Crna Gora je odlična, ali i Poljska ima jak tim

"Crna Gora je odlična ekipa, mlada, brza, sa ekstra pojedincima, naročito u napadu", kaže Valdemer Fornalik za "Vijesti"
14 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 19:55h

Dolazak u Podgoricu na utakmicu Budućnost – Slask bio je prvi radni zadatak novog selektora Poljske Valdemera Fornalika, koji je prije samo 20 dana naslijedio funkciju od smijenjenog Františeka Smude.

Pred Fornalikom, koji ima 49 godina, i kome je najveći uspjeh u trenerskoj karijeri drugo mjesto u poljskoj ligi sa Ruhom iz Horžova, je izuzetno zahtjevan zadatak. Fudbalska javnost i čelnici Saveza očekuju plasman na Mundijal u Brazilu, bez obzira što Poljaci na domaćem domaćem terenu sa prethodnim selektorom, u najlakšoj grupi Eura (sa Rusijom, Grčkom i Češkom), nisu prošli ni prvu fazu.

Poljska će prvu utakmicu u kvalifikacijama odigrati baš u Crnoj Gori. Fornalik je svjestan da će se tog 7. septembra pod Goricom rješavati puno toga. Zato je spakovao kofere i posjetio Podgoricu mjesec i po prije svog takmičarskog debija na trenerskoj klupi.

"Stigao sam inkognito", rekao je Fornalik uz osmijeh, a onda pristao da za „Vijesti“ odgovori na nekoliko pitanja.

Koja je vaša misija u Podgorici?

"Stigao sam iz više razloga. Da vidim stadion na kojem ćemo odigrati prvu utakmicu, da osjetim atmosferu, ali i temperaturu, jer pretpostavljam da će početkom septembra biti isto ovako vruće. Takođe, nekoliko fudbalera iz Slaska su kandidati za reprezentaciju i došao sam da pogledam u kakvoj su formi – kazao je Fornalik, koga Budućnost vjerovatno nije puno interesovala, jer u njoj nema igrača iz reprezentacije".

Koliko poznajete Crnu Goru?

"Prilično poznajem vaš tim, gledao sam utakmicu protiv Engleske u Podgorici, bili ste blizu plasmana na Evropsko prvenstvo. Za detaljno upoznavanje ima još vremena, tek sljedeće nedjelje treba da formiram stručni štab nakon čega ćemo se svi posvetiti poslu".

Kako vam izgleda to što ste vidjeli?

"Crna Gora je odlična ekipa, mlada, brza, sa ekstra pojedincima, naročito u napadu. Mislim prije svega na Vučinića i Jovetića, ali i na neke druge fudbalere. Svakom će biti teško da igra protiv Crne Gore, jer ste definitivno vrlo nezgodna ekipa".

Koliko je značajan prvi meč?

"Značajan kao i svaka prva utakmica, jer dosta toga zavisi od početka. Nakon Crne Gore dolaze mečevi sa Moldavijom, Engleskom, Ukrajinom i San Marinom, ali bi prva utakmica mogla da da mnoge odgovore".

Je li pritisak veći nakon ispadanja Poljske u prvoj fazi Evropskog prvenstva?

"Pritisak uvijek postoji. Javnost očekuje da se plasiramo na Mundijal i od tog cilja ne možemo da pobjegnemo".

Šta imate da poručite crnogorskoj fudbalskoj javnosti?

"Da Poljska ima bolju ekipu nego što je ostavila utisak na Evropskom prvenstvu. Imamo zaista dobar tim", zaključio je Fornalik.

Bonus video: