Čelik će u Donjecku će imati šta da pokaže

"Nemamo šta da izgubimo i to je naša šansa. Istina je da nemamo veliko međunarodno iskustvo, ali srčanost i borbenost je nešto što nas krasi", kazao je Boris Bulajić, vezista Čelika
100 pregleda 4 komentar(a)
fubaleri Čelika, Foto: Luka Zeković
fubaleri Čelika, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.07.2012. 17:40h

Plasman Čelika u 2. kolo Lige Evrope još uvijek je glavna tema u gradu pod Trebjesom - istorijski uspjeh izabranika Slavoljuba Bubanje prepričava se na svakom koraku.

Premijerni evropski nastup “metalurga” donije je (neočekivanu) radost nikšićim ljubiteljima fudbala, koji će već 14 dana biti u prilici da gledaju veliku ekipu - ukrajinski Metalurg iz Donjecka.

"Iako smo u prvom meču u Banjaluci izborili dobar rezultat, moram istaći da smo se pribojavali revanša. Borac je odličan tim, to je dokazao u Nikšiću kada je ostao sa igračem manje. Svjesno smo u pojedinim trenucima dozvolili Banjalučanima da prenesu težište igre na našu polovinu, nadajući se da ih iz brze konte možemo izigrati, jer su znatno sporiji od naših ofanzivaca.

Sigurno da je postojao grč u igri kod oba tima, s obzirom na to da su želje bile iste – plasma u naredno kolo. Ipak, kada se sve sabere možemo da konstatujemo da smo pokazali više, i što je najvažnije, ostvarili cilj. Uvjeren sam da ova ekipa nije dala maksimum, što znači da možemo mnogo bolje. Od danas, Borac je za nas prošlost, sve misli usredsređene su ka narednom meču", kazao je Boris Bulajić, vezista Čelika.

A nakon podviga u prvom kolu “metalurzi” će u Ukrajini već za šest dana testirati Metalurg - atraktivan, jak, i organizovan protivnik, sigurno da je apsolutni favorit, ali Nikšićani ne žele unaprijed da se predaju.

"Prikupili smo osnovne informacije o našem narednom rivalu. Ukrajinci su sjajna ekipa. Dobro su fizički pripremljeni i tehnički dobro potkovani. Jak protivnik obavezuje nas na maksimalnu borbu. Potrudićemo se da pružimo što jači otpor. Dobro je što prvi meč igramo u gostima, a revanš na našem terenu. Pokušaćemo da izborimo što povoljni rezultat. Rivala respektujemo, ali ga se ne plašimo. Nemamo šta da izgubimo i to je naša šansa. Istina je da nemamo veliko međunarodno iskustvo, ali srčanost i borbenost je nešto što nas krasi", zaključio je Bulajić.

Nikšićani će protiv Metalurga moći da računaju na Dilijana Nikolaeva Koleva, koji je prošle sezone nastupao za Kostuleni iz Moldavije. Bugarin igra na sredini terena, a po svemu sudeći u timu će zamijeniti Fetima Kasapija, koji zbog pasoša ne može da igra u zemljama EU.

Metalurg: Šahtjoru ni do koljena

Metalurg iz Donjecka, milionskog grada i rudarske i industrijske prijestonice sa samog istoka Ukrajine, naredni je rival Čelika u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Popularni “metalurzi”, koji sa Nikšićanima dijele nadimak, bili su sedmi u ukrajinskom šampionu prošle sezone, ali su plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope izborili baš kao i fudbaleri Čelika, preko nacionalnog Kupa.

Metalurg je, doduše, izgubio od finalu od Šahtjora (2:1 u produžecima), ali kako je gradski rival osvojio titulu, ekipa 37-godišnjeg trenera Voldimira Pjatenka dobila je šansu da se oproba u Evropi Iako je protivnik izraziti favorit za prolaz, Nikšićani nemaju razloga da se plaše, jer je Metalurg daleko od nivoa Šahtjora, Dinamo Kijeva i Metalista, ukrajinskih klubova koji posljednjih sezona.

O tome govori i nedavni rezultat finala Super kupa, u kojem je Šahtjor bez problema savladao Metalurg sa 2:0. Koliko je ovo gradsko rivalstvo neravnopravno posljednjih sezona, govori podatak da je Šahtjor od 1996. do 2006. godine dobio svih 18 međusobnih okršaja.

U ekipi, naravno, ima najviše Ukrajinaca, ali ne i ukrajinskih reprezentativaca. Nekoliko mečeva za reprezentaciju sakupili su samo kapiten (defanzivac) Vjačeslav Čečer, te vezisti Mikola Morozjuk i Denis Holajdo. Pokretačku snagu tima čine stranci - vezista Velizar Dimitrov odigrao je 37 mečeva za reprezentaciju Bugarske, dok je ofanzivni vezista Konstantin Markides čak 56 puta nosio dres selekcije Kipra.

U prvoj postavi su i nekadašnji igrač Parizana, polušpic Đorđe Lazić, standardni reprezentativac Jermenije Gevorg Gazarijan, Holanđanin Gregori Nelson, te nezaobilazni Brazilci - Ze Soares i Danilo. Da je Metalist ekipa od ugleda, ali i novca, govori podatak da su dres ovog klub nekada nosili sadašnja zvijezda Mančester sitija Jaja Ture, te Ailoton, Žordi Krojf, Aruna Babangida...Metalist je posljednji put u Evropi igrao prije dvije godine, kada je u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisan od Austrije iz Beča.

Metalurg igra domaće mečeve na stadionu čiji je kapacitet svega 5,000 mjesta, ali za evropske utakmice koristi stadion Šahtjora, koji prima šest puta više. Nije, naravno, u pitanju velelepna “Dombas arena”, na kojoj igra mnogo bogatiji gradski rival...

Bonus video: