FK Jedinstvo o Kovačeviću: Rušilačka epizoda čovjeka koji je destabilizovao klub

"Svi njegovi iskazi su apsolutna izmišljotina zbog koje će morati da snosi posljedice"
207 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2012. 12:53h

Uprava Jedinstva reagovala je na saopštenje Save Kovačevića, sada već bivšeg sportskog direktora bjelopoljskog kluba, objavljenog u jučerašnjem broju.

Reakciju su potpisali članovi Uprave Radovan Obradović, Salko Čoković, Bilsen Idrizović, Dragomir-Mišo Moračanin, sekretar Dejan Femić, direktor Branislav Bodo Drobnjak i šef stručnog štaba Jovica Nikolić.

U reagovanju se kaže:

“Sava Kovačević je imenovan od strane Izvršnog odbora FK Jedinstvo za sportskog direktora 3. maja 2012. godine. Tada je Jedinstvo zauzimalo drugu poziciju na tabeli, sa osam bodova prednosti ispred trećeplasiranog Mornara iz Bara. Odjednom su, na nama neobjašnjiv način, počeli loši rezultati Jedinstva, tako da smo u pet preostalih kola u prvenstvu osvojili samo dva boda i na kraju zauzeli treće mjesto na tabeli, zaostajući tri boda iza Mornara.

Kovačević je govorio da igrači igraju na pogrešnim pozicijama, da stručni štab na čelu sa legendarnim Jovicom Nikolićem treba smijeniti i na njegovo mjesto dovesti Gorana Jovanovića, trenera kadeta Jedinstva, te da nam nije bitno da uđemo u Prvu ligu. Takođe je htio da nakon neulaska u Prvu ligu, odnosno od juna mjeseca, da on postane šef stručnog štaba, ujedno i menadžer, te da kumulira sve važnije funkcije u klubu. Naravno, takvu avanturu nijesmo dozvolili, već smo uspjeli kroz baraž da se plasiramo u Prvu ligu, eliminisavši ekipu Dečića iz Tuzi.

Međutim, taj naš uspjeh u prvenstvu, samo je rasrdio Kovačevića, te je na sva zvona počeo da omalovažava odlične rezultate u prvenstvu i u Kupu u kojem smo eliminisani u polufinalu od kvalitetnog nikšićkog Čelika, kasnije osvajača Kupa. Naravno, Sava Kovačević je znao za datu riječ predsjednika kluba da će podnijeti ostavku ukoliko Jedinstvo ne osvoji Kup, ili se ne plasira u Prvu ligu. Odmah je počeo da omalovažava igrače sa strane koji su izuzetnog kvaliteta (Vuković, Petrović,Vujačić, Mirković, Stajić), te da nagovara domaće igrače na štrajk, varajući ih da su igračima sa strane izmirene sve obaveze, a njima ne. Takođe, sam je zakazao prijateljske utakmice protiv Budućnosti od kojih se prva odigrala u periodu pauze kada igrači nijesu bili na okupu, odnosno nijesu imali ni dana priprema i koju su izgubili rezultatom 7:0! U toj bruci nije učestvovao stručni štab na čelu sa Jovicom Nikolićem, a jedina sreća na tom meču je bila ta da nam se niko od domaćih igrača nije povrijedio.

U drugoj utakmici, odigranoj opet bez provjerenih navedenih igrača sa strane, Budućnost je pobijedila 3:0, a Kovačević koji se deklariše kao borac za domaće igrače je doveo u tim novih pet igrača koji su igrali ovu utakmicu.

Takođe, kontroverzni Kovačević je samovoljno zakazao pripreme u Plavu, iako klub nije imao sredstva da iste plati, te su morale biti otkazane.

Veliki zagovornik uštede sredstava je predložio novi Pravilnik kluba, u kojem je uglavnom podigao plate uposlenim u klubu, a sebi odredio neto platu u iznosu od 1.000 eura sa premijama od najmanje 300 eura za osvojena četiri boda od mogućih 12, koje premije sljeduju njega i još po 100 eura za svaki osvojeni bod. Takođe, pripremio je ugovor za njega, da mu se pored navedene plate i premija mora obezbijediti korišćenje dnevnog, nedjeljnog i godišnjeg odmora, na čemu bi mu pozavidio i slavni Žoze Murinjo, da ima sredstva za sve njegove poslove, a da ugovor koji važi četiri godine može samo on jednostrano da raskine u ličnom interesu, a na štetu kluba.

Za period od dva mjeseca diktature, uspio je da destabilizuje klub, da dovede do serije slabih rezultata, njemu svojstvenih, da ozbiljno naruši međuljudske odnose u klubu, a sve u cilju uzimanja potpune kontrole nad Jedinstvom sa svojim malobrojnim fudbalskim kvazi stručnjacima, kako bi privatizovali klub, proširili aktivnosti njihovih privatnih fudbalskih škola u kojima uzimaju pozamašna sredstva od roditelja maloljetne djece.

Napominjemo da su fudbalske patritote na čelu sa Kovačevićem u vremenu kada su naši omladinci igrali finalnu utakmicu Kupa Crne Gore u Podgorici protiv Sutjeske iz Nikšića, umjesto da budu na utakmici i da bodre svoje ljubimce za koje se zalažu, boravili u Novom Sadu o trošku kluba, a sa svojim privatnim klubovima, jer im je, kao i uvijek, lični interes bio iznad klupskog.

Zbog svega iznijetog, zbog Kovačevićevog ogromnog negativnog i perfidnog djelovanja, Izvršni odbor je 8. jula 2012. godine održao sjednicu, razmatrao sve destruktivne postupke Kovačevića i donio odluku da ga razriješi. Izvršni odbor je ocijenio da je to jedini spas za klub i jedini način sprečavanja njegove destrukcije. Dakle, Kovačević nije napustio Jedinstvo, kako je štampa objavila: “Odlazim zbog teletabisa” (crni humor Save Kovačevića, koji je u skladu sa njegovim školskim obrazovanjem i kućnim vaspitanjem i koji će ga dovesti do optuženičke klupe), već je isti razriješen kao što je nedavno razriješen i sa funkcije selektora u Fudbalskom savezu Crne Gore, a on najbolje zna razloge razrješenja.

Dakle, svi njegovi iskazi su apsolutna izmišljotina zbog koje će morati da snosi posljedice, jer je u svom malicioznom obraćanju javnosti uvrijedio, odnosno oklevetao tri uzorna intelektualca, mada svi u Bijelom Polju i šire znaju ko su Radovan Obradović, Bilsen Idrizović i Salko Čoković, kako su sticali svoj ugled i funkcije, a ko je Sava Kovačević.

Znamo i to da i ovako oskudan tekst nije mogao napisati Sava Kovačević, jer i ovakav kakav jeste prevazilazi granice njegovih intelektualnih sposobnosti, pa neka se stide njegovi mentori koje dobro poznajemo, za pisanje ovakvih neistina. Naravno intelektualni nivo, i obrazovanje nam ne dozvoljavaju da se spuštamo na Kovačevićev vokabular i crni humor i drugo ponašanje, već ćemo se sa njim vidjeti na Sudu.

Na kraju napominjemo da je ovo samo jedna od rušilačkih epizoda onih koji žele da unište fudbal u Bijelom Polju i to baš onda kada se klub čestito vratio u Prvu ligu, kada se stiglo do polufinala Kupa, kada se gradi uz pomoć FSCG vječiti san bjelopoljskih fudbalera – pomoćni fudbalski teren, i kada se slavi jubilej 90 godina postojanja kluba. Očigledno da uspjesi unose nervozu i agresivnost kod onih koji ne misle dobro našem klubu, ali pravda i poštenje moraju pobijediti”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: