Pirlo je „panenku” uvježbao u Podgorici

Italijanski mediji to ne navode, ali se fudbalska Crna Gora dobro sjeća - Pirlo je “panenku” izvježbao u Podgorici, 28. marta 2009. godine, kada su tadašnji svjetski prvaci slavili pod Goricom 2:0 u kvalifikacijama za SP.
64 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 08:19h

Italija slavi Andreu Pirla, 33-godišnjeg fudbalskog “arhitektu” koji u četvrtoj deceniji života igra najatraktivniji fudbal u karijeri.

Igrač koji je dobio takav nadimak jer malo ko kao on gradi igru svoje ekipe, odveo je Italijane u polufinale Evropskog prvenstva senzacionalnim šutem iz penala u trećoj seriji, kada se činilo da “azurima” zbog promašaja Montoliva izmiče tlo pod nogama.

A onda je hrabra “panenka” Andree Pirla (udarac koji je 1976. patentirao Čeh Antonjin Panenka) promijenila tok izvođenja penala. Jer, nakon toga, Englezi su sve promašili, a Italijani - sve dali.

"Golman Hart je radio neke čudne pokrete na golu. Kada sam vidio da će se baciti u stranu odlučio sam da izvedem penal na način na koji sam to uradio", prepričavao je Prilo, koji je ubijeđen da je “panenka” bila ključna u slamanju ionako slabog mentaliteta Engleza kada su u pitanju penali.

"Moj udarac je stavio dodatni pritisak na engleske izvođače, koji su potom promašivali!"

Italijanski mediji to ne navode, ali se fudbalska Crna Gora dobro sjeća - Pirlo je “panenku” izvježbao u Podgorici, 28. marta 2009. godine, kada su tadašnji svjetski prvaci slavili pod Goricom 2:0 u kvalifikacijama za SP.

Pirlo je na samom početku utakmice potkopao loptu kao prije dvije noći u Ukrajini, a ona je uz nešto više rizika zakačila prečku golmana Vukašina Poleksića i odbila se u mrežu.

Ipak, “panenka” u Podgorici i Kijevu ne mogu da se porede, jer je prije dvije noći ulog bio neuporedivo veći, polufinale Eura skoro da je bilo na kocki...

"Engleska nije stvorila nijednu pravu priliku na utakmici. Igrali su kao da su htjeli penale. Znali smo da možemo da dominiramo i to smo napravili. Sve što je Engleska radila bila je dobra odbrana. Žao mi je jedino što smo se previše potrošili u utakmici koju smo trebali da dobijemo nakon 90 minuta", izjavio je vezista”azura”.

Drugi junak utakmice bio je golman Đanluiđi Bufon, koji je u četvrtoj seriju uhvatio “živu loptu” Ešlija Kola i omogućio Dijamantiju da pogodi za polufinale.

"Bojao sam se penala jer je to lutrija, sreća... Kada se pogleda 120 minuta fudbala, onda smo zaslužili da dobijemo. Stvorili smo mnogo više prilika i bili smo dominantni", kazao je Bufon.

Galerija

Bonus video: