Španci i Rusi pod istragom Uefe zbog rasizma

Španski navijači su tokom utakmice imitirali majmune i na taj način provocirali napadača Italije Marija Balotelija, dok su Rusi isto tako vrijeđali češkog igrača Teodora Gebrea Selasija
2 komentar(a)
španija, Foto: Beta/AP
španija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.06.2012. 15:03h

Evropska fudbalska federacija (UEFA) pokrenula je danas disciplinske postupke protiv fudbalskih saveza iz Španije i Rusije, zbog navodnih rasističkih vrijeđanja navijača te dvije zemlja upućenih igračima protivničkih reprezentacija.

Kako se navodi, španski navijači su tokom utakmice Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini imitirali majmune i na taj način provocirali tamnoputog napadača Italije Marija Balotelija, dok su Rusi isto tako vrijeđali češkog igrača Teodora Gebrea Selasija, koji je porijeklom iz Etiopije.

UEFA je pokrenula disciplinske postupke za "neprimjereno ponašanje" navijača dvije reprezentacije, a odluka o eventualnoj kazni biće donijeta u četvrtak. Očekuje se da oba saveza budu novčano kažnjena.

Fudbalski savez Rusije već je platio 185.000 eura zbog ispada svojih navijača u utakmicama grupne faze turnira, protiv Poljske, Grčke i Češke.

Zbog rasističkog ponašanja svojih navijača na EP u Poljskoj i Ukrajini kažnjen je i Fudbalski savez Hrvatske, koji je morao da plati 80.000 eura pošto su navijači te zemlje vrijeđali Italijana Balotelija.

Bonus video: