Od anonimusa do orbite

Danac Mihael Kron Deli je žrtva promašenih zicera svojih napadača da bi pokazao šta sve zna na EP. Bio je najbolji akter svih mečeva, sa Holandijom, Portugalom i Njemačkom...
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 08:28h

Oči cijelog svijeta na šampionatu Starog kontinenta u Poljskoj i Ukrajini bile su uprte u zvijezde, njihov učinak mjeri se i za najveće priznanje, Zlatnu loptu.

Ipak, nerijetko su najskuplji igrči ostajali u sjenci fudbalera za koje ni pasionirani ljubitelji najvažnije sporedne stvari nijesu čuli, ili pak, nijesu imali prilke da se uvjere u njihove kvalitete. Sada jesu, a za desetoricom otkrovenja bore se najveći klubovi, neki su već potpisali ugovore o kojima su prije Eura mogli da sanjaju.

Danac Mihael Kron Deli je žrtva promašenih zicera svojih napadača da bi pokazao šta sve zna na EP. Bio je najbolji akter svih mečeva, sa Holandijom, Portugalom i Njemačkom.

Iako je prošao najčuveniju akademiju - Ajaksovu, za njega u holandskom fudbalu nije bilo mjesta, što im je naplatio golom i pobjedom na otvaranju EP. Kron Deli je sa 29 godina debitovao na velikom takmičenju i odmah pokazao da je prevazišao šampionat Danske.

Brondbi ima dobru priliku da zaradi, a sva je prilika da će ga ikona danskog i svjetskog fudbala Mihael Laudrup odvesti u Svonsi i Premijer ligu.

Hrvat Mario Mandžukić je sa tri gola, odnosno partijama protiv finalista Italije i Španije zavrijedio interesovanje nekoliko najvećih klubova, ali i onih koji žele da to postanu. Barselona i moskovska Lokomotiva su, ipak, morali da odustanu, jer prioritet kupovine u Bundes ligi ima Bajern.

Mandužukić

Mandžukić je iz Volfsburga potpisao za Bajern do 2016. godine, a godišnja plata biće mu 3,5 miliona eura.

Poljak Pšemislav Titon morao je zbog crvenog kartona Vojcehu Šćešnjiju na otvranju protiv Grčke na gol, i onako nezagrijan uspio je da se proslavi - prvom intervencijom odbaranio je penal Jorgosu Karagunisu.

Bio je sjajan i u dva preostala meča, a kao rezerva je u holandskom PSV-u uspio da sa gola istisne Andreasa Isaksona i zabilježi 14 nastupa. Sada, ništa manje, za Titona se interesuje Milan. PSV je već odbio deset miliona, jer očekuje dvostruko za 25-godišnjeg golmana kojem bi plata sa 1,5 miliona porasla na 2,5.

Iako Teodor Gebre Selasije, desni bek selekcije Češke, nije nepoznanica za crnogorsku publiku, tek nakon utakmica na EP svijet bruji o njemu.

Toliko da je Verder već otkupio od Slovana njegov ugovor. Iako igra u odbrani, na njegov teret nije išao niti jedan od četiri gola koje su im na otvaranju dali Rusi. Jedina greška mu je gol koji je pored njega postigao Kristijano Ronaldo u finišu četvrtfinala, ali 25-godišnji Teodor i nije imao priliku da u svojoj ligi igra protiv takvih asova, pa ni priliku da nauči.

Česi su iznjedrili još dvije zvijezde, koje su nas debelo zadužile u mečevima baraža - Vaclav Pilarž i Petr Jiraček. Pilarž, kojeg već zovu “Mali Mesi” je postigao počasni gol protiv Rusije, a ovaj 23-godišnji napadač Viktorije Plzenj je proglašen najboljim igračem utakmice protiv Grčke.

Ništa manji učinak nije imao ni Jiraček, koji je proglašen najboljim akterom odlučujuće utakmice za prolaz sa Poljskom. No, tri godine stariji Jiraček ipak ima znatno više iskustva, jer dolazi iz redova Volfsburga, čiji su igrači dali najviše golova u grupnoj fazi, čak pet. I Pilarž će od jeseni nositi dres “vukova”.

Pilarž

A na lijevom beku blistao je 24-godišnji Ukrajinac, Jevgenij Selin. On je sve oduševio tačnim pasovima sa svoje pozicije prema napadačima, mada mu nedostaje češće priključivanje napadu. Ipak, pokazao je dovoljno da se za njega zainteresuje kijevski Dinamo. Vorskla za sada traži previše.

Francuz Matje Debiši je blistao u grupnoj fazi, ali je imao nesreću da izgubi ravnotežu kod akcije kojom je Španija razbila njihov bedem u četvrtfinalu. Ipak, desni bek Lila je pored Marka Baše značajno napredovao, pa ga je prije šampionata želio Bajern, te Valensija. Sada je najkonkretniji Inter koji nudi devet miliona eura.

Španac Đordi Alba i Rus Alen Džagojev zaključuju top 10 prijatnih iznenađenja. Doskorašnji bek Valensije je još tokom šampionata počeo pregovore sa Barselonom koji su završeni sa 14 miliona eura u kasi “slijepih miševa”, a 23-godišnji Alba, rođeni Katalonac je uz sjajne partije kojima je izborio mjesto startera u “furiji”, srećan jer se vraća kući, u Barselonu. Čak je i Johana Krojfa oduševio igrama.

Alba

Godinu mlađi Džagojev, takođe, nije nepoznanica, pošto je sa CSKA dobro igrao u Ligi šampiona a Gardijan ga je naznačio kao glavnu zvijezdu Rusije prije turnira u Poljskoj i Ukrajini.

Ipak, u selekciji “zbornaje” njegova igra dobila je dimenziju više. To iz razloga jer je igrao kao drugi napadač, a postigao je tri gola. Interesovanje za njega je veliko, ali mu ugovor sa CSKA ističe tek 2016.

Galerija

Bonus video: