Italija razbijena, Španija je sa 4-0 odbranila titulu!

Španija je sačuvala titulu prvaka Evrope, što nije uspjelo nijednoj ekipi u istoriji. Golovi Silve, Albe, Toresa i Mate za ubjedljivih 4-0
87 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 21:08h

Španija je dokazala da je vladar svjetskog i evropskog fudbala, pobjedom nad Italijom od čak 4-0 u finalu Evropskog prvenstva.

Španija je primila samo jedan gol tokom čitavog šampionata i pokazala da niko ne uspijeva da nađe rješenje za njihovu čuvenu tika taka igru, koju mnogi pak smatraju dosadnom.

Tok meča

93. min - Kraj meča. Španija slavi sa 4-0 protiv Italije.

91. min - Umalo Ramos da postigne i peti gol, i to petom. Bufon je ipak bio oprezan.

88. min - Tek što je ušao u igru, Mata koristi pas Toresa i to je nevjerovatnih 4-0.

86. min - Mata upisuje svoj prve minute na ovom prvenstvu. Mijenja Inijestu

84. min - Tores postiže svoj treći gol na turniru i treći gol za Španiju, i izjednačio se sa igračima koji će čini se podijeliti titulu za najboljeg strijelca turnira sa samo tri gola.

74. min - Tores ulazi umjesto Fabregasa i izvjesno je da će proslaviti titulu na terenu.

68. min - Bez uzbuđenja, čini se da se Italija pomirila sa gubitkom titule.

64. min - Ni 10 minuta nakon što je ušao Mota se povrijedio, i Italija će do kraja igrati sa 10 igrača jer je Prandeli izvršio sve tri izmjene.

59. min - Pedro mijenja Silvu.

56. min - Posljednja izmjena u redovima Italije. Mota mijenja Montoliva.

51. min - Kakva lopta Montoliva, ali Di Natale šutira pravo u Kasiljasa. Propala je najbolja prilika za Italiju na meču!.

49. min - Španija oštećena za penal. Bonući je igrao rukom, ali iako je bilo nenamjerno bila je odvojena od tijela i čini se da je to moralo da se svira.

48. min - Fabregas nevjerovatan, driblinzi u srcu šesnaesterca, ali nije bilo šuta i Italija je imala puno sreće.

47. min - Fabregas zamalo neprecizan, lopta tik pored stative.

46. min - Odlična akcija, ali Di Natale šalje loptu preko gola nakon centaršuta Abatea. Di Natale je na poluvremenu zamijenio Kasana.

Počelo je drugo poluvrijeme.

45. min - Barzalji pravi faul nad Inijestom i to je prvi karton za Italiju.

44. min - Pokušao je Montolivo, ali pravo u Kasiljasa. BIla je to dobra prilika da se Italija vrati u utakmicu.

42. min - Alba je sjajno utrčao i rutinski loptu poslao pred Bufona. Sjajni bek Barselone je pretrčao čitavu odbranu Italije i to je 2-0.

38. min - Konačno je i Baloteli našao prostor za šut, ali lopta ide daleko preko.

33. min - Još jedan šut Kasana, ali opet odbija Kasiljas.

29. min - Majstorija Kasana na malom prostoru, ali nije šut bio dovoljno jak i Kasiljas lagano hvata.

25. min - Prvi žuti karton na meču. Pike je sa leđa startovao na Kasana.

21. min - Kakav peh za Italiju! Kjelini ne može da nastavi, zamijeniće ga Balzareti.

14. min - Gol! Sjajna lopta Fabregasa za Silvu koji je glavom poslao iza Bufona.

10. min - Prva velika prilika! Ćavi i Fabregas su sjajno odigrali dupli pas, ali šuta Ćavija ide tik iznad prečke.

7. min - Još jedan pokušaj Ramosa, ovog puta glavom nakon kornera, ali opet preko gola.

6. min - Šut Ramosa iz slobodnog udarca ide daleko preko gola.

2. min - Prvi pokušaj Italije. Imao je Pirlo finu poziciju, ali šut spoljnom ide pored gola.

Počelo je!

Španija i Italija će odmjeriti snage u finalu Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Ovo je jedini duel koji smo već gledali na Evropskom prvenstvu, a meč u grupi je završen bez pobjednika: 1 - 1.

Kijev - Olimpijski stadion: Kapacitet: 65.400. Sudija: Pedro Proensa (Portugal). Početak u 20.45 časova.

Španija (4-2-3-1): Kasiljas - Arbeloa, Pike, Ramos, Alba - Buskets, Alonso - Ćavi, Inijesta, Silva - Fabregas.

Italija (4-3-1-2): Bufon - Abate, Barzalji, Bonući, Kjelini - Pirlo, De Rosi, Markizio - Montolivo - Kasano, Baloteli.

Bilićevo predskazanje

Kada je nakon eliminacije iz grupe selektor Hrvatske Slaven Bilić istakao da je njegov tim ispao od ekipa koje vidi u finalu Eura, kritičari su odmah pomislili da je prebrzo počeo da traži alibije za ispadanje...

Sada, dvije sedmice nakon posljednje utakmice "vatrenih" u grupi, Bilićeva rečenica postaje istorijska. Španci i Italijani će večeras u Varšavi odlučivati o tituli - „crvena furija” juri novo čudo i het-trik (nakon Eura 2008. i Mundijala 2010. godine), a "azuri" žele da skinu s trona tim koji je među najboljima ikada u ovom sportu.

Šta će prevagnuti - tika-taka stil i igra sa „lažnom devetkom” u sastavu koje forsira Visente del Boske ili taj zaokret u italijanskom shvatanju fudbala i tim koji predvodi trenerski mag Ćezare Prandeli zajedno s dva "ludaka", Antonijom Kasanom i Marijom Balotelijem, te fudbalskim arhitektom Andreom Pirlom...

"Nikom ne pada na pamet da godine rada i truda olako prospemo sada. Previše smo dali da bismo došli do finala, nikom se ne posustaje na posljednjem stepeniku", rekao je Ćavi Alonso na konferenciji za medije.

"Španija osjeća strah, 50 miliona ljudi brine za krunu, iskoristimo to i popnimo se na krov Evrope", predložio je Italijanima torinski "Tutosport".

Tradicija opet prija "azurima"

Italija, baš kao i protiv Njemačke, i pred duel sa Špancima može da se uzda u tradiciju, jer je izgubila samo jednom na velikim takmičenjima, ali je taj jedan vezan baš za početak uspona "furije" - dogodio se u četvrtfinalu Eura 2008. kada je tim koji je vodio Luis Aragones slavio nakon penala predvođen Ikerom Kasiljasom.

"Ako odigramo kako znamo, uvjeren sam da ćemo pobijediti i odbraniti naslov. Imamo priliku da se upišemo u istoriju ako spojimo tri titule i to je prilika koja se ne propušta", kazao je Serhio Ramos.

I Del Boskea "zove" istorija - postao bi tek drugi trener koji je pokorio i Evropu svijet.

To je do sada uspio samo Helmut Šen - 1972. je bio prvak Evrope, a dvije godine kasnije i svijeta sa Zapadnom Njemačkom.

"Znamo šta može da dobije Španija ako pobijedi, ali to nas ne zanima puno, želimo da pišemo svoju istoriju. Ona je mnogo važnija za sve nas u Italiji", kazao je Prandeli i pojasnio da mu meč u grupi (1:1) može dosta pomoći u pripremi finala.

"Dobro smo snimili loše stvari u igri Španije. Nema ih previše, ali ih svakako ima. Neće biti lako, nije Španija slučajno postala svjetski i evropski prvak", jasan je Prandeli.

Kako matirati Kasiljasa...

A ako Italija želi do druge evropske titule u istoriji, potrebno joj je još jedno malo čudo - da savlada Ikera Kasiljasa, koji je posljednji put primio gol u nokaut fazi na velikim takmičenjima 2006. godine.

Nije vadio loptu iz mreže 900 minuta...

Sam španski golman, koji je u najavi istakao da je uvijek želio da bude poput Đanluiđija Bufona, priznao je da mu nije svejedno protiv Balotelija.

"Baloteli uliva strah, u pitanju je veliki igrač, dokazao je to na ovom turniru i znamo da nam od njega prijeti najveća opasnost", istakao je Kasiljas.

Međutim...

"Ne radi se samo o Baloteliju, Italija ima i Kasana, Pirla, De Rosija...", poručio je Iker.

Baloteli, s druge strane, jedva čeka da istrči na teren Olimpijskog stadiona u Kijevu.

"Sada je vrijeme da se suočimo sami sa sobom i da igramo na pobjedu. Ovaj turnir je bio odličan za nas, ali ko sada može da se zadovolji nastupom u finalu. Ne, interesuje nas samo titula", rekao je preporođeni Super Mario.

Galerija

Bonus video: