva igra do eventualnih 0:2.

Tako je i bilo, pošto su fudbaleri Slaska do poluvremena bili opasni samo iz prekida. Jedinu pravu akciju poljski šampion izveo je u samom finišu poluvremena, kada je Peković raščistio situaciju nakon dobre akcije kapitena Mile i Gikieviča.

Znalo se da će Budućnost u nastavku morati da uđe u veće rizike kako bi postigla još jedan gol. Drugi dio zadatka, sačuvati svoju mrežu pred sve većim prostorom koji se ukazivao za Poljake, obavljen je najboljom ocjenom.

A Budućnost je stvorila veliku šansu i prije nego što je Dragićević izmjenama i zvanično naredio ofanzivu. Nikola Vukčević je u 55. minutu spojio Boškovića s golom, ofanzivac Budućnosti je imao otvorenu situaciju, šutirao je lijevom nogom, jedan poljski igrač skrenuo je njegov šut, a lopta završila u spoljnjem dijelu mreže!

Ulazak Golubovića umjesto Kurbegovića u 70. minutu bio je znak još veće ofanzive. Upravo je rezervista “plavih” osjetio prostor iza poljske odbrane i do kraja meča imao dvije šanse koje je mogao da sanja.

Prvu, u 72. minutu, kada je izašao sam na Kelemana i pogodio jednog poljskog defanzivca na petercu, i drugu u 81. kada je nakon pasa Boškovića opet gledao u oči golmana Slaska, ali nije uspio da ga savlada.

Keleman ga je srušio u drugom navratu, što je bio penal čak i za poljskog komentatora, ali ne i za sudiju Majkla Olivera! Ako je u Podgorici prije sedam dana sviran penal za Slask iz malo je reći sporne situacije, ovo je trebao da bude čist jedanaesterac za Budućnost.

I to nije bilo sve, Poljaci su bili u pat poziciji i nakon šuteva Adrovića, jednom malo iznad prečke sa ivice šesnaesterca, drugi put nakon sjajnog prodora i centaršuta Marka Vukčevića.

Tek u samom finišu, kada se igra predvojila, fudbaleri Slaska su imali dvije dobre šanse, ali je Budućnost makar uspjela da sačuva pobjedu.

Nažalost, samo kao dobru lekciju za neke naredne sezone...

Poljaci pokušali da dođu do „varvara”

Grupica od blizu 100 navijača Budućnost stigla je na stadion “Miejski” nekoliko minuta nakon starta utakmice, i odmah je nastala tenzija.

Poljski navijači pokušali su da preskoče visoku ogradu i dođu do simpatizera Budućnosti, ali ih je poljska policija rastjerala suzavcem.

Sve ostalo proteklo je u najboljem redu, s obzirom na najave.

Uostalom, grupicu “varvara” čuvalo je makar četiri puta više poljskih policajaca!

Slask - Budućnost 0:1 (prvi meč 2:0)

Vroclav - Stadion “Miejski”. Gledalaca: 15.000. Sudija: Majkl Oliver (Engleska). Strijelac: Nikola Vukčević u 12. minutu. Žuti kartoni: Đikanović, Kamberović (Budućnost).

Slask: Kelemen 7, Spahić 6, Mraz - (Patejuk 6), Četnarski 5,5 (Sobota 6), Mila 6,5, Kovalčik 6, Grodzicki 6, Pavelec 6, Kazmerčijak 6,5, Gikievič, Elzner 6.

Budućnost: Agović 7, Kamerović 6,5, Peković 7, Đikanović 7 (Nikač), Radunović 7, Kalezić 6 (Mugoša), N.Vukčević 7,5, M.Vukčević 7,5, Bošković 7, Kurbegović 6 (Golubović 6,5), Adrović 7.

TOK MEČA

90+3. min: Kraj utakmice.

90. min: Tri minutaa produžetka, tačno toliko nade za Budućnost

86. min: Dragičević uvodi i trećeg špica, umjesto Đikanovića na terenu je Nikač. Formacija Budućnosti sada je 3-4-3.

81. min: Treći zicer za Budućnost! Ponovo je Golubović pobjegao poljskoj odbrani, izašao sam na Kelemana, nije uspio da šutne loptu, ali ga je poljski golman srušio. Podgoričani su tražili penal, sudija Oliver ostao je nijem. Ako je u Podgorici prije sedam dana sviran penal za Slask iz malo je reći sporne situacije, ovo je trebao da bude čist jedanaesterac!

79. min: Druga izmjena u ekipi Budućnosti, umjesto veziste Kalezića ulazi napadač Mugoša. Trener Dragičević daje sve karte na napad.

72. min: Nova velika šansa za Budućnost! Golubović je tek što je ušao izašao sam na Kelemana, uspio čak i da ga savlada, ali je jedan igrač Slaska sa ivice peterca otklonio opasnost!

70. min: Prva izmjena za Budućnost. Ušao je Golubović, umjesto Kurbegovića, koji večeras nije bio zapažen kao u prvom meču.

67. min: Fantastičan prodor Marka Vukčevića po desnoj strani, centaršut za Adrovića, koji iz dobre pozicije nije pogodio mrežu.

57. min: Nova prilika za Budučnost, Adrović je šutirao sa ivice šesnaesterca, ali preko gola. Crnogorski šampion sve bolji.

55. min: Zicer za Budućnost! Veliku šansu imao je Dragan Bošković da anulira zaostatak iz prve utakmice. Ofanzivac Budućnosti je nakon pasa Nikole Vukčevića imao otvorenu situaciju, šutirao je lijevom nogom, jedan poljski igrač skrenuo je njegov šut, ali je lopta završila u spolnjem dijelu mreže!

52. min: Šansa za Slask, opet nakon prekida i gužve u šesnaestercu. Elzner je dočekao loptu na volej ali je izblokirao Peković.

Počelo je drugo poluvrijeme. Jedna izmjena kod Poljaka, umjesto Četnarskog na terenu je Sobota, jedan od najboljih u prvom meču u Podgorici.

Budučnost je u prvom poluvremenu ispunila plan, rani gol u poljskoj mreži bila je jedina opcija koja bi Podgoričanima ostavila nadu. Nakon gola Nikole Vukčevića u 12. minutu crnogorski šampion je bez većih problema sačuvao vođstvo do poluvremena. Očekuje se da će nakon 60. minuta, ako rezultat bude isti, trener Radislav Dragićević ući u mnogo veće rizike.

45+4. min: Kraj prvog poluvremena.

45+3. min: Najbolja akcija Slaska u prvom poluvremenu, Gikiević i Mila probili su po lijevoj strani, ali je Peković rasčistio situaciju sa peterca.

45. min: Zbog prekida u 30. minutu kada se golmanu Slaska Kelemanu dugo ukazivala pomoć, engleski sudija Majkl Oliver je produžio prvo poluvrijeme četiri minuta.

43. min: Nakon ranog vođstva Budućnost igra se ravnopravan meč. Slask je opasan samo iz prekida, pokušao je glavom Kazmierčak, ali je lopta bila lak plijen za Agovića.

32. min: Blizu 100 "varvara" napokon se smjestilo na tribinama. Stadionom u "Vroclavu" prolomili su se zvižduci.

30. min: Kurbegović je pobjegao poljskoj odbrani, ali propustio šansu da vrhom kopačke gurne loptu u mrežu ispred istrčalog Kelemena. Poljski golman ostao je da leži na travi.

22. min: Helsinborg je savlao velški Nju Seints sa 3:0 na svom stadionu i izborio prolaz u treću rundu kvalifikacija. Švedski šampion čeka Slask ili Budućnost.

14. min: GOOOOOOOOOOOOOOOOOL. Budućnost vodi! Kurbegović je izveo korner sa lijeve strane, a Nikola Vukčević sa ivice peterca doveo crnogorskog šampiona u vođstvo. Otvaranje iz snova za ekipu Radislava Dragićevića.

12. min: Prva šansa za Slask. Mila je centrirao iz prekida, a Gikievič pucao glavom pored Agovićevog gola.

10. min: Dobra šansa za Budućnost. Nikola Vukčević je gurnuo loptu u prazan prostor za prezimenjaka Marka, ovaj je umakao poljskoj odbrani ali i otiašao previše ukoso, pa je golman Kelevan lako odbranio njegov šut.

U 20.45 na stadionu Miejski u Vroclavu počeo je revanš meč 2. kola kvalifikacija za LŠ između Slaska i Budućnosti. Crnogorski šampion juri 0:2 iz prvog meča.

Budućnost igra u sastavu: Agović, Kamberović, Đikanović, Peković, Radunović, N.Vukčević, Kalezić, M.Vukčević, Bošković, Kurbegović, Adrović.

Trener Budućnosti Dragićević izvršio je jednu promjenu u odnosu na meč u Podgorici prije sedam dana, umjesto Golubovića po desnoj strani u napadu počeo je Marko Vukčević.

Navijači Slaska su napravili fenomenalnu atmosferu na stadionu, čuje se pjesma kao na Evropskom prvenstvu. Očekuje se da grupica "varvara" svakog časa bude sprovedena na stadion.

Bonus video: