Prečicom do Evropskog prvenstva

Za plasman na Euro 2016. Crnoj Gori će biti dovoljno da ponovi rezultat iz kvalifikacija za Euro 2012, možda čak i manje od toga. U završnicu bi mogle i trećeplasirane selekcije
69 pregleda 2 komentar(a)
Crna Gora - Češka, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Češka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.07.2012. 16:04h

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini završeno je prije sedam dana, Uefa se već sprema za novo. Na redu je Francuska, Pariz i Sen Deni - sljedeći Euro, 2016. godine, igra se u domovini predsjednika Uefe Mišela Platinija.

Novo veliko takmičenje u zemlji Galskih pjetlova (nakon Mundijala 1998) biće posebno interesantno za fudbalske nacije srednjeg kategorije, u koje od prošle godine definitivno spada i Crna Gora.

Biće naime, primijenjen novi format takmičenja, vjerovatno novi format kvalifikacija. Euro se širi sa 16 na 24 reprezentacije i igraće se po istom sistemu po kojem su se igrala Svjetska prvenstva od Meksika 1986. do Sjedinjenih Američkih Država 1994. godine.

Reprezentacije će biti podijeljene u šest grupa od po četiri tima (umjesto četiri grupe) i plasman u osminu finala (do sada je nokaut faza počinjala u četvrtfinalu) izboriće prvoplasirani, drugoplasirani i - četiri najbolja trećeplasirana tima.

Neće, dakle, biti “nepravednih ispadanja”, poput Hrvatske i Rusije na posljednjem Euru, već će se u drugu fazu moći i čak i sa jednom pobjedom iz tri meča.

Za Crnu Goru, mnogo je značajniji format kvalifikacija. Na Euru će učestvovati skoro polovina zemalja članica Uefe (24 od 53), što znači da će put do velikog takmičenja biti neuporedivo lakši i kraći.

Odluka Uefe da proširi broj učesnika nazvana je “demokratskom”.

“Ako su neke fudbalske manje nacije, poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Norveške ili Estonije zaslužile da se nađu na Euru, a ipak nisu učestvovale, sljedeći put neće propustiti šansu”, piše britanski “Gardijan”.

Za plasman na Euro 2016. Crnoj Gori će biti dovoljno da ponovi rezultat iz kvalifikacija za Euro 2012 (drugo mjesto u grupi iza Engleske), možda čak i manje od toga. U Francusku bi, naime, mogle da putuju i trećeplasirane reprezentacije u kvalifikacionim grupama!

Sve će zavisiti od sistema takmičenja u kvalifikacijama, koji još nije određen. Ako bi se igralo isto kao u posljednjim kvalifikacijama (devet grupa od po pet ili šest timova), na Euro bi se plasirale prvoplasirane, drugoplasirane i čak pet najboljih trećeplasiranih reprezentacija iz kvalifikacionih grupa.

Ako se sistem promijeni, što je vjerovatnije, onda će 52 evropske reprezentacije (Francuzi kao domaćini ne igraju kvalifikacije) biti podijeljene u više grupa, moguće čak 12 ili 13.

To je indirektno najavio generalni sekretar Uefe Đani Infantino, izjavom da je dosadašnji ciklus kvalifikacija “previše dosadan”. Ako bi selekcije bile podijeljene u 13 grupa od po četiri tima, čime bi Španci, Italijani, Njemci i ostale “velike ribe” bile pošteđene više od jednog napornog putovanja na Istok, na Euro bi išli prvoplasirani i čak deset drugoplasiranih timova. Što je, jasno, opet velika prilika za Crnu Goru.

Ako ekipa Branka Brnovića propusti propusti šansu da se plasira na Mundijal u Brazilu 2014, Evropsko prvenstvo u Francuskoj biće više nego opipljiva šansa.

Bonus video: