Ronaldo protiv Barse i Reala

Španski mediji nazvali su večerašnji obračun sa Portugalom kao mali el klasiko, jer će se u prvom timu Portugala naći tri igrača Reala, što je ukupno 12 fudbalera dva moćna španska tima
1 komentar(a)
Ronaldo1, Foto: Beta/AP
Ronaldo1, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.06.2012. 15:21h

Pet “neprijatelja”, fudbalera Barselone, i četiri prijatelja i klupska druga, fudbalera Reala, pokušaće večeras u Donjecku da zaustave Kristijana Ronalda, u velikom pirinejskom derbiju, okršaju Španije i Portugala, u polufinalu Evropskog prvenstva.

"Mi, njegovi klupski drugovi, najbolje znamo kako je teško zaustaviti ga. Jak je, brz, samouvjeren. Ne, nismo se vidjeli do sada, ali pričaćemo večeras. Pokušaćemo da mu stanemo na put", izjavio je desni bek Arbeloa, jedan od četvorice igrača Reala u prvom timu “furije” (uz Kasiljasa, Ramosa i Ćavija Alonsa).

Španski mediji nazvali su večerašnji obračun sa Portugalom kao mali el klasiko, jer će se u prvom timu Portugala naći tri igrača Reala, što ukupno daje 12 fudbalera dva moćna španska tima u prvom polufinalu Eura.

Ipak, za razliku od Realovih Portugalaca, Ronalda, Pepea i Koentraa, koji će se sudariti mahom sa saigračima, Barsini Španci neće imati puno emocija. Jer, u timu Portugala nema igrača Barselone.

Inijesti, međutim, nije stran duel sa Pepeom.

"Poznajem ga savršeno, mnogo je težak protivnik. U pitanju je jedan od najboljih centralnih bekova na svijetu. Nije samo dobar u odbrani, zna da krene u napad i da postigne gol. Čeka nas težak meč", kazao je Inijesta.

Ipak, ovo nije duel Barselone i Reala, niti izmiješani susret igrača Katalonaca i Madriđana, već nešto više od toga. Španija će pokušati da treći put uzastopno zaigra u finalu velikog takmičenja, što nikom u modernoj istoriji fudbala nije pošlo za rukom.

"Želimo i dalje da osvajamo, ne želimo da stagniramo", izjavio je Visente del Boske, selektor “furije”.

Portugal, s druge strane, želi da se osveti Špancima za eliminaciju u osmini finala Mundijala 2010, te okrene novi list.

"Moramo da budemo svoji i ne bi trebalo da mijenjamo način igre samo zato što se sastajemo sa aktuelnim evropskim i svjetskim prvakom. Naša oružja nisu tajna. To su kratki pasovi, brzi napadi i Kristijano Ronaldo", kazao je desni bek Portugala Žoao Pereira.

Prije dvije godine u Južnoj Africi Španija je slavila 1:0, golom igrača koji sada nije tu - Davida Vilje. Portugalci se u tom meču u Kejptaunu nisu pitali previše, ali i oni izvlače adute iz bliske prošlosti. Jer, odmah nakon Svjetskog prvenstva odigran je prijateljski meč u Lisabonu u kojem je “selesao” slavio sa 4:0, uz briljantnu igru Ronalda.

"Moramo da ga deaktiviramo - “stručno” je objasnio Del Boske. - Uspjeli smo na Svjetskom prvenstvu, vjerujem da ćemo uspjeti ponovo. Nije Portugal samo Ronaldo. Ali, on je najbolji igrač i logično je da se priča samo o njemu".

Za Ronalda, večeras je velika prilika da se približi Zlatnoj lopti “Frans fudbala”.

"Mi smo u uzlaznoj putanji i to je jako važno. U ekipi vlada jedinstvo, imamo dobar timski duh i to pomaže. Nije bilo lako doći ovako daleko, ali mi smo puni optimizma i nije bitno ko nas čeka u polufinalu. Naš cilj je u finale. Španci imaju veći pritisak i to je naša šansa", samouvjeren je Ronaldo.

Španija je, ipak, apsolutni favorit. Kladionice nude koeficijent do 1,9 za pobjedu “furije” u regularnom toku, te 1,5 za prolaz u finale.

Tika-taka fudbal i dalje djeluje nepobjedivo, iako su Del Boske i Inijesta juče na konferenciji za novinare morali da odgovaraju na kritike da je takva igra postala - dosadna.

"Mi imamo naš stil igre, našu viziju, i to nam donosi uspjehe. Ne želimo ništa da mijenjamo. Naša igra se temelji na napadu i ne razumijem kako nekom to može da bude dosadno", istakao je Inijesta.

Del Boske je imao sličnu poruku:

"Ljudima se uvijek ponešto ne sviđa i to komentarišu. Mi imamo naš stil!"

Okršaj u najistočnijoj tački Ukrajine, u Donjecku, počinje u 20.45. Sudi Turčin Kunejt Čakir.

Bonus video: