Uprava Borca: "Nedobronamjerne strelice"

“Iako se iz određenih krugova u Crnoj Gori naslućuju nedobronamjerne strelice, mi se ipak nadamo da će se sve strukture crnogorske države ponašati profesionalno prema svima nama"
51 pregleda 29 komentar(a)
Krunić, Foto: Oslobođenje
Krunić, Foto: Oslobođenje
Ažurirano: 10.07.2012. 08:49h

Na saopštenje fudbalskog kluba Čelik povodom maltretiranja i batinjanja nikšićkih navijača u Banjaluci od strane tamošnje policije, reagovala je uprava Borca - takođe saopštenjem.

Čelnici banjalučkog kluba kažu da se nadaju da reakcija rukovodstva “metalurga” nije bila zlonamjerna, iako nijednom riječju nisu demantovali navode iz saopštenja uprave Čelika, koje je objavljeno prije dva dana. U njemu se između ostalog kaže da je “više simpatizera Čelika završilo sa šavovima na glavi i rukama, ali da više od batina boli što su te iste momke vrijeđali psujući im majku crnogorsku”.

U saopštenju Borca se kaže:

“Fudbalski klub Borac iskreno vjeruje da klupsko saopštenje FK Čelik iz Nikšića u kojem stoji da su pripadnici MUP-a Republike Srpske pretukli i maltretirali navijače iz Nikšića pri dolasku na utakmicu prvog pretkola kvalifikacija za Ligu Evrope u Banjaluci 5. jula 2012. godine nije u funkciji pritiska, zastrašivanja i priprema terena za neke aktivnosti koje nisu u duhu fer-pleja”.

Borac i Čelik igrali su prošlog četvrtka neriješeno 2:2 u prvom meču 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, pa se kraj Bistrice za dva dana očekuje interesantan revanš. Čeliku je za prolaz dovoljan i remi 0:0 ili 1:1...

U saopštenju Borca se dalje kaže:

“Iako se iz određenih krugova u Crnoj Gori naslućuju nedobronamjerne strelice usmjerene prema navijačima koji će u četvrtak bodriti Borac, mi se ipak nadamo da će se sve strukture crnogorske države ponašati profesionalno prema svima nama i da će pripadnici sportske i navijačke ekspedicije iz Banje Luke biti tretirani na isti način kao da dolazimo na odmor u Crnu Goru ili u posjetu svojoj rodbini”, kaže se u saopštenju Borca.

Interesantno da je uprava Čelika u svom saopštenju prije dva dana pohvalila upravu Borca, ali i najavila da će Banjalučani biti dočekani kako dolikuje.

“Moramo da pohvalimo rukovodstvo Borca, koje je učinilo sve da se rukovodstvo i igrači osjećaju ugodno, ali izgleda da je nekom mnogo moćnijem bilo u interesu da to pokvari. Gospodo iz Borca, dođite u Nikšić da vidite kako se kod nas dočekuje - s pažnjom, poštovanjem, toplinom, i bratskom ljubavlju, bez pendreka, ružnih riječi i tome slično. Nikšić je grad velikog srca, civilizovanih ljudi, gdje je loše vrijeme iza nas. Dobro došli Banjalučani!”, navela je uprava Čelika.

Čelik će u četvrtak kraj Bistrice u 18.30 sati odigrati prvu evropsku utakmicu na domaćem terenu. Očekuje se da će stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta, a dolazak su najavili i navijači Borca, popularni “lešinari”.

Bolji iz duela crnogorskog osvajača Kupa i trećeplasiranog sastava Premijer lige Bosne i Hercegovine, igraće u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv ukrajinskog Metalurga iz Donjecka.

Policija RS: Neistinite tvrdnje navijača

MUP Republike Srpske demantovao je tvrdnje Fudbalskog kluba Čelik da je policija maltretirala i vrijeđala njihove navijače tokom boravka u Republici Srpskoj.

Iz MUP-a navode da su, u okviru obezbjeđenja utakmice, policajci na ulazu u Banjaluku na propisan način zaustavili tri autobusa sa navijačima iz Nikšića i izvršili kontrolu i pregled, s ciljem pronalaženja predmeta kojima bi se mogla ugroziti bezbjednost učesnika utakmice, kao što su pirotehnička sredstva, oružje i druga nedozvoljena sredstva.

U saopštenju resornog ministarstva ističe se da je to uobičajena praksa i da je putnicima naloženo da izađu iz autobusa radi pregleda.

“Policijski službenici su uočili da je jedno lice prilikom izlaska iz autobusa palo niz stepenice, zbog opijenog stanja i tom prilikom zadobilo povrede rebara, nakon čega mu je ponuđena medicinska pomoć, što je to lice odbilo“, ističe se u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

Iz MUP-a dodaju da je pregledom autobusa pronađena i oduzeta veća količina alkoholnog pića, te da je većina navijača odavala utisak da su pod uticajem alkohola. Ističe se i da je meč protekao bez ijednog inicidenta i da nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

“To mogu da potvrde i svi oni koji su pratili utakmicu na stadionu, jer niti je policija tukla i vrijeđala navijače FK Čelik, niti je bilo sukoba banjalučkih i nikšićkih navijača, niti je stadion skandirao “Šiptari”. Izražavamo žaljenje zbog neistinitih tvrdnji nikšićkih navijača, jer one ne doprinose sportskom duhu i bezbjednosnom ambijentu budućih sportskih takmičenja”, ističe se u saopštenju.

Bonus video: