Lev: Nije ovo revanš

"Lijepo je što igramo dobro i što svi pišu i pričaju pozitivno o nama, ali ne smijemo da upadnemo u zamku. Protiv Italije počinjemo od nule", kaže Ozil
0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Beta AP
Njemačka, Foto: Beta AP
Ažurirano: 27.06.2012. 15:00h

Njemci se sjutra veče u Varšavi neće služiti riječima “revanš” i “osveta”, iako će im za plasman u finale Eura biti potrebno da urade ono što još nisu do sada - da pobijede Italijane na velikom takmičenju.

Na Mundijalu u Njemačkoj 2006, Italija je eliminisala “pancere” u polufinalu, kada je ekipa Jirgena Klinsamana bila u velikoj snazi. Nedugo zatim ekipu je preuzeo Klinsmanov pomoćnik Joakim Lev, ali sve do ovog Evropskog prvenstva nije imao šansu da se u takmičarskom meču obračuna sa “crnom beštijom” njemačkog fudbala.

"Osveta? U fudbalu takva riječ ne postoji. Kao što ne postoji način da nadoknadimo taj poraz iz 2006. To je prošlost, takve stvari se ne ispravljaju i zaboravite na to, jer vrijeme ne može da se vrati", rekao je Joakim Lev.

Novinari nisu odustajali. Da li će Njemce sputati duhovi prošlosti, bilo je sljedeće pitanje za Leva.

"Danima čitam da Njemačka nije nikad pobijedila Italiju na velikom takmičenju, pa šta? To ne igra nikakvu ulogu u našoj pripremi za meč, niti dotiče naše mlade igrače. To je nešto što može da se pročita u novinama ili u knjigama, nikako nešto o čemu pričamo u svlačionici ili na ručku".

Na pitanje da saopšti tim, njemački selektor se malo našalio:

"Sve moje tajne pročitaćete sjutra u medijima, na internet sajtovima, negdje oko 14:30 - kazao je Lev, aludirajući na sastav tima za četvrtfinalni meč protiv Grčke koji je na dan utakmice objavio tiražni “Bild”."

Njemci neće imati flastera na Andreu Pirla, bilo je jedino što je otkrio Lev.

"Ne, to bi bilo beskorisno, jer Pirlo dosta vremena provede čak i na svojoj polovini. Ali, ono što je jasno jeste da ćemo njegove briljantne pasove morati da sasiječemo u korijenu. Neće biti lako, jer Pirlo doživljava neku vrstu fudbalske renesanse", kazao je Lev.

A njegova glavna uzdanica na terenu, vezista Mesut Ozil, upozorio je saigrače da ne smiju da se zadovoljavaju postignutim uoči velikog polufinala.

Njemci su oduševili sa četiri pobjede u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva, ali glavne bitke tek predstoje.

"Lijepo je što igramo dobro i što svi pišu i pričaju pozitivno o nama, ali ne smijemo da upadnemo u zamku. Protiv Italije počinjemo od nule."

Finale je, dakle, zabranjena tema u njemačkom kampu uoči polufinalne bitke.

"Mislimo na Italiju i samo Italiju. Na kraju dana, ne interesuje nas šta će biti u drugom polufinalu. Nas čeka vrlo jak i tehnički sjajno potkovan tim. Njemačka nema pozitivna iskustva iz mečeva sa Italijom, ali vjerujem da ćemo sve to promijeniti. Uostalom, prošlost često nema veze sa sadašnjim stanjem. Ako iskoristimo sav svoj potencijal, vjerujem da ćemo igrati u finalu", istakao je as Real Madrida.

Bonus video: