Elektronika od Svjetskog klupskog prvenstva

Zato je Fifa na zasijedanju u Cirihu odobrila oba sistema, “Hawk-Eye” i “GoalRef”, koji su u finalnoj fazi testiranja.
0 komentar(a)
FIFA, Foto: Beta/AP
FIFA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2012. 21:36h

Međunarodni osmočlani Bord direktora Fife odlučio je da se od decembra ove godine i Svjetskog klupskog prvenstva u Japanu, počne sa upotrebom tehnologije koja omogućava pregled gol linije.

Na prethodnom Mundijalu u duelu Njemačke i Engleske, ali i utakmici Ukrajine i Engleske na tek okončanom Evropskom prvenstvu, puno polemike su izazvale greške sudije u situacijama kada je lopta prešla gol liniju, a sudije ostale nijeme.

Zato je Fifa na zasijedanju u Cirihu odobrila oba sistema, “Hawk-Eye” i “GoalRef”, koji su u finalnoj fazi testiranja.

Fifina odluka o uvođenju tehnologije koja će se osim Svjetskog klupskog prvenstva, primjenjivati i na Kupu Konfederacija u Brazilu iduće godine, i Mundijalu 2014. godine, ne isključuje mogućnost angažovanja sudija iza gol linije, ali je odluka o njihovom angažovanju ostavljena organizatorima takmičenja.

Bord Fife je donio i instrukcije za korišćenje tehnologije, a odluku o korišćenu na nekoj utakmici su dužni da sat prije meča donesu sudije, nakon provjere ispravnosti. Tehnologija u fudbalu predviđa da u sekndi svi sudije imaju snimak situacije na časovniku i da na osnovu njega donose odluku.

Generalni sekretar FA Engleske Aleks Horn, koji je prisustvovao sastanku Borda (po tradiciji polovinu članova Borda čine predstavnici iz britanskih asocijacija), naglasio je da su klubovi u Premijer ligi saglasni u uvođenju tehnologije

"Premijer liga će pred sezonu 2013/2014. godine uvesti tehnologiju. Čelnici lige obaviće razgovore sa firmama koje su patentirale tehnologije, ali i sa klubovima. Mada, svi klubovi podržavaju koncept, i rekao bih da je realno da se to dogodi na startu sljedeće sezone. Moguće je da tehnologiju uvedemo i tokom predstojeće sezone, ako se svi slože. Potrebno je samo utvrditi od kojeg kola da se krene sa tim - rekao je Horn.

Fifa je donijela i odluku u cilju popularizacije ženskog fudbala, da žene na utakmicama mogu koristiti marame (hidžab), a o dizajnu i materijalu za njih pravila će biti utvrđena u oktobru ove godine.

Bonus video: