Čelik u Donjecku: Imaju li snage i volje?

"Rekao sam igračima da se nikada ne treba predavati, pa makar naspram sebe imali i jačeg protivnika", kaže trener Bubanja.
8 komentar(a)
Čelik, Foto: Luka Zeković
Čelik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.07.2012. 11:16h

Jedno od najtežih, ako ne i najteže iskušenje za fudbalere Čelika biće večerašnju meč Donjecku protiv Metalurga u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Nikšićani će pokušati da pruže dostojan otpor favorizovanom domaćinu, koji ima lijepu priliku da već u prvom meču postavi stvari na svoje mjesto. Naime, teško je povjerovati da izabranici Slavoljuba Bubanje za kratko vrijeme mogu da se oporave od napornog, gotovo epskog putovanja autobusom do Ukrajine, koje je trajalo gotovo tri dana i tri noći, od nedjelje veče do srijede popodne, sve ukupno nešto manje od 70 sati.

Veliko je pitanje šta bi Nikšićani mogli da urade i da su putovali avionom, (što se podrazumijevalo za tako dugačku dionicu), ali je nakon kopnene ekskurzije preko pola Evrope iluzorno očekivati da na terenu može da se uradi nešto više.

"Ne bojimo se visokog poraza, niti se zamaramo time. Naša obaveza je da se predstavimo u dobrom svjetlu i da dokažemo da naši uspješni rezutati nisu slučajnost. Posebna motivacija za fudbalskog velikana kao što je Metalurg nam ne treba. U ovom dvomeču nemamo šta da izgubimo, sa druge strane ako namučimo rivala možemo da se pohvalimo. Ovo je za nas prava poslastica. Rekao sam igračima da se nikada ne treba predavati, pa makar naspram sebe imali i jačeg protivnika. Jednostavno, hladna glavna i ogromna doza samopouzdanje su nešto što uvijek treba da nas prati", rekao je trener Bubanja.

Nakon naporne vožnje po balkanskim, rumunskim i ukrajinskim gudarama (put se dodatno zakomplikovao na granici sa Moldavijom, jer igrači nisu imali vize, pa su do Ukrajine išli “zaobilaznicom”), Nikšićani su juče oko 15 časova napokon stigli na svoju krajnju destinaciju, Donjeck.

Trener Nikšićana upoznat je sa kvalitetom rivala. Ipak, najviše ga brine to što u Donjecku neće nastupiti kompletni. Nema Veselina Bojića, koji zbog nesporazuma sa upravom vjerovatno više neće nositi dres Čelika, kao ni Fatima Kasapija, koji zbog pasoša ne može da putuje u zemlje Evropske unije. Na put nije krenuo ni Bulatović, koji je bolestan.

"Gledao sam nekoliko utakmica Metalurga. Impresioniran sam pojedinim stvarima. Odlično stoje na terenu, dobro se transformišu iz faze odbrane u fazu napada, i kroz izgrađene akcije stvaraju šanse. Upravo iz tih razloga nedostajaće nam defanzivci Bojić i Bulatović, kao i Kasapi koji zna da smiri igru. Ključ dostojnog otpora stoji u disciplinovanoj igri. Bilo bi pretenciozno da obećavam plasman u narednu rundu. Ipak, pred nama je lijepa prilika da pokušamo da prevaziđemo sopstvene mogućnosti. Po prirodi sam optimista, želim isto da prenesem na sve ostale", zaključio je Bubanja.

Metalurg - Čelik

Donjeck - Stadion Metalurga. Kapacitet: 5.094. Sudija: Jakob Kelet (Danska). Početak u 19 časova.

Metalurg (4-2-3-1): Bandura - Morozjuk, Čečer, Volovik, Golajdo - Makridis, Dimitrov - Nelson, Lazić, Ze Soares - Gazarjan.

Čelik (4-4-2): Banović - Nikolić, Drinčić, Radović, Dubljević - Simić, Adrović, Bulajić, Zorić - Ivanović, Jovović.

Bonus video: