Gubitnici koji se plaše sopstvene sjenke

"Čini mi se da smo previše respektovali novi stil igre Italije i da je to presjeklo igrače", kazao je Bekenbauer.
86 pregleda 0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Beta AP
Njemačka, Foto: Beta AP
Ažurirano: 30.06.2012. 20:53h

Joakim Lev je nakon eliminacije prije dvije noći konstatovao da „život ide dalje”, da Njemačka može da bude ponosna uprkos svemu, ali tada sigurno nije mogao da nasluti da ga javnost čeka na nož i da će kritike da budu žestoke. I to je doživio prvi put od 2006. kada je zamijenio Jirgena Klinsmana na klupi Elfa...

U Njemačkoj se, dakle, očekivalo više, a najžešći u kritikama je bio tiražni „Bild”.

„Ponovo Italija, ponovo bez titule”, napisao je „Bild”, a onda u tekstu osuo paljbu.

„Ovo je zlatna generacija? Ne bi se reklo, još jednom je omanula u polufinalu. Sve je bilo jasno još dok su se intonirale himne - dok je Bufon umalo ostao bez glasa od pjevanja, naši igrači su mrmljali sebi u bradu. A na terenu - to je bila posebna priča. Baloteli i Kasano su se poigravali, Pirlo takođe, dok je Humels još „zelen” za ovako važan meč”, napisao je „Bild”.

Levu se odjednom zamjera sve...

„Selektor je previše kombinovao, insistirao je da odmara neke igrače samo zato što mu je prvi put (protiv Grčke) to uspjelo. Izgubio je kompas, a u drugom poluvremenu se, kao i cijela ekipa, plašio sopstvene sjenke”, ističe „Bild”.

Razočaranje nije krio ni Franc Bekenbauer, čovjek koji je prije samo nekoliko dana rekao da „ova Njemačka nema slabu tačku”.

"Ne znam šta se desilo, kao da su igrači bili paralizovani. Ovo nije bila ona Njemačka koju poznajem. Bio sam siguran da ćemo osvojiti titulu koju čekamo 16 godina, ali je očigledno nešto falilo i ovog puta. Na kraju, čini mi se da smo previše respektovali novi stil igre Italije i da je to presjeklo igrače", kazao je Bekenbauer.

Mario Gomes je prije dvije noći bio totalno van igre, a preko ljeta će imati košmare nakon užasne sezone - nakon kraha sa Bajernom, uslijedilo je i razočaranje u nacionalnom timu...

"U šoku smo, nismo ni zaslužili da idemo u finale nakon onako slabe igre. Moja sezona sa Bajernom je odavno proglašena lošom, a ovo je novi težak udarac za sve nas koji igramo za klub iz Minhena", istakao je njemački Super Mario.

Miroslav Klose je proklinjao tradiciju.

"Italija se ponovo pokazala kao nepremostiva prepreka. Možda smo u podsvijesti stalno mislili na to da ih nikada nismo dobili na velikim takmičenjima", rekao je Klose.

Jedan od tragičara, Mats Humels, prihvatio je odgovornost.

"Zaribali smo u prvom poluvremenu, a posebno ja, jer sam glavni krivac za prvi pogodak Italije", kazao je štoper Borusije iz Dortmunda.

Lev brani odluke

Lansiranje Tonija Krosa, povjerenje Lukasu Podolskom, lutanje sa Marijom Gomesom i Miroslavom Kloseom...

Sve su to detalji koje je njemačka javnost zamjerila Joakimu Levu i označila ih kao ključne za loše izdanje i eliminaciju od Italije. Lev je, međutim, ostao džentlmen do kraja, pa je novinarima na aerodromu u Varšavi pokušao da obrazloži svoje odluke.

"S ove tačke gledišta, možda se i može reći da su neke odluke mogle da budu drugačije. Ipak, ko je znao, u tom trenutku smo svi bili sigurni da možemo da pobijedimo", rekao je Lev, a onda prešao konkretno na imena.

"Želio sam da s Krosom razbijem sredinu Italije, prije svih Pirla i De Rosija. U startu smo to i uspjeli, ali je kasnije, pogotovo nakon odmora, to bilo sve teže", kazao je Lev, koji je juče dobio podršku Saveza da i dalje bude na čelu Elfa.

Memet Šol: Humelsove greške su smrtonosne

Mats Humels je označen kao jedan od glavnih krivaca za poraz od Italije - Antonio Kasano ga je lako driblao prije nego što je centrirao Mariju Baloteliju za prvi gol.

"Matsove greške protiv Italije su bile smrtonosne. Mislim da nikada više neće napraviti iste previde, ali sada jeste i to je Njemačku koštalo finala. Ipak, nije sve u Humelsu, jer je uglavnom odigrao odličan turnir. Krivac je cjelokupan tim koji je u polufinalu zaista bio neprepoznatljiv", rekao je Memet Šol, član posljednje generacije Njemačke koja je bila prvak Evrope.

Bonus video: