Njemci ljuti na Blatera

Prvi čovjek FIFA istakao da su neki članovi Izvršnog komiteta bili potkupljeni kada je 2000. godine izglasano da se Mundijal 2006. održi u Nemačkoj.
2 komentar(a)
Blater, Foto: REUTERS
Blater, Foto: REUTERS
Ažurirano: 17.07.2012. 10:21h

Fudbalska Njemačka je u šoku nakon izjave Sepa Blatera, predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA), koji je u intervjuu švajcarskom „Bliku“ istakao da su neki članovi Izvršnog komiteta bili potkupljeni kada je 2000. godine izglasano da se Mundijal 2006. održi u Nemačkoj.

Blater je to rekao kada je upitan da prokomentariše sumnje da su domaćini Svjetskog prvenstva 2018. (Rusija) i Katar 2022. dobili organizaciju mitom.

"Kupljeni Mundijal? Sjećam se glasanja za Svjetsko prvenstvo 2006, kada je neko od članova žirija u poslednji čas napustio prostoriju. I umjesto da bude 10:10, bilo je 10:9 u korist Nemačke", kazao je Blater.

A kada su ga upitali da li njegove pretpostavke znače da je Njemačka podmitila nekog u Izvršnom komitetu, Švajcarac je istakao:

"Ja ne pretpostavljam, ja iznosim činjenice.

Njemci su brzo reagovali, a prvi je to uradio Franc Bekenbauer, koji je bio predsjednik organizacionog odbora Mundijala 2006.

"Blater se izgleda ne sjeća činjenica. Na glasanju nije bilo 10:9, nego 12:11. Odlučilo je osam predstavnika iz Evrope, koji su dali glas Nemačkoj".

Njemački „Bild“ podsjeća da se tada od glasanja uzdržao predstavnik Okeanije Čarls Dempsi, koji se u pisanoj formi izjasnio da bi glas dao Njemačkoj. U tom slučaju bilo bi 13:11...

Generalni sekretar Nemačkog fudbalskog saveza Helmut Zandrok ocijenio je da je Blaterov intervju pokušaj da se skrene pažnja sa korupcijskih skandala u samoj FIFA.

Zandrok je imao u vidu optužbe na račun Blaterovog prethodnika Brazilca Žoaa Avelanža da je na mjestu predsjednika FIFA primio 1,25 miliona eura mita.

Koliko je Blater uvrijedio Njemce govori i to da su političari u toj zemlji nakon svega zatražili da se predsjedniku FIFA oduzme savezni orden za zasluge koji mu je dodijeljen 2006. godine.

Blater je nakon svega poželio da objasni njemačkom narodu šta je zapravo želio da kaže u intervjuu. Zato je i poslao pismo tiražnom „Bildu”.

"Htio sam da kažem da neko uvijek može da izrazi sumnju u ispravnost neke odluke. To pokazuje da kod glasanja za domaćinstvo Mundijala postoje zavjere. Čak i u vezi s Njemačkom koja je savršeno organozivala Svjetsko prvenstvo. Ma to je bila ljetnja bajka na može biti ponosna cijela zemlja", napisao je Blater u pismu.

Bonus video: