Njemačka protiv Italije i duhova prošlosti

„Panceri” nikada nisu savladali Italijane na velikim takmičenjima, „azuri” su slavili tri puta, četiri meča su završena neriješeno, ali šta vrijedi istorija sada?
66 pregleda 4 komentar(a)
Njemačka, Foto: Beta AP
Njemačka, Foto: Beta AP
Ažurirano: 28.06.2012. 12:42h

Da li je ova Njemačka spremna da uradi ono što nije nijedna prethodna generacija, da pobijedi Italiju i promijeni istoriju - odgovor se čeka, a znaće se tek kasno večeras nakon velike bitke u Varšavi i okršaja dvije najveće evropske reprezentacije...

„Panceri” nikada nisu savladali Italijane na velikim takmičenjima, „azuri” su slavili tri puta, četiri meča su završena neriješeno, ali šta vrijedi istorija sada?

Po legendarnom njemačkom napadaču, Gerdu Mileru, tradicija kada su ove dvije nacije nije presudna.

"Vodili smo mnogo fudbalskih ratova i svaki meč je bio poseban doživljaj. Zato, i ovaj večeras je nešto novo i - vjerujem da će pobijediti moja Njemačka", rekao je Miler, i dalje najbolji njemački strijelac na velikim takmičenjima.

A ako večeras zaigra Miroslav Klose i postigne makar gol izjednačiće Milerov rekord.

"Mijenjam sve za plasman Njemačke u finale", bio je patriotski raspoložen Miler.

I dok Elf ide protiv, a „azuri” se uzdaju u tradiciju, Evropa se sprema za još jednu veliku bitku, duel dvije ekipe koje su pokazale do sada mnogo na Euru i koje s pravom mogu da se nadaju da će izaći na teren Olimpijskog stadiona u Kijevu u nedjelju.

"Moj tim ima kvalitet da večeras okrene novi list istorije. Ulog je ogroman, a u polufinalu vam je potrebna i sreća ako želite da nastavite san", rekao je selektor Njemačke Joakim Lev prije nego što je počeo da hvali Italiju:

"Odlična su ekipa, ni klasa im nije strana, posebno tu mislim na Kasana, Balotelija i Pirla. Ali, neće zavisiti sve ni od njih, naša ideja je da vodimo igru i da ne dozvolimo njihovim majstorima da dođu do izražaja", kazao je Lev.

Na konferenciji za medije se pojavio i Bastijan Švajnštajger i odmah otklonio dilemu da li će igrati u večerašnjoj utakmici.

"Dobro sam, spreman sam i na raspologanju selektoru. Samo je njegova odluka da li ću igrati", istakao je as Bajerna.

I Švajnštajger je bio akter polufinala Mundijala iz 2006. kada je Italija nakon produžetaka slavila i potom postala prvak svijeta.

Međutim, za Njemce u fudbalu emocija nema...

"Taj poraz nas i dalje boli, izgubili smo pred svojim navijačima. Ali, nećemo razmišljati o tome kada meč počne, emocije ostavljamo po strani. Samo dvije pobjede nas dijele od titule i samo na to mislimo", rekao je Švajnštajger.

S druge strane, Italija je u delirijumu poslije pobjede nad Engleskom, Pirlove majstorije u penal-ruletu i utiska koji ostavlja staloženi selektor Ćezare Prandeli.

"Njemačka je ostavila najjači utisak na mene i pristajem na to da je favorit u ovom polufinalu. Moj tim je gladan ovakvih utakmica, većina momaka prvi put igra ovako bitan meč u reprezentaciji i znam da imamo šansu", kazao je Prandeli.

Selektor „azura” može da odahne - Danijele de Rosi se oporavio i biće u timu, kao i Đorđo Kjelini.

„Bio je to rekordni oporavak zahvaljujući Đorđovoj želji i hrabrosti”, napisala je „Gazeta” i najavila defanzivca Juventusa od prvog minuta.

Tako će Prandeli Elfu da suprotstavi gotovo isti tim kao onaj koji je nastupio protiv Engleske, s tim što će Kjelini da zamijeni Federika Balzaretija na lijevom boku.

Magat: Švajni je nezamjenjiv

Trener Volfsburga Feliks Magat je odahnuo onog trenutka kada je saznao da je Bastijan Švajnštajger spreman da se suprotstavi Italiji.

"Bez njega Njemačka ne bi mogla da uradi puno. Toni Kros ili Lars Bender ne mogu da zamijene Švajnija, jer je njegova ličnost neophodna na terenu", rekao je Magat, koji je radio sa Švajnštajgerom u Bajernu.

Magat kao najveću opasnost po „pancere” vidi Andreu Pirla.

"On je ključni igrač Italije. Ne treba mu puno prostora, a uvijek drži ritam, ekipa s njim može sve. Ipak, ako bi uvijek bio pod pritiskom kada primi loptu, tu bi vjerovatno naišao na probleme. Vjerujem da naš tim zna kako da ga zaustavi", kazao je Magat.

De Rosi: Nisam heroj, ali moram da igram

Danijele de Rosi je spreman - to je vijest koja je Italijane obradovala jednako kao povratak Bastijana Švajnštajgera Njemačku.

"Nije mi bilo lako, teško sam trčao, ali sada je bolje i igraću. Ne gledajte u mene kao heroja, jer to nisam, samo mrzim da propuštam utakmice. Pogotovo kada su ovako važne", rekao je De Rosi.

Fudbaler Rome ne vjeruje da će Njemačka da se posebno pobrine za Andreu Pirla.

"Daj bože da bude tako, ali ne vjerujem. Naši protivnici znaju da Italiju ne čini samo Andrea i da će ih, ako se fokusiraju na njega, povrijediti neki drugi fudbaler", kazao je De Rosi.

Bonus video: