„Panenke” i Ibra

Na listi su potezi četvorice učesnika velikog finala - Pirla, Antonija Di Natalea, Silve i Serhija Ramosa. U konkurenciju su ušli još samo Velbek i Ibrahimović
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 09:08h

Dani nakon Evropskog prvenstva služe za svođenje računa, za podsjećanja na igrače koji su oduševili, na one koji su razočarali, ali i na poteze koji će se vječno pamtiti.

Agencija „Asošiejtid pres” odabrala je šest najboljih golova na šampionatu na koji su zavjesu spustili Italija i Španija. Na listi su potezi četvorice učesnika velikog finala - Andree Pirla, Antonija di Natalea, Davida Silve i Serhija Ramosa. U konkurenciju su ušli još samo Dani Velbek i Zlatan Ibrahimović.

Peta Danija Velbeka

Napadač Mančester junajteda je postigao samo jedan gol na Euru, ali se potrudio da bude briljantan i veoma važan. Igrao se 78. minut utakmice Engleska - Švedska, rezultat je bio 2:2, a Teo Volkot je nakon sjajnog prodora ubacio loptu u peterac.

Iako je leđima bio okrenut golu, Velbek je sjajno reagovao, šutirao petom i zapanjio golmana „vikinga” Andreasa Isaksona. Njegov gol je ušao u Top 5 i zbog važnosti i zbog ljepote.

Veličanstven oproštaj Ibrahimovića

Švedska je već bila eliminisana kada je 19. jula igrala sa Francuskom meč posljednjeg kola grupe D, ali je sjajni napadač želio da ode sa velikim praskom. Udarcem iz okreta, na koji bi čak i Brus Li bio ponosan, Ibrahimović je lagan centaršut Sebastijana Larsona pretvorio u volej koji će se dugo pamtiti. Igo Ljoris je samo nemoćno pratio nevjerovatan let lopte...

Uzvišeni David Silva

Na 10-ak metara je slučajno primio loptu, a situacija je bila takva da ogromna većina igrača ne bi znala šta da uradi sa njom. David Silva je pronašao najlucidnije moguće rješenje - nakon što je nekoliko puta „zalomio” protivnike, poslao je loptu pored jednog defanzivca Irske, kroz noge dvojici, pa se Šaj Given uzalud bacio, jer je njegov nekadašnji saigrač iz Mančester sitija šutirao perfektno.

Jedini kiks Španije

Španija je do finala primila samo jedan gol, i to na otvaranju šampionata protiv rivala iz finala. A taj pogodak Antonija di Natalea, koji je prebacio Ikera Kasiljasa, nije na listi zbog svoje ljepote, već zbog činjenice da je bio jedini koji je na Euru primio golman Real Madrida.

Hladnokrvni nasljednici

Hrabrost da prilikom izvođenja penala lagano prebacite loptu preko golmana koji se već bacio u stranu, a ne da šutnete u lijevu ili desnu stranu, prvi je pokazao davne 1976. Antonjin Panenka.

Legendarni brkajlija je tim potezom, koji i danas nosi njegovo ime, donio Čehoslovačkoj titulu prvaka Evrope u finalu protiv Zapadnje Njemačke. Sada, 36 godina kasnije, dobio je dva dostojna nasljednika - Andrea Pirlo je to uradio u četvrtfinalu protiv Engleska, a Serhio Ramos u polufinalu sa Portugalom. Hrabro, nema šta.

Galerija

Bonus video: