SEMINAR U PODGORICI

Da svi sportovi imaju svoje sindikate

Predsjednik Sindikata sporta Željko Janović istakao da je cilj da svi sportovi imaju svoje sindikate i da na taj način budu povezani u krovnu organizaciju.
0 komentar(a)
Janović, Foto: FIFPRO
Janović, Foto: FIFPRO
Ažurirano: 03.07.2012. 18:12h

Prvi u nizu seminara koji organizuje Sindikat sporta Crne Gore, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert - kancelarije u Beogradu, održan je juče u Podgorici.

Uvodeći raspravu u dvije različite teme - “Zaštitu pred Arbitražom i radno-pravni status sportista”, te “Pozitivni i negativni uticaj sporta na kardiovaskularni sistem” - predsjednik Sindikata Željko Janović je podsjetio sa kakvim se problemima suočavao crnogorski ogranak FIFPRO organizacije (Sindikat profesionalnih fudbalera iz cijelog svijeta) kada je prije nekoliko godina krenuo sa radom.

"Kada smo počeli imali smo utisak da smo svima neprijatelji, osjećali smo se nelagodno maltene gdje god smo se pojavili. Ali, nismo klonuli duhom, gledali smo kako se to radi u uređenim zemljama i postepeno je sve dolazilo na svoje", kazao je Janović.

Zaštita pred Arbitražnim sudom posebno je značajna za fudbalere, a Fudbalski savez Crne Gore je jedini sportski savez u Crnoj Gori koji ima svoj Arbitražni sud.

Šef pravne službe crnogorske kuće fudbala Mladen Ivanović istakao je da Sindikat svoje aktivnosti ne treba da usmjerava samo na Fudbalski savez, već da treba da djeluje edukativno na klubove i na fudbalere, između kojih se sklapaju ugovori.

"Da je FSCG podržao osnivanje Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore govori podatak da smo nedavno zaključili memorandum sa zajedničkim ciljevima. To je prije svega profesionalnost, ne samo igrača, već i trenera i kompletne klupske administracije. Igračima bih poručio da sa svojim problemima ne idu samo prema Fudbalskom savezu, već i ka svom poslodavcu, odnosno klubu. Često se dešava da igrači prihvate da potpišu ugovor sa klubom a da ni sami nisu upućeni u njegove norme", kazao je Ivanović, uz napomenu da je Fudbalski savez Crne Gore uradio puno po pitanju ugovorne stabilnosti i rješavanja slučajeva putem arbitraže.

O istoj temi govorio je i prof. dr Aleksandar Kovačević, navodeći interesantan primjer:

"Imali smo slučaj da je igrač sa platom od 400 eura kažnjen od strane kluba sa 6.000 eura, jer je novinarima kazao kolika mu je plata. Arbitraža takve stvari treba da iskorijeni. Mislim da je u Crnoj Gori prepoznat značaj sporta, jer štiti socijalni status igrača. Takođe, Sindikat treba da radi i na još nekoliko važnih stvari, kao što je staž igrača, raskid prije kraja ugovora, povrede...

Janović je istakao da je cilj da svi sportovi imaju svoje sindikate i da na taj način budu povezani u krovnu organizaciju.

Na drugu, takođe vrlo atraktivnu temu, “Pozitivni i negativni uticaj sporta na kardiovaskularni sistem”, govorila je prim. dr Svjetlana Zeković.

"U 2012. godini imali smo osam smrtnih slučaja na terenima, a nažalost stradali su rukometaš iz Ulcinja i sportista iz Nikšića. Poslednji je veslač iz Srbije, ali je najvažnije pitanje nakon svega ovoga gdje se zakazalo? Odgovor na to je preventiva - biti korak ispred događaja", kazala je Svjetlana Zeković.

Prvi u nizu seminara koji organizuje Sindikat sporta otvorio je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komitera Dušan Simonović.

Slučaj Đukić

Seminaru su prisustvovali i neki od aktivnih i bivših fudbalera, članovi Sindikata fudbalera: Saša Ćetković i Blažo Perutović iz Lovćena, te Željko Damjanović i Vukajlo Đukić, koji su karijere počeli u ekipi Sutjeske.

Đukić je naveo svoj primjer:

"Kao igrač Lovćena sam na utakmici u Nikšiću doživio tešku povredu prednjih ukrštenih ligamenata koljena. Nisam uspio da se oporavim i završio sam karijeru. Problem je što nisam bio osiguran, iako je na papiru pisalo da jesam. Tužio sam FK Lovćen i spor sam izgubio, zbog čega sam se obratio Sindikatu sporta", rekao je Đukić.