Italija i dalje crna beštija za Njemačku

Za razliku od "crvene furije" koja je u blijedoj igri tek nakon penala slomila otpor Portugala, “azuri” su blistali protiv favorizovane Njemačke...
7 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 22:53h

U nedjeljnom finalu na Olimpijskom stadionu u Kijevu Evropa će gledati reprizu prvog meča grupe C, Španija – Italija.

Za razliku od "crvene furije" koja je u blijedoj igri tek nakon penala slomila otpor Portugala, “azuri” su blistali protiv favorizovane Njemačke i zasluženo su slavili golovima Marija Balotelija u prvom poluvremenu.

"Odigrali smo vanserijsku utakmicu. Uradili smo sve što smo zamislili prije meča. Ideja da Njemcima možemo napraviti probleme sa uparivanjem Antonija Kasana i Rikarda Montoliva iza napadača se pokazala tačnom.

O Baloteliju ne treba ni trošiti riječi, jer njegova karijera tek sada počinje. I šampionat takođe, jer Španija je favorit u finalu, ali ćemo se boriti. Važno je da smo cijelom svijetu pokazali kako se treba odnositi prema nacionalnom dresu. Svi sada treba da se poklone kada govore o italijanskoj reprezentaciji", kazao je selektor "azura" Ćezare Prandeli.

Njegovi igrači su ipak veći optimisti i u meču finala.

"Demonstriramo na ovom turniru fantastičan fudbal a pokazali smo da možemo da igramo sa Njemačkom, ali i Španijom protiv koje smo vodili u remiju na otvaranju šampionata. Samo treba da se oporavimo nakon ovako teškog meča i opet ćemo obradovati naše navijače", optimista je Klaudio Markizio.

Iako su Njemci bolje ušli u meč i nakon šanse Matsa Humelsa i odbrane Andree Pirla sa gol linije u petom minutu, "panceri" su blizu pogotku bili i desetak minuta kasnije, kada se lopta od Đanluiđija Bufona odbila do Federika Balzaretija i srećno završila pored stative.

Naivno su se Njemci osjetili jačim i bržim, "azuri" su ostali vjerni tradiciji.

Ostali su smireni i staloženi, tražeći načine proboja kroz posljednju liniju odbrane "pancera".

I uspjeli su da prebace težište igre, a Montolivo i Kasano zagriju dlanove golmana Manuela Nojera.

To, ali ni tradicija da nikada nijesu savladali Italiju na velikim takmičenjima, nije opametilo najmlađu selekciju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini - dozvolili su "azurima" da sa više igrača izađu naprijed i bio je to kraj nadanja selektora Joakimka Leva da može do velikog trofeja.

Nepredvidivost Kasana, eksplozivnost i brzina Balotelija, te klasa, lucidnost i iskustvo Pirla dovele su “azure” i do četvrte pobjede nad Njemačkom na velikim takmičenjima, tako da uz četiri međusoba remija fudbal dobija novu definiciju - to više nije igra 11 na 11 u kojima stalno pobijede Njemci.

Sjajni centarfor Totenhema i Engleske, Gari Liniker je u tome bio u zabludi - fudbal je igra u kojoj Italija stalno dobije Njemačku!

Njemci su bili u seriji od 15 uzastopnih pobjeda, ali “azuri” su znali kako da im stanu na put.

Stalnom promjenom strane, raznovrsnim kombinacijama, tjerali su njemačke igrače da umjesto ka golu, trče u prazno. Bukmejkeri su se oglušili i u tradiciju, kojom je nekadašnji reprezentativac Đenaro Gatuzo hrabrio nasljednike, ali i na glasove sa one strane Atlantika.

“Italijanska ekipa je neuporedivo izbalansiranija, a Njemci su fizički jaki i stiče se utisak da lako daju golove. Njihova odbrana je, međutim, loša i to još niko na pravi način nije stavio na probu”, kazao je napadač Mančester sitija i Argentine Karlos Teves.

Upravo to je uradio njegov partner iz napada, Baloteli.

Ključ pobjede bila je njegova brzina i osjećaj da na pravi način iskoristi okret i sjajan centaršut Kasana za gol glavom u 20. minutu, a onda 16 minuta kasnije istrči kontru i zakuca sjajnu dubinsku loptu Montoliva.

Upravo je Montolivo oklijevanjem pokvario sjajnu šansu. No, nije jedini jer je nepreciznost Markizija u dva navrata i Antonija di Natalea u nastavku spasila Njemačku debakla.

“Propustili smo dvije sjajne šanse u posljednjih 15 minuta, ali Njemci nijesu imali više šta da izgube pa smo morali više obratiti pažnju na odbranu”, zaključio je Prandeli.

I zaista, Njemačka je sve karte bacila na napad u finišu, Nojer je igrao centralnog beka, ali osim nesmotrenosti Balzaretija i penala koji je realizovao Mesut Ozil u sudijskoj nadoknadi, samo su učinili časnijim poraz “pancera”.

A koliko je Italija oduševljena načinom na koji Prandeli vodi ekipu, pokazuje podatak da je njegov ostanak na klupi “azura”, čak ispred priča o finalu sa Španijom.

Uzbunu je podiglo Prandelijevo insistiranje da se uželio rada u klupskom fudbalu i na čelnicima je italijanske asocijacije da učine sve da ga zadrže.

A kako i ne bi. Učinio je da Italija plasmanom sa aktuelnim svjetskim i evropskim prvakom izbori Kup Konfederacija koji se od 15. do 30. juna naredne godine igra u Brazilu.

NJEMAČKA – ITALIJA 1:2

Varšava – Nacionalni stadion. Gledalaca: 56.000. Sudija: Stefan Lanoj (Francuska). Strijelci: Ozil u 90+1. za Njemačku iz penala, Baloteli u 20. i 36. minutu za Italiju. Žuti kartoni: Humels (Njemačka), Baloteli, Bonući, De Rosi, Mota (Italija).

Njemačka (4-2-3-1): Nojer – Boateng (Miler), Humels, Badštuber, Lam - Kedira, Švajnštajger - Ozil, Kros, Podolski (Rojs) – Gomes (Klose).

Italija (4-1-3-2): Bufon – Balzareti, Barzalji, Bonući, Kjelini – Pirlo - Markizio, De Rosi, Montolivo (Mota) – Baloteli (Di Natale), Kasano (Dijamanti).

Galerija

Bonus video: